Sano hyvästit muiden miellyttämiselle – asiantuntija: ”Villin voimaannuttavaa”
Muiden miellyttäminen kääntyy yleensä itseään vastaan. Miksi miellyttäjän kannattaa opetella kertomaan ääneen omista tunteistaan, toiveistaan ja tarpeistaan?
Liian kiltti ihminen laittaa muiden tarpeet omiensa edelle ja nielee ajatuksiaan ja tunteitaan, ettei pahoittaisi kenenkään mieltä. Muiden miellyttämisen takana voi olla vaikeita tunteita ja traumoja: Siihen voi yhdistyä esimerkiksi hylätyksi tulemisen pelkoa tai arvottomuuden tunnetta.
Kiltteyteen perehtynyt terapeutti Suvi Bowellan ja mindfulnessin maisteri ja valmentaja Reija Könönen keskustelivat I love me -messuilla yleisön edessä liiallisesta kiltteydestä ja rajojen vetämisen merkityksestä. Molemmat kertoivat, että muiden miellyttäminen yleensä kääntyy itseään vastaan.
– Silloin, kun mielistelee tai myötäilee, kasvaa vähän vinoon. Ikinä ei ole oma aito itsensä ja on vaikeaa luoda aitoa yhteyttä muihin, Könönen kuvaili.
– Kyllähän siinä ihmissuhteet alkavat väistämättä mennä solmuun, Bowellan kertoi.
Pitkään jatkuessaan muiden miellyttäminen voi Bowellanin mukaan altistaa esimerkiksi katkeruudelle ja passiivisaggressiiviselle käytökselle. Rohkeaa rehellisyyttä ja rajojen asettamista on kuitenkin mahdollista opetella.
– Ensin pitää löytää yhteys itseensä ja omiin tarpeisiinsa. Mikä on minulle hyväksi ja tärkeää? Kun se alkaa kirkastumaan, on mahdollista sanoittaa muillekin, mitä haluaa ja mitä ei.
”Villin voimaannuttavaa”
Jotta ihminen voi lopettaa miellyttämisen, hänen on rohkaistuttava kertomaan ääneen itselleen tärkeistä asioista – siitä, mitä toivoo, tuntee ja tarvitsee.
– Haastaviin tilanteisiin kannattaa valmistautua etukäteen. Vuoropuhelua voi harjoitella mielessään tai paperille kirjoittamalla, jotta lopulta saa sanottua rakentavasti sen, mitä haluaa sanoa, Suvi Bowellan vinkkasi.
Miellyttämisestä luopuminen voi saada ihmissuhteet kohenemaan ja lähentymään, kun vuorovaikutus on rehellisempää kuin aiemmin.
– Kun omaa tahtoaan oppii ilmaisemaan, se on villin voimaannuttavaa. Joskus tulee ehkä sanomiskrapulaakin, mutta kun siitä tokenee, voi tuntea uudenlaista vahvuutta, Reija Könönen kertoi.
Joskus rajojen vetäminen ei kuitenkaan miellytä muita ihmisiä.
– Rajojen asettaminen muuttaa suhdettamme toiseen ihmiseen ja vaikuttaa vuorovaikutukseen ja niin sen pitääkin. Jos haluat, että jokin asia muuttuu, pitää toimia toisella tavalla. Ne ihmiset, jotka oikeasti välittävät meistä, oppivat uudet pelisäännöt. Niiden kanssa, jotka eivät halua meitä kunnioittaa, ei ehkä tarvitse kauheasti olla tekemisissä, Bowellan summasi.
Suvi Bowellan on kirjoittanut kirjan Nyt riittää – rajat kiltteydelle (Hidasta elämää/Bazar 2024) ja Reija Könönen on toinen Rohkeasti rehellinen -tietokirjan (Hidasta elämää/Bazar 2023) kirjoittajista.
Aiheeseen liittyvää:
- Itsemyötätunto auttaa vanhempia
- Etkö ehdi palautua illan aikana? Psykologilta vakava varoitus
- Vireystilan säätely parantaa suorituskykyä – psykologi: ”Stressipiikit jäävät loivemmiksi”
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock