Liikunnan aloittaminen tauon jälkeen – personal trainerin neuvot vanhemmille!
Hyvinvoiva vanhempi, onnellinen perhe, kliseistä mutta totta. Kiireisessä vauva- ja lapsiperhearjessa omasta terveydestä ja riittävästä liikunnasta huolehtiminen voivat helposti unohtua. Liikunnan aloittaminen pitkän tauon jälkeen herättää monenlaisia kysymyksiä.
Kun entisestä aktiiviliikkujasta tulee sohvaperuna, nousee kynnys lähteä lenkille. Mistä löydän ajan? Mitä ja missä treenaan?
Lyhyt treeni on parempi kuin ei treeniä ollenkaan
Personal trainer, liikunnanohjaaja ja Play & Train -liikuntapalvelun perustaja Maria Gahmberg luo lohtua kiireisille. Maria painottaa, että kaikenlaiset nopeat ja kevyetkin liikkeet tukevat hyvinvointia ja terveyttä, joten arkiaktiivisuutta, hyötyliikuntaa tai liikunnallista puuhastelua lasten kanssa ei kannata väheksyä.
Liikunnan aloittamisessa on hyvä muistaa, että päivittäiset mukavat liikunnalliset hetket riittävät hyvin. Kello kaulassa ei tarvitse juosta.
– Se, että kuntoilee säännöllisesti ja usein pieniä hetkiä, tukee terveyttä ja kehittää paremmin, kuin epäsäännöllinen harvoin toistuva kova treeni, Maria muistuttaa.
Kun vanhempien arki on kiireistä, kannattaa joskus mennä sieltä, missä aita on matalin. Pyykkivuori voi odottaa seuraavaan päivään ja kaupan pinaattiletutkin ovat ruokaa, jos nämä valinnat mahdollistavat sen, että vanhempi pääsee vaikkapa lenkille.
Liikunnan aloittaminen on miellyttävämpää, kun et piinaa itseäsi lajeilla, joista et pidä. Mieluisan liikuntamuodon löytäminen voi kestää hetken ja siksi kannattaa kokeilla eri lajeja mahdollisuuksien mukaan.
Alussa on tärkeää, että liikunnasta jää energinen ja pirteä olo. Näin jäät hiljalleen koukkuun liikunnan tuottamaan hyvään oloon.
Satsaa kunnon varusteisiin ja etsi seuraa liikunnan ajaksi
Kun olet löytänyt itsellesi mieluisat liikuntamuodot, kannattaa panostaa oikeanlaisiin varusteisiin. Jos esimerkiksi pidät kävelemisestä tai juoksemisesta, hyvät vaunut ja vuodenaikaan sopivat ulkoliikuntavarusteet tekevät liikunnasta monin verroin miellyttävämpää.
Liikunnan aloittamisen ei tarvitse maksaa maltaita, vaan esimerkiksi alueen Facebook-kirpputoriryhmistä voi etsiä varusteita edullisesti.
Vertaistuki ja seura motivoivat jatkamaan liikkuvaa elämäntapaa. Mikäli nautit ohjatusta liikunnasta, etsi netistä esimerkiksi lähialueen vanhempien ja lasten yhteisiä harrastuksia.
Voit pyytää tukea myös personal trainereilta, jotka ohjaavat myös pienryhmätreenejä ulkona lasten nukkuessa vaunuissa tai luovat yksinliikkujalle henkilökohtaisen treeniohjelman.
Jos liikut mielelläsi kaverin kanssa, sovi säännölliset treenitreffit puistoon. Sosiaaliset kontaktit ovat tärkeitä liikunnan kannalta varsinkin, jos hoidat paljon yksin lapsia kotona.
Personal trainerin vinkit liikunnan aloittamiseen
Kun liikunnallisesta elämästä on vierähtänyt tovi, on järkevää kääntyä ammattilaisen puoleen. Personal trainer patistaa ja motivoi liikkeelle sekä räätälöi juuri sinulle parhaat liikuntamuodot.
Maria jakaa iloksemme omat vinkkinsä, jolla hän on mahduttanut liikuntaa kiireiseen lapsiperhearkeen. Poimi itsellesi parhaat vinkit liikunnan aloittamiseen ja lähde liikkeelle!
- Vaunulenkkeile ja tee lihaskuntoliikkeitä ulkona, kun lapsi nukkuu.
- Käy kaupassa vaunujen ja juoksurattaiden kanssa. Lisäpainoa saat mukavasti täysinäisistä ruokakasseista.
- Juokse tai kävele aina puistoon tai päivähoitoon mentäessä.
- Tee lihaskuntoliikkeitä puistossa, sillä aikaa kun lapsi leikkii omatoimisesti.
- Lenkkeile, kun lapsi oppii pyöräilemään vieressä.
- Leiki aktiivisia hippaleikkejä lasten kanssa.
- Tee kotitreeni olohuoneessa sillä aikaa, kun lapsi katsoo lastenohjelmia.
Liikunta kuuluu perheessä kaikille ja lastenhoitovuoroja kannattaa vuorotella niin, että kummatkin vanhemmista pääsevät liikkumaan vuorollaan. Aikuinen on tärkeä roolimalli myös lapselle ja lapset kannattaa innostaa hyötyliikunnan pariin jo pienestä pitäen.
Näin ollen liikunnan aloittaminen sujuu hyvin kiireisessä arjessa, kun otat pienet mukavat liikuntahetket osaksi jokaista päivääsi.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Kristiina Salo, kuva: Natalie Désiréé Mottet, Unsplash