Artikkelin kuva
lifestyle

Miten mattojen lumipesu tehdään? Matosta tulee puhdas ja raikas täysin ilmaiseksi

Kun olin viimeisilläni raskaana, löysin tallinnalaiselta kirpputorilta suuren maton siirtolapuutarhamökillemme. Muistan vielä hetken, kun keksin miten saisin sen kuljetettua Suomeen: kaljakärryillä tietenkin! Kipaisin ystäväni kanssa ostamaan tuon kuuluisan menopelin, ja kirppiksen myyjä auttoi kiinnittämään narulla maton kärryihin.

Järjellä ei ollut tekemistä mattohankintani kanssa, sillä tiesin jo ostohetkellä maton pesun tuovan päänvaivaa. Matto on valmistettu juutti- ja farkkukankaasta ja pitkin mattoa seikkailee värikkäitä ohuita puuvillalankoja (joista myös hapsut ovat tehty.) Miten tällaista mattoa edes voisi pestä? No, onneksi mattojen lumipesu on ikivanha keksintö!

Ostohetkellä matto oli puhdas, mutta noin puolentoista vuoden käytön jälkeen se kaipasi pesua. Päätin vastikään suorittaa maton lumipesun ensikertalaisena. Valmistauduin operaatioon lukemalla netistä vinkkejä onnistuneeseen lumipesuun, nappasin kodistamme juuriharjan reppuuni ja suuntasin kohti mökkiä.


Mattojen lumipesu

Aloitin maton lumipesun viemällä maton tottumaan ulkoilmaan. Tämä on tärkeä vaihe, sillä muutoin lämmin matto sulattaa lumen ja matto kastuisi. Nostin painavan maton toistaiseksi mattotelineen virkaa ajavan vanhan pihakeinun rungon päälle ja tamppasin mattoa kevyesti mattopiiskalla. Annoin maton olla telineessä noin puolen tunnin ajan.

Maton lumipesu alkaa maton totuttamisella pakkaseen. Kuva: Sennin kotialbumi

Seuraavaksi laskin maton maahan lumen päälle, heittelin ohuen kerroksen lunta kauttaaltaan maton pinnalle ja annoin olla hetken.

Pakkasta tulee olla kunnolla ja lumen tulee olla puuterimaista, jotta ajankohta on sopiva maton lumipesulle. Kuva: Sennin kotialbumi

Lumipesu puhdistaa ja raikastaa mattoa tehokkaasti. Kuva: Sennin kotialbumi

Olen käynyt useasti pesemässä mattoja kesällä matonpesupaikoilla, mutta tämä oli ensimmäinen kokemukseni maton lumipesusta. Kuva: Sennin kotialbumi


Harjasin mattoa alkuun kevyesti juuriharjalla, mutta lopulta päätin jättää harjan pois ja hankasin mattoa yksinomaan toppahanskoilla. Pelkäsin, ettei matto kestäisi edes lempeää käsittelyä harjalla. Kestävämpiä mattoja voi hangata juuriharjalla aivan kunnolla.

Maton lumipesua varten ei tarvitse muuta kuin juuriharjan ja mielellään mattopiiskan. Kuva: Sennin kotialbumi

Kun olin pessyt lumella maton molemmilta puolilta, nostin sen takaisin telineeseen. Tamppasin matosta ylimääräiset lumet pois ja annoin sen olla vielä hetkisen tuulettumassa kovassa pakkasessa. Lopuksi vein maton sisälle mökkiin ja asetin sen kuivumaan ilmavasti pöydän ja tuolien päälle.

Matto puhdistui ja raikastui huomattavasti lumipesun ansiosta. En tiedä, voisiko näin herkkää mattoa pestä muilla tavoin kuin lumella. Aion toistaa mökkimme maton lumipesun jatkossa joka talvi, ja toivon että mattokulta kestäisi mahdollisimman pitkään menossa mukana. Tänä talvena aikomuksenani on tehdä lumipesu vielä kotimme olohuoneen suurelle villamatolle.

Maton lumipesu pähkinänkuoressa

Tässä vielä helpot ohjeet mattojen lumipesuun.

  1. Vie matto ulos tottumaan kylmään ilmaan. Anna maton olla ulkona esimerkiksi telineessä mahdollisuuksien mukaan kymmenestä minuutista tuntiin.

  2. Laita matto maahan lumen päälle ja heittele maton pinnalle ohut kerros lunta. Anna olla hetken.

  3. Hankaa matto kauttaaltaan juuriharjalla molemmin puolin.

  4. Tamppaa matosta ylimääräiset lumet pois ennen kuin viet sen takaisin sisälle.

  5. Anna maton kuivua esimerkiksi kylpyhuoneessa, ennen kuin laitat sen takaisin lattialle.

Mattojen lumipesu on oikeastaan melko mukavaa puuhaa, ja painavan maton kantaminen ja hankaaminen käyvät kevyestä liikunnasta. Ehkä ensi talvena keitän mökillä vielä kuumaa kaakaota, kun maton lumipesu on valmis.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala