Artikkelin kuva
lifestyle

Pelastusarmeijan joulupadalla vapaaehtoisena: ”Tapahtui jotain niin kaunista, etten unohda sitä ikinä”

Kaupallinen yhteistyö: Pelastusarmeija


Joskus eteen tulee kokemuksia, jotka saavat aikaan pakahduttavan onnen tunteen. Näin kävi minulle vastikään, kun osallistuin ensimmäistä kertaa Pelastusarmeijan Joulupata-keräykseen vapaaehtoiseksi patavahdiksi Helsingin Aleksanterinkadulla Stockmannin sisäänkäynnin tuntumassa.

Äidiksi tulon myötä minusta on kuoriutunut jouluihminen. Yritän kuitenkin vaalia sellaista joulun henkeä, joka painottuu mukaviin kokemuksiin ja tunnelmointiin liiallisen materialismin sijaan. Entä jos joulun odotukseen kuuluisi myös edes yksittäinen pieni teko, josta olisi apua sitä tarvitsevalle tuntemattomalle ihmiselle?

Olen ollut jo pidempään kiinnostunut vapaaehtoistyöstä, joka olisi yhdistettävissä ruuhkavuosiin. Aiemmin olen myös toiminut vapaaehtoisena yksinäiselle seniorille. Pelastusarmeijan Joulupata-keräyksen patavahtivuorot kestävät tunnin, ja ilman vapaaehtoisia keräys ei onnistuisi. Omalla kohdallani tunnin mittainen lovi on usein järjestettävissä kalenteriin.

Patavahtivuoroa varten kannattaa pukeutua lämpimästi. Kuva: Laura Loikkanen

Tänä vuonna kaikkiaan 145 joulupataa on ulkona 15. – 23. joulukuuta. Vapaaehtoisille patavahdeille on yhä tarve niin tänä vuonna kuin joka joulu ja ilmoittautua voi Pelastusarmeijan sivuston kautta. Pääkaupunkiseudun vapaille vuoroille on oma varauskalenterinsa. Patavahdiksi voi mennä itsekseen tai vaikkapa ystävän kanssa kaupungilla oleskelun lomassa.

Vapaaehtoisen kokemuksia Pelastusarmeijan joulupadalta

Saapuessani padalle hieman ennen vuoroni alkua edelliset vahdit, kaksi ystävystä, opastivat minut päivystämiseen. Olin saanut etukäteen myös mailitse selkeät ohjeet vahtivuoroa varten.

Käytännön tasolla päivystys oli helppoa: Ihmiset voivat lahjoittaa Pelastusarmeijan joulupataan käteistä tai tehdä lahjoituksen joulupata.fi-sivustolla sekä MobilePaylla. Vahdin tehtäviin kuuluu eritellä tavara- ja ruokalahjoitukset toisistaan tarrojen avulla. Näin ruokalahjoitukset osataan siirtää oikeanlaiseen säilytykseen kuljetuksen yhteydessä.

Patavahdin tehtäviin kuuluu ennen kaikkea kiittää lahjoittajia ja toivottaa hyvää joulua. Joka kerta, kun joku kävi lahjoittamassa padalle, koin välillämme lämpimän yhteisen hetken – vaikka sanoja ei aina vaihdettu montakaan. Ehkä tuntemus liittyi auttamisen iloon: Joulupata-keräyksellä tuetaan kotimaan vähävaraisia lapsiperheitä ja muita avuntarvitsijoita. Sanomattakin selvää, että tällainen apu on korvaamattoman tärkeää ja sen merkitys on kasvanut entisestään näinä päivinä.

Pelastusarmeijan Joulupata-keräyksen varat jaetaan pääasiassa ruokapatteina ja lahjakortteina. Kuva: Laura Loikkanen

Pehmeitä lahjoituksia käsityön taitajilta. Kuva: Laura Loikkanen

Koskettavia hetkiä joulupadalla

Lahjoittajia kävi Pelastusarmeijan joulupadalla tasaiseen tahtiin ja monet heistä olivat iäkkäämpiä ihmisiä. Erästä rouvaa autoin saamaan setelin pataan, sillä hänellä oli reuma. Suurin osa lahjoitti käteistä, mutta myös muutamia tavaralahjoituksia annettiin vuoroni aikana. Useampi seniori tuli myös kertomaan hyviä muistojaan Pelastusarmeijasta, joka on toiminut vaikuttavasti jo yli 130 vuoden ajan.

Aleksanterinkatua liikennöivät ratikat kolisivat tuon tuosta, pikkupakkanen kipristeli iholla, Stockan kellon alle tapaamisen sopineet ihmiset halasivat toisiaan ja jouluvalot levittäytyivät yläpuolellamme. Oli ihanaa päivystää joulupadalla hyvän asian äärellä keskellä tätä jouluista kaupunkikuvaa.

Voin suositella lämpimästi ilmoittautumaan vapaaehtoiseksi patavahdiksi Pelastusarmeijan Joulupata-keräykseen. Kuva: Laura Loikkanen

Sitten tapahtui jotain niin kaunista, etten unohda sitä ikinä: Joulupadalle saapui viskarilaisten päiväkotiryhmä kahden aikuisen seurassa ja he toivat pari kassillista lahjoituksia. Jokainen lapsi oli valinnut omasta kodistaan lelun, jonka tahtoi antaa lahjoituksena. Lapset olivat itse myös paketoineet lelut.

Pian ilmassa raikui lasten ja aikuisten yhteislaulu, Taas toivotus hyvän joulun, ensin suomeksi ja sitten englanniksi. Voin vannoa, etten ollut ainoa, jonka silmät kostuivat tätä yhteistä kokemusta siemaillessa. Kokemus muistutti minulle, että maailmassa on paljon hyvää ja toivoa paremmasta nykyisestä maailmantilanteesta huolimatta.

Lasten tuomia lelulahjoituksia kääreissään. Kuva: Laura Loikkanen

Tänä vuonna keräyksen tavoite on miljoona euroa vähävaraisten auttamiseksi. Kuva: Laura Loikkanen

Vapaaehtoisena toimimisesta jäi hyvä joulumieli. Kuva: Laura Loikkanen

Tunti hurahti nopeasti vapaaehtoisena patavahtina Pelastusarmeijan joulupadalla. Vuoroni lähestyessä loppuaan paikalle tuli seuraava vapaaehtoinen. Hän kertoi, että innostui vapaaehtoistyöstä patavahtina viime vuonna. Tiedän jo nyt, että tämä on myös minun uusi jouluperinteeni.

Lue lisää keräyksestä: Joulupata.fi

Ilmoittaudu patavahdiksi: koko Suomi, Pk-seutu

Tee lahjoitus

Tavaralahjoituksia otetaan vastaan Pelastusarmeijan myymälöiden Joulupata-pisteissä ja pääkaupunkiseudun konteissa. iCare- ja kirpputorimyymälät ovat Joulupadan ensisijaisia tavarankeräyspisteitä.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Laura Loikkanen