Artikkelin kuva
lifestyle

Sähkökaapin piilotus – 5 inspiroivaa ideaa sähkökeskuksen tuunaukseen!

Lähes jokaisesta kodista löytyy tärkeä sähkökeskus eli sähkökaappi, mutta sen ulkonäkö ei miellytä kaikkia. Moni etsii ideoita sähkökaapin piilottamiseen ja tuunaamiseen, jotta sähkökaappi sulautuisi osaksi sisustusta.

Mutta miten ei-niin-hurmaavan sähkökaapin piilotus ja tuunaus kannattaisi käytännössä toteuttaa? Mainioita vaihtoehtoja on runsain mitoin, ja jokainen varmasti löytää omaan sisustusmakuunsa sopivan ratkaisun.

Sähkökaapin piilotus ja tuunaus

Kokosimme yhteen viisi loistavaa sisustusideaa ihmisiltä, jotka ovat piilottaneet ja/tai tuunanneet sähkökaapin kekseliäällä tavalla. Miltä kuulostaisi koteloidun kaapin tapetointi tai päällystäminen liitutaulukalvolla, jolloin kaapin oveen voi kirjoittaa vaikkapa muistiinpanoja? Vai olisiko kenties koteloidun kaapin korostaminen kauniin maalin avulla oma juttusi?

Katso alta kuvat erilaisista tavoista piilottaa ja/tai tuunata sähkökaappi ja lue tarinat sisustusprojektien takaa.


1. Tyylikäs ilme maalin ja rimojen avulla

Tuunattu sähkökaappi viimeisteltiin lasten vaatteille tarkoitetuilla naulakoilla. Kuva: Anne-Mari Syväjärvi

Anne-Mari Syväjärvi on miehensä kanssa ahkeria rakentajia ja remontoijia, ja puolitoista vuotta sitten he remontoivat talonsa eteisen. Tuulikaappi purettiin, ja sähkökeskus jäi näkyviin.

”Päätimme tehdä eteiseen rimaseinän, jolloin sähkökeskus olisi vain korostunut rumuudessaan. Koska sähkökeskuksessa ei ollut ovea, ensin se piti koteloida. Kotelointi toteutettiin leikkaamalla vanhasta kaapista tausta pois ja kiinnittämällä kaappi ovineen sähkökeskuksen päälle”, Anne-Mari kertoo ja jatkaa:

”Kaappi maalattiin mattamustaksi ja rimoitettiin puisella peitelistalla, samalla kuin ympärillä oleva seinäkin. Edestäpäin katsoessa kaappia ei huomaa, koska rimoitus on yhtenevä.”

2. Sähkökaappi hyötykäyttöön

Liitutaulukalvon ansiosta sähkökaappiin voi kirjoittaa vaikkapa muistutuksia. Kuva: Jennin kotialbumi

Ihana loftkoti -tiliä Instagramissa pitävä Jenni etsi ideoita sähkökaapin tuunaamiseen sosiaalisesta mediasta, sillä sähkökeskus vei yllättävän ison osan seinäpintaa kerrostalokodin eteisessä.

Jenni ihastui ideaan D-C-Fixaamisesta ja osti rullan liitutaulukalvoa, josta leikkasi sopivan kokoisen palan sähkökaapin oveen. Reunat hän siisti vielä mustalla teipillä.

”Oveen voi nyt siis kirjoittaa joko liiduilla tai valkotaulukynällä ja lisäksi siihen voi laittaa magneetilla kiinni kaikenlaista tärkeää. Pidän siinä muun muassa kauppalistaa eli voin helposti kirjoittaa vihkoon, jos huomaan jonkin tuotteen puuttuvan jääkaapista.”


3. Kauniiksi tapetilla

Seinän kanssa samalla tapetilla tapetoitu sähkökaappi maastoutuu upeasti ympäristöönsä. Kuva: Janet Grundström

Sähkökaapin tuunaus tuli Janet Grundströmille ajankohtaiseksi, kun hän halusi kotinsa eteiseen kauniin aulan. Tilasta poistettiin siivouskaappi, ja sähkökaappi jäi seinälle. Pian Janet löysi sisustusliikkeestä mieleisensä tuolin ja halusi siihen kontrastiksi hempeän tapetin.

”Tiesin alusta lähtien, että tapetoin myös sähkökaapin, koska se on ruma ja kun se on seinän kanssa samaa materiaalia, se ikään kuin häviää”, kertoo Janet.

Janetin mies tapetoi eteisen seinän, kun taas Janet otti vastuulleen sähkökaapin tapetoinnin.

”Paremmat hermot omaavana jaksoin kikkailla, että kuvio tulee ihan oikeaan kohtaan”, Janet tuumaa.

4. Kenkäkaappi kätkee sisälleen sähkökaapit

Kapeaan tilaan löytyi juuri sopiva kenkäkaappi, jonka sisälle sähkökaapit jäävät. Kuva: Vilja Vehkaoja

Muotoseikka-blogia pitävän Vilja Vehkaojan kotona uusittiin sähköjä, minkä myötä vanhan sähkökaapin alapuolelle tuulikaapin seinälle ilmestyi toinenkin sähkökaappi.

”Kaksi sähkörumilusta kiinni toisissaan ei todellakaan ollut ilo silmälle. Lisäksi olimme joutuneet remontissa poistamaan kovassa käytössä olleita kenkäkaappeja. Tilanne oli siis se, että minulla oli yhtäkkiä sekä ruma että toimimaton sisääntulo”, Vilja muistelee.

Vilja alkoi pohtimaan, voisiko sekä kenkien säilytysongelman että sähkökaappien piilottamisen ratkaista yhdellä ratkaisulla. Kahlattuaan nettiä läpi päivä päivää, Vilja löysi erityisen kapeaan tilaan sopivan kenkäkaapin. Sen asentaminen tilaan vaati luovuutta, mutta onnistui lopulta.

”Vaikka kaapista jäi pois kenkähyllyjä, siinä on edelleen tilaa 6–9 kenkäparille. Kaapin alapuolelle jäi sopivasti tilaa esimerkiksi vieraiden kengille”, Vilja iloitsee.

5. Kaapin korostaminen maalaamalla

Aina sähkökaappia ei tarvitse piilottaa, vaan sitä voi myös korostaa. Kuva: Jaana Välimäki

”Idea lähti siitä, että mitä ei voi peittää niin korostetaan sitä”, kuvailee Jaana Välimäki sähkökaapin tuunausprojektinsa periaatetta.

Jaana maalasi sähkökaapin mustaksi mattaspray-maalilla useaan kertaan. Värivalinta oli helppo, sillä kodin sisustuksessa on paljon muutakin mustaa.

”Olemme olleet tyytyväisiä ja moni on myös ideaa kehunut”, tuumaa Jaana iloisena.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Jaana Välimäki, Anne-Mari Syväjärvi, Jennin kotialbumi, Janet Grundström, Vilja Vehkaoja