Artikkelin kuva
lifestyle

Pia Penttala kertoo vaikeasta hetkestä Supernanny-kuvauksissa: ‘‘Se ei kuulu televisioon’’

Psykoterapeutti ja lastensuojelun ammattilainen Pia Penttala kertoo Mutsimedialle, miten Supernanny Suomi -sarjassa mukana olevat perheet valittiin mukaan ohjelmaan.

Ennen sarjan kolmannen kauden perheiden valintaa, hakijat saivat paljon tietoa tuotannosta ja sen etenemisestä. Perheet kuvasivat videolle tyypillisiä arjen haasteitaan ja lähettivät ne tuotantoyhtiölle.

– Meiltä meni tuotannon puolelta muutama henkilö tekemään haastatteluita ja kuvauksia perheisiin. Sen jälkeen katsoimme yhdessä, ovatko perheen ongelmat tyypillisiä lapsiperheen haasteita ja liittyykö niihin tavanomaisia lasten taitopuutteita. Tästä varmistuminen oli tärkeää, sillä yhtenä Supernanny Suomi -sarjan tärkeänä tehtävänä on tarjota kaikille lapsiperheille neuvoja ja vinkkejä arkeen.

– Huolehdimme, että ohjelma on ikään kuin neuvolan jatke. On hienoa, jos vanhemmat voivat huomata, että hei - noinhan minäkin teen! Moni voi myös löytää asioita, joita haluavat kokeilla arjessaan.


”On tervettä, ettei lapsi alistu tai lamaannu”

Sarjassa mukana olevien lasten yksityisyys on mietityttänyt osaa katsojista netin keskustelupalstoilla. Pia Penttala kertoo, että lasten voimakkaat reaktiot perheen uusiin sääntöihin ovat kuitenkin luonnollisia ja aikuisten tehtävänä on auttaa ja tukea lasta vahvasti näissä tilanteissa.

– Se on erittäin tervettä, että lapsi reagoi jo saavuttamiensa etujen menettämiseen. Aikuisen on kuitenkin tärkeää poistaa sellaisia etuja, jotka eivät palvele lasta tai ole hänen ikäänsä sopivia. On tervettä, ettei lapsi silloin alistu ja lamaannu.

– Siinä sitten tulee meteliä, tahtojen taistoa. Ei se ole niin vaarallista, kun se tehdään oikein: ennakoidusti selittämällä, riittävän pitkään haarukoimalla, punnitsemalla ja puhumalla lapsen kanssa. Samalla tavalla esimerkiksi päivähoidossa ohjataan lapsia: puhumalla, kädestä pitäen ja olemalla läsnä, kun toinen kiukuttelee.

Tuotannossa huolehditaan tarkasti, että lasten intimiteettisuoja säilyy.

– Jos lapsi vilahtaa iltapesulle tai käy pissalla, ei sellaista kuvata, vaikka se olisi kuinka hankalaa. Monissa perheissä nukkumaanmeno on erittäin haastavaa ja lapset lähtevät juoksemaan ympäri asuntoa ilman vaatteita, he voivat koheltaa vessassa, heitellä hammasharjoja pitkin poikin tai istua vessanpöntöllä väärinpäin. Mitä ikinä tällaista tapahtuu, sitä ei kuvata.

Vain pieni osa kuvatusta materiaalista päätyy televisioon, Penttala painottaa. Hänen mukaansa perheet saivat paljon tukea, ohjausta ja neuvoja kuvauspäivien alusta loppuun asti.


Vaikeisiin tilanteisiin puututtiin heti

Supernanny Suomi -sarjan kuvausten edetessä Pia Penttala puuttui myös erityisen haastaviin tilanteisiin, joita ei nähdä ohjelmassa.

– Jos oli joku sellainen tilanne, että aikuinen totaalisesti hermostui lapselle ja minulle tuli ammattilaisena sellainen tunne, että nyt tämä menee alistamiseksi, niin puutuin siihen. Tällaista ei kuvata julkisuuteen, sillä se on perheen hyvin henkilökohtainen taitopuute. Minulla oli mahdollisuus puuttua, mutta se ei kuulu televisioon.

Pia Penttala huomasi, että monissa perheissä hänen toista kyläilyään odotettiin kovasti. Lapset tulivat halaamaan ja syliin ja jotkut olivat leiponeet häntä varten.

– Nämä huomionosoitukset kertovat mielestäni siitä, että lapset kokivat saaneensa jotakin uutta perheeseen ja heille oli täytynyt syntyä kokemus, että he ovat tulleet kotona nähdyiksi ja kuulluiksi. Nuo hetket kaappasin itselleni voimavaraksi ja kiitokseksi monestakin perheestä.

Supernanny Suomi -ohjelmaa esitetään MTV3-kanavalla torstaisin klo 21.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: MTV