Artikkelin kuva
lifestyle

Mikrokuituliina on siivoojan luottoapuri – ethän vahingossa levitä likaa eteenpäin?

Mikrokuituliina on yksi siivouksen tärkeistä työvälineistä. Sen vuoksi kannattaa kiinnittää huomiota, että liinaa käytetään oikeaoppisesti eikä likaa vahingossa pyyhitä eteenpäin. Siivouskuningattarena tunnettu Auri Kananen kertoo uudessa Aurin siivousrakkauskirja -teoksessaan (Otava 2023) täsmävinkkejä mikrokuituliinan käyttöön ja pesemiseen. Lue Kanasen hyödylliset vinkit alta.

Mikrokuituliinan taittelu

Yksi yleisistä mokista mikrokuituliinan käytössä on, ettei sitä ole taiteltu lainkaan vaan liinaa käytetään mytyksi rutistettuna. Kirjan mukaan monelle aloittelijalle ominaista on myös, että pyyhe taitellaan puolittaisesti kokonaisten osioiden sijaan. Näissä tapauksissa liina vain työntääkin likaa eteenpäin.

Mikrokuituliinan oikeaoppinen taittelu nopeuttaa siivousta ja tekee siitä hygieenisempää. Alkuun on tärkeää tiedostaa, ettei liinassa ole pelkästään kahta nopeasti likaantuvaa puolta. Taittelun ansiosta pyyhkeeseen saadaan parhaimmillaan kahdeksan pienempää liinaa. Auri Kananen muistuttaa, että taittelun opettelu voi alkuun tuntua hankalalta, mutta harjoittelu palkitaan.

”Itse vain yhden kerran päätin, että rupean hitto vie taittelemaan. Ei se aluksi luonnistunut lainkaan, mutta pikkuhiljaa hommaan tottui ja siitä tuli rutiini. Tänään se käy automaattisesti”, hän kertoo kirjassa.


Näin taittelet liinan

  1. Avaa kostutettu ja puristeltu mikrokuituliina kokonaan ja taita kahtia.
  2. Tee sama uudelleen, jolloin liina on neliön muotoinen eli käsissäsi on neljäsosa pyyhkeestä.
  3. Taita viimeisen kerran, jolloin mikrokuituliina on kahdeksanosainen.

Miten kolmesti taiteltua eli kahdeksanosaista liinaa sitten käytetään? “Aloita ensimmäisellä pinnalla ja kun se on likaantunut, taita pyyhkeestä uusi puoli niin, että sisäpuoli on auki”, ohjeistetaan kirjassa.

Tällöin liinassa on uusi puhdas pinta esillä ja sillä voi jatkaa pyyhkimistä. Kun pinta likaantuu, liina avataan pituussuunassa ja sen toinen puoli käytetään samoilla tavoin (eli liina on avattu puolikkaan puolikkaaksi.) Seuraavaksi jatketaan pyyhkimistä liinan toisella puolella, joka on kokonaan puhdas.

Tärkeää! Puristele kostutettu mikrokuituliina huolellisesti mahdollisimman kuivaksi. Liian märkä liina luovuttaa vettä siivotessa ja tällöin lika vain leviää.

Liinan oikeaoppinen taittelu kannattaa ottaa haltuun. Kuva: Shutterstock

Mikrokuitupyyhkeen pesu

Siivousliinat ovat tärkeää pestä kunnolla käytön jälkeen ja Auri Kananen kertoo kirjassaan, että hän pesee mikrokuituliinat peräti 90 asteen pesuohjelmalla. Tällöin kaikki bakteerit kuolevat eikä sen jälkeen ole merkitystä, käytetäänkö liinaa vaikkapa vessanpöntön vai pöydän pyyhkimiseen.

On hyvä muistaa myös, että liinat kannattaa pestä erillään muista tekstiileistä. Huuhteluainetta ei myöskään tule Kanasen mukaan käyttää, sillä muutoin liinat eivät enää toimi toivotunlaisesti.

Aurin täsmävinkit

Somessa miljoonien seuraama Kananen antaa kirjassa lisää täsmävinkkejä mikrokuituliinan käyttöön. Lue kätevät vinkit alta.

  1. Mikrokuituliinaa kannattaa käyttää vesitilkan kera ilman tököttejä, sillä liinan tarkoituksena on kerätä pinnalta pölyä ja likaa itseensä.
  2. Hyödynnä liinojen värikoodausta sen mukaan, missä huoneessa niitä käytetään. Tällöin esimerkiksi vessassa on käytössä eri väriset liinat kuin keittiössä.
  3. Jos kylpyhuoneen katonrajassa on tummia pilkkuja, niiden poistamiseen saattaa riittää huolellinen pyyhintä vedellä kostutetulla mikrokuituliinalla.

Lähde: Aurin siivousrakkauskirja. Otava. 2023. Laine, Oona.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock