Artikkelin kuva
lifestyle

Sanapelien Wordle Suomi ja Sanuli huima suosio jatkuu – hurahditko jo?

Sanapelit ovat mitä parhainta ajanvietettä. Amerikkalaisen Josh Wardlen kehittämä Wordle nousi yhdeksi netin suosituimmista sanapeleistä reilu puolitoista vuotta sitten. Alkuvuodesta 2022 ohjelmistokehittäjä Jaakko Husso julkaisi Wordle-pelistä innoituksensa saaneen suomenkielisen Sanuli-hittipelin. Wordle Suomi -sanapeli puolestaan on alkuperäisen Wordlen suomenkielinen versio – tätä nykyä Wordle-peliä voikin pelata jo 64 eri kielellä.

Miten Wordlea, Wordle Suomi –ja Sanuli-pelejä oikein pelataan? Millainen tarina on suursuosioon nousseen Wordle-pelin takana? Vastaamme näihin kysymyksiin tässä kirjoituksessa.

Näin Wordle Suomi -sanapeliä pelataan

Aivan kuten Wordle-peliä millä tahansa kielellä, myös Wordle Suomi -versiota voi pelata kerran päivässä. Päivittäin puolen yön aikaan peliin julkaistaan uusi viisikirjaiminen sana, jonka pelaajat yrittävät arvata enintään kuudella yrityksellä.

Pelin alussa pelaaja ei voi tietää, mikä oikea sana on. Pelissä on ruudukko, johon pelaaja kirjoittaa minkä tahansa viisikirjaimisen sanan ja painaa enter-näppäintä.


Tämän jälkeen pelaaja saa vihjeitä arvattavasta sanasta värien avulla: vihreiksi muuttuvat ne kirjaimet, jotka ovat oikein ja oikealla paikalla. Keltaiseksi muuttuvat kirjaimet, jotka kuuluvat sanaan mutta ovat väärällä paikalla. Harmaita kirjaimia puolestaan ei esiinny arvattavassa sanassa.

Pelaaja kirjoittaa seuraavan arvauksensa saamiensa vihjeiden pohjalta, painaa enteriä ja saa jälleen lisää vihjeitä oikeasta sanasta – mikäli arvaus ei osu oikeaan.

Pelissä voittaa, kun arvaa oikean sanan enintään kuudennella yrittämällä. Oman Wordle Suomi -pelisuorituksensa voi myös jakaa sosiaaliseen mediaan.

Miten Sanuli poikkeaa Wordlesta?

Sanuli-peli noudattaa samaa logiikkaa kuin Wordle, joskin pieniä eroavaisuuksia on. Sanulissa pelaajalla on valinnanvaraa: hän voi valita arvuuteltavaksi sanaksi halutessaan myös kuusikirjaimisen sanan, säätää vaikeusastetta, sisällyttää peliin rumat sanat tai jättää ne pois ja valita mieluisen pelimuodon useammasta vaihtoehdosta.

Sanulia voi myös pelata päivittäin niin monta kertaa kuin haluaa, toisin kuin Wordlea. Kumpikaan sanapeleistä ei ole kaupallinen.

Mistä ilmiöksi noussut Wordle sai alkunsa?

Yhdysvaltojen Brooklynissa asuva ohjelmistokehittäjä Josh Wardle loi Wordle-pelin alun perin sanapeleistä pitävälle kumppanilleen. Hän nimesi pelin leikkisästi tehden sanamuunnoksen omasta sukunimestään.

Wardle jakoi pelin myös sukulaisilleen WhatsAppissa ja hänen läheisensä innostuivat pelistä niin kovasti, että hän päätti tuoda sen kaikkien saataville. Netissä peli nousi nopeasti räjähdysmäiseen suosioon: peliä oli pelattu yli 300 000 kertaa kaksi kuukautta julkaisunsa jälkeen.

Wordle, Wordle Suomi ja Sanuli ovat yhä erittäin suosittuja Suomessa. Viimeisten 12 kuukauden aikana ihmiset ovat kirjoittaneet Googlen hakukenttään hakutermin ”Wordle” keskimäärin noin 165 000 kertaa kuussa, sanan ”Wordle Suomi” keskimäärin noin 9900 kertaa kuussa ja ”Sanuli” avainsanan keskimäärin 27 100 kertaa kuussa. Hakumäärät perustuvat Google Ads:in Avainsanatyökalulla saatuihin tietoihin.


Lähde: New York Times

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock, kuvakaappaukset Wordle Suomi- ja Sanuli-peleistä