Mikä ihmeen pink noise? Vaaleanpunainen kohina kiinnostaa suomalaisia, jotka haluavat nukkua paremmin
Monet vanhemmat tietävät, että white noise eli valkoinen kohina voi auttaa vauvaa nukkumaan paremmin. Kyse on kohisevasta äänestä, joka voi rauhoittaa pienokaisen unten maille ja auttaa herännyttä vauvaa jatkamaan uniaan. Kohina muistuttaa lasta kohtuun kantautuneista äänistä. Mutta mitä on pink noise eli vaaleanpunainen kohina?
Maallikon korvaan pink noise ja white noise voivat kuulostaa melko samanlaisilta. Yksi selvempi ero niillä kuitenkin on: vaaleanpunainen kohina on valkoista kohinaa tasaisempaa. Luonnossa pink noisea voi kuulla esimerkiksi tuulessa ja tasaisessa sateessa. Sen sijaan valkoisen kohinan äänilähteitä ovat esimerkiksi humiseva tuuletin tai television, radion tai lämpöpatterin kohina.
Pink noisen vaikutuksia nukahtamiseen on tutkittu erittäin vähän, joten mahdollisista hyödyistä ei ole luotettavaa tietoa. Yhdysvaltalaisen Northwesternin yliopiston vuonna 2017 julkaisemasta pienimuotoisesta tutkimuksesta selvisi, että pink noise helpotti syvän unen saavuttamista ja sillä oli myönteisiä vaikutuksia muistiin. Tutkimukseen osallistuneet henkilöt olivat aikuisia, eikä vaaleanpunaisen kohinan vaikutuksia lasten uneen ole tiettävästi tutkittu.
Pink noise kuuluu Suomen virallisella albumilistalla
Vaikka pink noisen mahdollisia hyötyjä ei ole tutkittu juurikaan, ei mikään estä kokeilemasta, auttaisiko se omaa vauvaa (tai itse väsynyttä äitiä tai isää) nukkumaan paremmin. Monet univaikeuksista kärsivät suomalaiset ovat mitä ilmeisimmin antaneet hiljattain mahdollisuuden pink noiselle, sillä Suomen viralliselle albumilistalle nousi viikolla 46 yksinomaan pinkkiä kohinaa sisältävä levy Pink Noise for Sleep (Brain Sounds AI). Listalle pääsevät Suomen myydyimmät äänitteet ja suoratoistopalveluiden suosituimmat sisällöt.
Vaaleanpunaista kohinaa voi kuunnella esimerkiksi YouTubesta tai Spotifysta, joissa molemmista löytyy myös nimenomaan vauvan nukuttamiseen tarkoitettua pinkkiä kohinaa. Markkinoilla on myös pink noisea soittavia nukahtamisleluja. Muistathan huolehtia myös, että äänenvoimakkuus on sopiva eikä ylitä suositeltua tasoa.
Lähteet: Healthline, Frontiers, Musiikkituottajat
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock