Artikkelin kuva
lifestyle

Miten tarraliiman poisto onnistuu? Tehokkaat vinkit teipin liiman hellävaraiseen poistoon

Moni kokee ennen pitkään ikävän yllätyksen, kun teipin tai tarran liima jää tiukasti kiinni esimerkiksi astiaan, vaatteeseen tai huonekalun pintaan. Pelkkä liimapinnan hankaaminen harvoin riittää antamaan kyytiä tahralle, vaan puhdas lopputulos vaatii usein muunlaisia toimenpiteitä. Miten teipin liiman poisto kannattaa tehdä hellävaraisesti? Kerromme tässä artikkelissa, mitä kaikkea onnistuneesta tarraliiman poistosta tulee tietää.

Teipin liiman poisto kotikonstein

Tarraliiman saa pois monenlaisilta pinnoilta ja materiaaleilta, kuten puulta, muovista, posliinista ja tekstiileistä. Puhdistusoperaatiossa onnistuminen edellyttää kuitenkin toimivien kotikonstien tuntemista. Lue alta parhaat vinkit, joiden avulla pääset mitä todennäköisimmin liimatahrasta eroon!

Huomioitavaa tarraliiman poistossa

  • Aloita tarraliiman poisto poistamalla ensin mahdollisimman paljon liimaa sormillasi. Pyörittele liimasta pieniä palloja ja ota ne pois tuotteesta.

  • Ethän yritä rapsuttaa teipin liimaa pois millään metallisella välineellä, kuten esimerkiksi veitsellä. Saatat vahingossa vaurioittaa pintaa. Käytä tarraliiman poistoon sen sijaan vaikkapa muovista korttia.

  • Testaa liimatahranpoistossa tarvitsemaasi ainesosaa ensin pienelle alueelle, mahdollisimman huomaamattomaan kohtaan. Näin varmistut, ettei tuote vaurioidu tai mene pilalle toimenpiteen vuoksi.

  • Mikäli teipistä tai tarrasta on jäänyt liimaa vaatteeseen tai muuhun tekstiiliin, ethän laita tekstiiliä pesuun. Yritä sen sijaan poistaa liimatahra ennen pesua, sillä muutoin tarraliiman poisto vaikeutuu huomattavasti.


Liota kuumassa vedessä

Täytä astianpesuallas tai pesuämpäri kuumalla vedellä ja laita sekaan hieman käsitiskiainetta. Jätä tuote, jossa liimatarha on, likoamaan veteen kunnes teipistä tai tarrasta jäänyt liima pehmenee. Rapsuta tahra pois sormillasi tai hellästi muovisella apuvälineellä.

Käytä hiustenkuivaajaa

Säädä hiustenkuivaajan puhallus mahdollisimman kuumaksi ja osoita käynnissä olevalla kuivaajalla liimatahraa niin pitkään, että se pehmenee ja saat rapsutettua tahran pois.

Lisää ruokaöljyä tahralle

Myös ruoanlaitossa käytettävät öljyt toimivat usein teipin liiman poistossa. Laita öljyä tahran päälle ja anna vaikuttaa, kunnes liimapinta pehmenee. Poista tahra rapsuttamalla tai hankaamalla puhtaalla mikrokuituliinalla.

Pyyhekumi avuksi

Voit yrittää teipin liiman poistoa hankaamalla tahraa pyyhekumilla. Liimatahra ei luonnollisesti häviä yhtä nopeasti kuin lyijykynän jälkeä kumittaessa, mutta tällä helpolla niksillä voit lopulta päästä tahrasta eroon.

Miten tarran liima pois vaatteesta?

Pyri poistamaan tarran liima vaatteesta tai muusta tekstiilistä mahdollisimman nopeasti sen jälkeen, kun olet havainnut tahran. Tärkeää olisi, ettet laita tekstiiliä pesuun ennen kuin olet päässyt liimapinnasta eroon. Muutoin tahra voi jumittua entistä hanakammin kiinni tekstiiliin.

Miten sitten tarran liiman saa pois vaatteesta? Valitse tekniikka vaatteen materiaalin mukaan: jos vaate on valmistettu luonnonkuiduista, laita hieman kynsilakanpoistoainetta esimerkiksi mikrokuituliinaan ja testaa alkuun pienelle alueelle, ettei kangas vaurioidu hankaamisesta. Tämän jälkeen hankaa liimatahraa huolella ja pese vaate tavalliseen tapaan.

Mikäli vaate on valmistettu synteettisestä materiaalista, laita se pakastimeen noin 45–90 minuutiksi. Ota vaate pois pakastimesta ja poista saman tien kovettuneet liimatahrat huolellisesti. Kosteuta tahra vedellä ja levitä päälle hieman mietoa käsitiskiainetta ja hankaa tahraa mikrokuituliinalla. Pese lopuksi vaate noudattaen pesuohjetta.

Teipin liiman poisto onnistuu usein melko helposti kotikonstein, kunhan vain tietää toimivat niksit tarraliiman poistoon.


Lähde: Better Homes and Gardens

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuva: Senni Loikala