Artikkelin kuva
lifestyle

Miten onnistua tavaroiden karsimisessa? Ammattijärjestäjä: ‘‘Erota tunteet tavaroista’’

Sisustussuunnittelija ja koulutettu ammattijärjestäjä Lotta Huvinen esiintyi torstaina Helsingin Messukeskuksessa järjestettävillä Kevätmessuilla aiheenaan kodin kaaoksen kesyttäminen ja hän antoi myös käytännön vinkkejä tavaroiden karsimiseen. Jos haluat pienentää kotisi tavaramäärää, hyödynnä näitä ammattilaisen vinkkejä.

Määritä tavoite tavaroiden karsimiselle

Tavaroiden vähentäminen kannattaa aloittaa konkreettisen ja motivoivan tavoitteen asettamisella.

– On hyvä fiilistellä tarkkaan, miltä arkesi ja kotisi tulevat näyttämään ja tuntumaan, kun pääset raivaus- ja järjestämisprosessissa loppuun. Voit vaikka kuvitella, miten ihanaa on tulla töistä kotiin, kun eteinen on siisti, kukaan ei kiukuttele sotkun takia ja pääset suoraan tekemään ruokaa siistiin keittiöön, Huvinen tuumasi esityksessään.

– Mieti, mitä hyvä elämä tarkoittaa sinulle omassa kodissasi. Pian tuo ihana tavoite rupeaa ohjautumaan toimintaasi ja motivoimaan sinua.


Ryhdy tuumasta toimeen

Muodosta ensin realistinen yleiskuva kotisi tavaroista ja käynnistä prosessi tavaroiden lajittelulla, Lotta Huvinen neuvoi. Tavaroita kannattaa jakaa sen perusteella, aiotko myydä tai lahjoittaa niitä eteenpäin vai onko loppuun käytetty tavara heitettävä pois.

Tavaroiden läpikäynti kannattaa aloittaa viipymättä. Yhtä oikeaa vastausta siihen, mistä tavaran karsinta tulisi aloittaa, ei ole olemassa. Pääasia on, että aloitat jostain.

– Aloita vaikka jostain helposta paikasta, esimerkiksi kylpyhuoneen kaappi on hyvä vaihtoehto. Siellä oleviin tavaroihin ihmisillä ei usein ole tunnesidettä ja saat nopeasti valmista ja hyvä fiilis motivoi jatkamaan prosessia.

– Joku puolestaan voi aloittaa siitä, mikä parantaa elämänlaatua selvästi - olkoon se vaikka täynnä olevan keittiöntason läpikäynti.

Käy tavaroita läpi aina kategoria kerrallaan sen sijaan, että karsisit tavaraa summan mutikassa sieltä täältä. Aloita kokoamalla yhteen esimerkiksi kaikki jalkineet, laukut, juomalasit tai vaikkapa kirjat. Tällöin hahmotat helpommin, minkä verran omistat tiettyjä tavaroita ja karsimistyö helpottuu.

Ihmisillä yhdistyy omistamiinsa tavaroihin monenlaisia tunteita, mikä voi joskus hankaloittaa karsintaa. On hyvä pohtia, miten tärkeitä kotisi tavarat ovat juuri nykyisessä elämäntilanteessasi.

– Vaatii joskus harjoittelua, että pystyy kohtamaan tavarat tavaroina ja erottamaan tunteet tavaroista.

Erityisen tärkeää on, että hankkiudut nopeasti eroon karsimastasi tavarasta. Muussa tapauksessa vain siirrät tavaraa paikasta toiseen ja huomaat pian ehkä eläväsi jälleen keskellä tavarakaaosta.

Opettele uudet rutiinit

Kun olet karsinut kotisi turhat tavarat, päätä missä säilytät jäljelle jääneitä tärkeimpiä tavaroitasi.

– Mieti jokaiselle tavaralle looginen säilytyspaikka ja opettele uusi rutiini, että palautat aina tavarat käytön jälkeen omille paikoilleen.

Koko kodin tavaroiden karsiminen on usein aikaavievä, mutta arjen sujuvuuden kannalta erittäin tärkeä ja palkitseva prosessi. Muistathan olla armollinen itsellesi ja ylpeä pienistäkin edistysaskelista, ammattijärjestäjä Lotta Huvinen muistutti.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock