Artikkelin kuva
lifestyle

Näin onnistut elämäntaparemontissasi pysyvästi

Monet meistä haluavat pudottaa painoa ja janoavat täydellisen helppoa ja terveellistä elämäntapaa, joka vain sujuu itsestään ilman ongelmia. Onneen ei ole oikotietä kuuluu vanha sanonta, joka on muuten aivan totta. Uudenlaisen elämäntavan tai kapeamman vyötärön vuoksi täytyy kuitenkin tehdä töitä. Täytyy tehdä muutos omissa tavoissa, mutta etenkin omissa ajatuksissa, koska kaikki lähtee lopulta sinusta itsestäsi.

Asiat, jotka tuntuvat vaikeilta tai lähes mahdottomilta, ovat meille usein uusia tai epämieluisia. Onneksi kaikkea voi kuitenkin opetella, mikäli tahtoa löytyy! Alta löydät avaimet onnistuneeseen muutokseen kohti terveellisempää ja pysyvää elämäntapaa, jonka myötä alat voida paremmin niin henkisesti kuin fyysisestikin.

1. Unohda dieetit ja vaaka

Pysyvät muutokset kohti terveellisempää elämäntapaa ja painonhallintaa vaativat aikaa. Dieetillä kyllä varmasti vaa’an lukema ja vatsa pienenee nopeallakin aikataululla, mutta kukaan ei pysty noudattamaan tiukkaa vähäkalorista dieettiä hautaan saakka. Dieetin päätyttyä alkavat usein vanhat tavat palata rutiineiksi ja pudotetut kilot tulevat takaisin pahan mielen kera. Tiukan dieetin sijaan, ala tehdä pieniä terveellisiä muutoksia ruokavalioosi: lisää kasviksia ja hyviä rasvoja, jätä einekset pois ja vaihda hiilihydraatinlähteet täysjyväversioihin. Opettele syömään säännöllisesti ja lautasmallin mukaisesti.

Heivaa myös vaaka kaapin perälle, jos sinulle vaa’an lukema on kaikki kaikessa ja sitä tulee tarkasteltua päivittäin. Vaa’alla hyppääminen ei auta laihtumaan, päinvastoin, se luo stressiä ja hidastaa pahimmassa tapauksessa painon putoamista. Kaikessa yksinkertaisuudessaan vaaka kertoo sinulle vain numeron. Se ei kerro sinun todellisesta hyvinvoinnistasi tai kehonkoostumuksestasi. Tulet kyllä huomaamaan muutoksen peilin, vaatteiden, valokuvien ja ennen kaikkea olosi kautta - et tarvitse siihen vaakaa!


2. Kaiva esiin todellinen syy muutoksenhalulle

Onnistumiseen tarvitaan tahtoa. Selkeä tavoite ja asian perustelu helpottavat matkaa. Kysy itseltäsi siis miksi? Miksi haluan laihtua? Miksi haluan muuttaa ruokailutottumuksiani? Miksi haluan aloittaa juoksuharrastuksen? Miksi haluan nukkua paremmin? Pyri miettimään asiaa mahdollisimman laajasti ja pitkällä tähtäimellä; mitä hyvää siitä seuraa, kun pääsen tavoitteeseeni? Halutessasi voit kirjata vastaukset paperille, jolloin tavoitteet konkretisoituu ja toimivat motivaationa matkan varrella.

3. Opettele yksi asia kerrallaan

Uusien asioiden ja toimintamallien omaksumiseen menee aikaa ennen kuin ne muodostuvat rutiineiksi. Anna muutokselle siis aikaa ja laadi suunnitelma asioista, jotka lisäävät hyvinvointiasi, ovat sinun arvoillesi sopivia ja vievät sinua kohti tavoitettasi. Pieniin muutoksiin on helpompi sopeutua, joten kannattaa ottaa käyttöön kuukausikohtaiset tavoitteet ja keskittyä neljän viikon ajan opettelemaan erityisesti yhtä tiettyä asiaa.

Esimerkkejä kuukausitavoitteista:

  • Jätän einekset pois ja kokkaan itse
  • Opettelen syömään säännöllisesti
  • Lautaseltani löytyy aina myös tuoreita kasviksia
  • Lisään vedenjuontia
  • Varaan yöunilleni aikaa 8 tuntia
  • Teen vähintään yhden taukojumpan työpäivän aikana
  • Kävelen osan työmatkastani
  • Etsin itselleni mieluisan liikuntamuodon

4. Treenaa kehoa sekä mieltä

Säännöllisellä liikunnalla tiedetään olevan lukuisia terveyttä edistäviä hyötyjä ja jokaisen kannattaa etsiä se itselle mieluisin ja sopivin liikuntamuoto. Liikunnasta tulisi saada hyvää mieltä ja energiaa. Se ei toteudu jos tapa on väärä ja liikkumaan pitää lähteä suu mutrussa puoliväkisin. Kun löydät oman lajisi, liikunnasta tulee merkittävä osa elämääsi.

Kehon lisäksi tulisi treenata myös mieltä. Oman mielensä tutkiskelu ja ymmärtäminen on erittäin tärkeässä roolissa, kun haluaa tehdä muutoksia elämäänsä. Elämästä saa parhaiten ilon irti, kun tuntee itsensä ja pitää kiinni itselle tärkeistä arvoista!

Teksti: Titta Laurinen