Artikkelin kuva
lifestyle

Mikä ihmeen parkour?

Syksy on saapunut. Mitä sitä lähtisi harrastamaan? Niin lapset kuin vanhemmat etsivät sitä itselleen sopivaa lajia ja harrastusta, jonka pariin olisi aina ilo lähteä.

Olisiko parkour se oma juttu? Se missä hypitään, seinäjuostaan, loikitaan, kiivetään, kieputaan ja riiputaan, nautitaan liikkeestä ja yhdessä tekemisen ilosta?

Kaikkea tätä laji on, mutta myös niin paljon muuta.

Iida Laiho, Suomen Parkour ry:stä muistuttaa myös, että vaikka laji saattaa ulospäin vaikuttaa extreme-lajilta, niin sitä se ei ole. Parkourissa ei oteta turhia riskejä ja harjoittelussa keskitytään vahvasti turvallisuuteen sekä turvallisiin tapoihin saavuttaa haluttu päämäärä. Iida tuo esiin hyvän pointin lajiin liittyen:

– Kaikkihan olemme tehneet parkouria tavallamme jo lapsina – on kiipeilty puissa ja hypitty kiviltä toisille. Aikuisena voi antaa tämän lapsen luontaisen liikkeen myös inspiroida ja hypätä mukaan.

Tämän lajin harrastamisen yksi parhaista puolista on se, ettei lajissa kilpailla muita vastaan ollenkaan, eikä parkourissa ole tarkkaan määriteltyjä sääntöjä, kuinka sitä pitäisi tehdä. Osa saattaa keskittyä enemmän liikkeen sulavuuteen, kun taas toisen tavoite on kehittyä mahdollisimman nopeaksi ja tehokkaaksi liikkujaksi.

Iida Laiho kertoo lajilla olevan kuitenkin yhteiseksi omaksuttuja perustekniikoita, joiden harjoittelemisella laji yleensä aloitellaan. Ne ovat:

  • laskeutumistekniikat
  • tarkkuushypyt
  • ylittäminen
  • alittaminen
  • erilaiset ponnistustekniikat
  • heiluminen

Mitä parkour opettaa?

Parkour on lajina hyvin monipuolinen ja sen harrastaminen kehittää mm. voimaa, luovuutta, kestävyyttä, ketteryyttä, tilan hahmotusta, tarkkuutta sekä liikkeen sulavuutta. Parkourin kautta voi oppia tuntemaan myös omia fyysisiä ja henkisiä rajojaan paremmin ja hyödyntää niitä myös muualla elämässä.

Kuka voi aloittaa parkourin?

Kuka vain! Iida kertoo, että parkour on vahvasti yhteisöllinen laji, mikä onkin yksi sen parhaista puolista. Yhteisö on hyvin vastaanottavaista ja jokainen otetaan mukaan juuri sellaisena kuin on. Hän harrastaa lajia itsekin ja kertoo parkourin olevan sen keskittymistä vaativan luonteen vuoksi mahtavaa vastapainoa pikkulapsiperheen arjelle – harjoittelussa todella uppoutuu siihen mitä tekee, eikä murehdi kotona odottavia pyykkikasoja.

Kaikki ovat siis tervetulleita! Niin lapset kuin vanhemmat. Kurkkaa lisätietoja esimerkiksi www.parkour.fi tai asuinpaikkasi liikuntatilojen tarjoamat tunnit.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Suvi Lahtinen