Artikkelin kuva
lifestyle

Parvekkeen sisustaminen perheen kesäkeitaaksi – 9 inspiroivaa ideaa

Kaupallinen yhteistyö: Kruunukaluste


Parvekkeesta saa kotiin viihtyisän lisähuoneen, jossa on mukavaa oleskella keväästä pitkälle syksyyn. Moni haluaa panostaa parvekkeen sisustamiseen, jotta puitteet perheen ja ystävien rentoon yhdessäoloon ja ruokailuhetkiin olisivat mieluisat ja toimivat.

Kerrostalon parvekkeen sisustamisessa kannattaa käyttää luovuutta samalla tavoin kuin sisätiloissa, kannustaa sisustussuunnittelija Eva Scheiman Kruunukalusteelta. Tärkeää on myös huolehtia, että materiaalit kestävät lämpötilan vaihteluita ja avoparvekkeella sään armoilla olemista.

Parvekkeen sisustaminen

Mistä kerrostalon parvekkeen sisustaminen kannattaa aloittaa? Miten kesähuoneen saa sisustettua mahdollisimman viihtyisäksi? Entä miten lapset saisi viihtymään? Lue tästä artikkelista inspiroivat ideat ajankohtaiseen sisustusprojektiin ja katso ammattilaisen suosikit parvekkeelle sopivista kesäkalusteista.


1. Suunnittele toiminnot

Aloita sisustusprojekti kartoittamalla, mitä haluatte tehdä parvekkeella. Tilan koko vaikuttaa siihen, millaisia mahdollisuuksia parveke tarjoaa eri toiminnoille. Toivotteko, että perheenne voisi sekä ruokailla että rentoutua kesähuoneessanne?

– Kun parvekkeen toiminnot ovat päätetty ja myös toivottu tyyli on selvillä, on aika lähteä etsimään tuotteita ja kesäkalusteita tilan mittojen mukaan, kertoo sisustussuunnittelija Eva Scheiman.

2. Valitse materiaalit huolella

Puu on materiaalina erityisen kaunis. Tiikkipuinen Cane-linen Parc-keinu kutsuu kiikkumaan. Kuva: Kruunukaluste

Monille vanhemmille materiaalien huolellinen valinta on entuudestaan tutua. Haluatko parvekkeellenne mahdollisimman helppohoitoisia materiaaleja, vai oletko valmis huoltamaan säännöllisin väliajoin puisia kesäkalusteita?

– On hyvä pitää mielessä, oletko sisustamassa lasitettua parveketta vai onko parveke sään armoilla. Esimerkiksi polyrottinkiset kesäkalusteet saa puhdistettua helposti, kun taas erittäin kauniit puiset kalusteet vaativat jo hieman enemmän putsaamista ja öljyämistä.

3. Suojaa parveke valolta, kuumuudelta ja katseilta

Mutsimedian perustaja Jenni Siikanivan perheen parvekkeella verhot hillitsevät liiallista kuumuutta. Kuva: Senni Loikala

Parvekkeella oleskelun tulee olla miellyttävää. Erityisesti lasitettu parveke voi kesällä kuumentua liikaa. Helpotusta voi saada esimerkiksi parvekekaihtimista tai lämpöä torjuvista rullaverhoista, joilla voi myös säädellä tilaan tulevaa valon määrää.

– Inspiroivia vaihtoehtoja ovat lisäksi erilaiset sermit ja puuritilät, joihin voi laittaa köynnöskasveja kasvamaan, Scheiman vinkkaa.

Tällaiset sisustusratkaisut tarjoavat myös näkösuojaa.

– Parvekkeelle voi laittaa myös verhot, joiden avulla saa säänneltyä niin näkyvyyttä kuin valon määrää. Esimerkiksi myös pajusta punotut aidat lisäävät yksityisyyden tuntua.


4. Päätä, mitä haluat jalkojesi alle

Ulkomatot sopivat erityisen hyvin lasitetulle parvekkeelle, kuten kuvan VM Carpetin Panama-sisalmatto. Kuva: Kruunukaluste

Kerrostalon parvekkeen lattia on yleensä betonia, joka ei välttämättä ole kovin miellyttävä jalkojen alla ja voi näyttää hieman kolkolta. Moni haluaa parveketta sisustaessaan peittää betonilattian edes osittain.

– Parvekkeelle saa lisättyä lämpöä ja miellyttävyyttä esimerkiksi lattian puu- tai komposiittilaatoituksen avulla. Vaihtoehtoina ovat myös monenlaiset ulkotilojen matot, jotka näyttävät usein aivan sisämatoilta.

5. Lisää viihtyisyyttä

Pienemmillä sisustuselementeillä saat tehtyä parvekkeesta persoonallisen ja viihtyisän tilan, joka sopii juuri omalle perheellenne.

– Viihtyisyyttä saa lisättyä kasveilla, lyhdyillä ja tekstiileillä, kuten koristetyynyillä ja torkkupeitoilla. Myös esimerkiksi aurinkokennovalaisimet luovat ihanaa tunnelmaa etenkin iltaisin, Eva Scheiman tuumaa.

6. Huomioi lapset

Parvekkeella rentoutuminen on myös lasten mieleen. Kuva: Shutterstock

Kerrostalon parvekkeen sisustamisessa voi huomioida myös perheen pienimmät, jotta myös he viihtyisivät yhteisessä kesähuoneessa.

– Moni lapsi voi arvostaa etenkin rentoja löhöilypaikkoja ja majamaisia sisustusratkaisuja.

Eva Scheimanilla on kokemusta parvekkeen sisustamisesta hänen lastensa mieltymykset huomioiden:

– Yhtenä kesänä ripustin sirot verhotangot katossa valmiina olleisiin koukkuihin, laskostin verhot aurinkolaverin ympärille ikään kuin majaksi ja lisäsin sen sisälle esimerkiksi myös valoja. Lapset saivat jopa nukkua helleöinä majassa.

Vinkki! Pienelle lapselle voi hankkia kuumia kesäpäiviä ajatellen esimerkiksi pumpattavan altaan, jossa voi vilvoitella vesileikkien parissa.


7. Panosta ruokailuryhmään

Parvekkeella ruokaileminen kuuluu monen perheen kesänviettoon. Ruokailuryhmä on usein myös yksi parvekkeen sisustuksen keskeisimmistä elementeistä. Omaan makuun sopiva ryhmä kannattaa valita aina tilan mittojen mukaan.

– Ihanteellista olisi, ettei ruokailijoiden tarvitsisi puikkelehtia päästäkseen omille paikoilleen. Jokaiselle ruokailijalle tulisi jäädä vähintään 60 sentin tila paikkansa ympärille.

Muistathan! Suunnittele jo etukäteen, miten hoidat kesäkalusteiden säilytyksen talvella. Hanki tarvittaessa pinottavia kalusteita, jos säilytystilaa on vähemmän.

8. Hanki aputaso tai tarjoiluvaunu

Ruokailuryhmä ja tarjoiluvaunu voivat olla samaa sarjaa. Kuvassa Kruunudesignin Capri-ruokailupöytä ByNiemi Kefalos-tuoleilla ja Capri-tarjoiluvaunu. Kuva: Kruunukaluste

Parvekkeella vietetään usein aikaa koko perheen voimin. Parvekepöydät eivät aina kuitenkaan ole kovin suuria, joten ylimääräiselle laskutilalle voi olla tarvetta.

– Jonkinlainen aputaso tai tarjoiluvaunu on kätevä parvekkeella, jossa myös ruokaillaan ja vietetään iltaa. Tasolle voi koota esimerkiksi naposteltavia ja juotavia, sanoo sisustussuunnittelija Eva Scheiman.

9. Luo puitteet rentoutumiseen

Moni haluaa rentoutua kesähuoneessaan. Kuva: Shutterstock

Parvekkeella on mukavaa nauttia vapaa-ajasta esimerkiksi kirjaa lueskellen tai vaikkapa lasten kanssa lautapeliä peilaillen. Oleskeluun tarkoitetut kesäkalusteet kuuluvat tärkeimpiin parvekkeen sisustusvalintoihin.

– Riippukeinumalliset kalusteratkaisut ovat nyt suosittuja. Puolipallonmallinen riippukeinu on usein erityisen kiva valinta. Säädettävissä ulkonojatuoleissa puolestaan saa selkänojaa kallistettua ja jos tila mahdollistaa, on jalkoja mukavaa lepuuttaa rahin päällä.

Vinkki pienen parvekkeen sisustukseen! Kun tilaa on vähemmän, kannattaa harkita ruokailu- ja oleskeluryhmän yhdistämistä. Valitse sohvaryhmä, jossa pöytätaso on korkeampi. Sohvalla voi oleskella rennosti ja pöydän äärellä ruokaillaan.


Evan kalustesuosikit parvekkeelle

Sisustussuunnittelija Eva Scheiman nostaa Kruunukalusteen valikoimasta parvekkeelle sopivat kesäkalustesuosikkinsa.


  1. Brafab Julita, hinta 3250 euroa (155 cm pöydällä + neljällä tuolilla). “Tämä lämminsävyinen tiikkinen ruokailuryhmä on oma suosikkini, sillä se on kauniisti hiottu ja käytössä ihanan tuntuinen. Ryhmä on erittäin laadukas ja kestää pitkään.”

  2. Cane-line Glaze, hinta 7500 euroa (pöytä + neljä tuolia). “Cane-linen tyylikäs pöytä on kaunis katseenvangitsija. Pöydän muotoilu on persoonallinen, jalka herkullisen mallinen ja taso keraaminen. Tämä pyöreä pöytä vaatii hieman isomman parvekkeen.”

  3. KruunuDesign Frankfurt, hinta 1190 euroa (150 cm pöydällä + neljällä tuolilla). “Erittäin kaunis ja klassinen pöytäryhmä, jonka materiaaleissa on yhdistelty metallia ja tiikkiä. Aikaa kestävä valinta.”


  1. Brafab Sandkorn, hinta 995 euroa. “Sävy polyrottinkisessa sohvassa on kauniin luonnollinen. Sohva on helppohoitoinen ja siinä on mukava istua. Jos parvekkeella on tilaa riittävästi, saa tästä erittäin näyttävän sohvan.”

  2. Cane-line Capture, hinta 1270-3485 (riippuen moduulien määrästä). “Cane-linen tyylikäs uutuus näyttää aivan sisäsohvalta, ja kokonaisuuden pääsee rakentamaan yksilöllisesti omiin tarpeisiin sopivaksi moduuleittain.”


Kalusteideoita pienen parvekkeen sisustukseen

Aina neliöitä ei ole kerrostalon parvekkeella kovin paljon, mutta myös pienen parvekkeen sisustus on täynnä mahdollisuuksia. Katso alta Eva Scheimanin kesäkalustevinkit pienemmän kesäkeitaan sisustamiseen.


  1. Connubia Yo!, hinta 4690 euroa (kahden istuttava). “Italialaisen Connubian Yo!-mallistosta löytyy upean värikäs ja persoonallinen ulkosohva, joka sopii myös pienemmän parvekkeen sisustukseen.”

  2. Cobana SACKit, hinta 578 euroa (tuoli + rahi). “Tämä säkkituoli kestää säätä ja on kevyt siirrellä paikasta toiseen. Melko siron mallinen SACKit sopii rentoon oleskeluun myös pienemmällä parvekkeella. Kaluste myös säilyttää muotonsa hyvin.”

  3. Cane-line Hive, hinta 2320 euroa. “Hive-riippukeinu on makoisan rento loikoilupaikka, kaunis muodoltaan ja sopii hyvin myös pieneen tilaan.”

  4. Cane-line Breeze, hinta 350 euroa. “Kevyt ja melko siro käsinojatuoli sopii mainiosti pieneen tilaan ja tuolit ovat lisäksi pinottavia.”

  5. Cane-line On-the-move, hinta 320-380 euroa (riippuen koosta). “Pienessä sivupöydässä ihastuttaa sen monikäyttöisyys: kannen pystyy irrottamaan tarjottimeksi. Tämä pienen parvekkeen sisustukseen sopiva pöytä on iloinen väripilkku.”

Parvekkeen sisustaminen perheen kesäkeitaaksi on palkitseva projekti, sillä Suomen lyhyestä suvesta kannattaa ottaa kaikki irti myös kotona.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock, Kruunukaluste, Senni Loikala