Artikkelin kuva
lifestyle

Miksi ampiaiset käyttäytyvät vihaisesti syksyllä? Muutos saa myös pistämään herkemmin

Moni hätääntyy ympärillään surisevista ampiaisista kesällä, mutta niiden rauhaan jättäminen on paras keino pistosten välttämiseksi. Syksyn tullen ampiaiset kuitenkin muuttuvat aiempaa ärhäkämmiksi ja ne voivat pelottaa niin joitain lapsia kuin aikuisia entistä enemmän. Kerromme tässä artikkelissa, mitä ampiaisten syksyisestä käyttäytymisestä on hyvä tietää.

On totta, että ampiaiset pistävät syksyllä herkemmin kuin edeltävinä kuukausina. Tästä huolimatta ne yleensä käyttävät piikkiään vain puolustautuessaan, joten huitomista ja huutamista ampiaisen lähellä on erittäin tärkeää välttää ajankohdasta riippumatta.

Ampiaiset syksyllä – mistä ärhäkkyys johtuu?

Sään viilentyessä ampiaispesä menettää hiljalleen elinvoimaansa eikä uusia työläisiä enää synny. Kuningatarampiainen jättää pesän ja hakee itselleen sopivan paikan talvehtimiseen, minkä myötä myös muut ampiaiset hylkäävät pesän.


Pesästä lopullisesti lähteneet ampiaiset ovat hämmentyneitä muutoksen takia. Toisin kuin kesällä, syksyllä ravinnon saaminen on monesti kovan työn takana. Nälkäiset ampiaiset etsivät kuumeisesti syötävää ja myös puolustavat löytämiään ravinnonlähteitä. Näistä syistä ne käyttäytyvät aiempaa aggressiivisemmin.

Syksyllä ampiaisille maistuvat esimerkiksi luonnosta löytyvät hedelmät ja muut hyönteiset, mutta myös ihmisten ruoat ja juomat vetävät niitä aiempaa voimakkaammin puoleensa. Ampiaiset pyrkivät aterian toivossa niin koteihin kuin vaikkapa terasseille kutsuvien tuoksujen saattelemana. Jos huomaat näitä surisijoita erityisen paljon pihalla tai kodissasi, on lähistöllä todennäköisesti ampiaispesä.

Näin ollen parhaat keinot pitää syksyn vihaiset ampiaiset loitolla, on jättää surisijat rauhaan, mutta myös pitää koti ja piha mahdollisimman puhtaina niille kelpaavasta ravinnosta.

Moni pohtii myös, milloin ampiaiset kuolevat syksyllä. Pelkästään kuningatar talvehtii, mutta viimeistään lokakuun kylmyys tappaa työläiset ja koiraat. Näin ollen surina lakkaa jälleen pian ensi kevääseen asti.

Lähteet: Hull Daily Mail, Truly Nolen, Hyönteismaailma


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock