Lanoliini – 14 yllättävää käyttötarkoitusta nännivoiteelle kauneudenhoidosta oven narinan lopettamiseen
Tiesitkö, että lampaan iho erittää lanoliiniksi kutsuttua rasvaa ja tuota lampaanvillasta uutettua ainesosaa on hyödynnetty ihonhoitotuotteissa jo satojen vuosien ajan? Lanoliinia käytetään esimerkiksi nännivoiteessa, joka on tuttu tuote monelle pienen lapsen äidille ja se sisältyy perinteisesti myös äitiyspakkaukseen.
Lanoliinivoide eli nännivoide on tarkoitettu helpottamaan imetyksestä johtuvia ikäviä tuntemuksia nänneissä. On tavallista, että erityisesti imetyksen alkuvaiheessa nännit voivat kipeytyä ja tuntua aroilta.
Joskus voi kuitenkin käydä niin, että nännivoidetta jää käyttämättä syystä tai toisesta. Osassa vauvaperheitä pienokainen saa ruokansa pullosta, ja osalla äideistä imetys ei aiheuta huomattavan ikäviä tuntemuksia nänneihin. Ja vaikka tuotetta olisi käytetty, saattaa putkiloon jäädä lanoliinivoidetta tarpeen mentyä ohitse.
- Lue myös: Pomodoro
Millaisiin käyttötarkoituksiin ylijäänyttä lanoliinia voisi sitten hyödyntää? Listasimme ehkä yllättävätkin ideat tähän artikkeliin.
Lanoliini aikuisille
Ylijäänyttä lanoliinivoidetta ei kannata heittää pois, sillä voit käyttää sen loppuun jollakin alla olevista hyödyllisistä tavoista.
1. Käytä huulirasvana
Esimerkiksi myös australialaisnäyttelijä Margot Robbien kerrotaan vannovan tämän ihohoitoniksin nimeen: nännivoide on mitä parhain huulirasva ihoa rauhoittavan vaikutuksensa ansiosta.
2. Muotoile kulmakarvat
Sivele pieni määrä lanoliinivoidetta kulmakarvoille ja muotoile kulmat. Tällä tavoin et tarvitse erillisiä kulmakarvageelejä tai muita kulmien muotoilutuotteita.
- Lue myös: Mulesing ja merinovillan vastuullisuus
3. Eloa kynsinauhoihin
Monilla ihmisillä kynsinauhat kuivuvat ja halkeilevat herkästi esimerkiksi siivoamisen tai kokkaamisen yhteydessä. Sivele nännivoidetta kynsinauhoille ennen nukkumaanmenoa ja anna vaikuttaa yön yli: lanoliini tekee erittäin hyvää myös kynsinauhoillesi.
4. Rauhoittaa raskausarpien kutinan
Lanoliinia kannattaa laittaa kutisevien raskausarpien päälle, sillä se voi tuoda avun ikäviin tuntemuksiin iholla.
5. Helpotusta hankaumiin
Ihon hankaumat kiusaavat erityisesti aktiivisia liikkujia, mutta ne voivat luonnollisesti vaivata ketä tahansa meistä. Levitä lanoliinia hankauman päälle ja anna voiteen imeytyä rauhassa ennen pukeutumista.
Lanoliinivoide eli nännivoide koko perheen käytössä
Lanoliinia voi käyttää myös koko perheen tarpeisiin. Mihin kaikkeen sitä kannattaa kokeilla? Lue yllättävät vinkit alta.
6. Käytä kosteutusvoiteen tapaan
Hyödynnä ylijäänyt nännivoide ihon kosteutuksessa. Voit käyttää nännivoidetta kosteutusvoiteen tapaan: levitä lanoliinia suihkun jälkeen erityisesti ihon kuiviin kohtiin.
7. Hyödynnä voide hyönteisten puremiin
Monien hyönteisten, kuten vaikkapa hyttysen purema (linkki sanojen hyttysen purema päälle: Hyttysen purema kutisee piinaavasti erityisesti alkukesästä – tunnetko parhaat itsehoitokeinot? (mutsimedia.fi)), aiheuttaa joskus kovaa kutinaa. The Bump -sivuston mukaan monet nännivoiteet ovat hyödyllisiä puremista johtuvien ikävien oireiden lievittämiseen.
8. Helpotusta pieniin palovammoihin
Nännivoide saattaa rauhoittaa lievästä palovammasta kärsinyttä ihoa. Jos kämmeneesi pieni jälki ja ikävä tuntemus esimerkiksi kuumasta pannusta, levitä tuolle ihoalueelle ohut kerros lanoliinia. On kuitenkin selvää, ettei voidetta tule laittaa suurempiin palovammoihin vaan ne tulee aina tarkastuttaa lääkärillä.
9. Rauhoita palanutta ihoa
Iho on erittäin tärkeää suojata auringolta, mutta jos hipiä pääsee palamaan, voit levittää palaneisiin kohtiin ohuen kerroksen lanoliinia. Niksin kerrotaan helpottavan epämukavaa tunnetta iholla after sun -voiteiden tapaan.
10. Kesytä kehnosti toimiva vetoketju
Joskus esimerkiksi vaatteen vetoketju jumittuu tiukasti eikä meinaa avautua yrityksistä huolimatta. Yllättävä apu voi löytyä nännivoiteesta: levitä sitä huonosti toimivaan vetoketjuun ja voit saada pulman ratkeamaan tällä helpolla niksillä.
11. Poista narina ovista
Nariseeko kotisi ovi, kun avaat ja suljet sen? Ei-toivotusta äänestä pääsee onneksi helposti eroon öljyn lisäksi vaikkapa juuri lanoliinivoiteen avulla.
Nännivoidetta pienille lapsille?
Ylijääneen lanoliinivoiteen voi hyödyntää erityisesti lasten tarpeisiin. Lue kätevät vinkit alta.
12. Rauhoittaa vaippaihottumaa
Vaippaihottuma paranee usein kotikonstein ja ärtynyttä ihoa voi rauhoittaa ohuella kerroksella sinkkivoidetta pari kertaa päivässä. Perusvoiteella rasvaus tarpeen tullen ja ilmakylvyt ovat niin ikään tärkeitä.
The Bump -sivuston mukaan myös nännivoide auttaa helpottamaan vaippaihottumasta johtuvia oireita, kunhan vaippa-alue ensin puhdistetaan huolella ja annetaan kuivua ennen voiteen levitystä.
13. Onko vauvan päänahassa karstaa?
On tavallista, että pienen vauvan päänahkaan, otsaan ja kulmakarvoihin ilmaantuu vaaleankellertävää karstaa. Se on täysin vaaratonta, ja ajan myötä karsta katoaa itsestään.
Karstaa voi halutessaan poistaa hellästi levittämällä alueelle vauvaöljyä – tai esimerkiksi juuri lanoliinia – ja antamalla sen vaikuttaa jonkin aikaa, pesemällä sitten vauvan hiukset ja hankaamalla karstaa pyyhkeellä tai tiheäpiikkisellä kammalla.
14. Helli lapsen naarmuisia polvia
Konttaamaan oppineen lapsen polviin voi jo ilmaantua pieniä naarmuja, kun pienokainen painelee menemään ympäri kotia. Pienet ruhjeet ja palovammat polvissa ovat tavanomainen näky myös tätä vanhemmilla lapsilla. Ne voivat parantua nopeammin, kun levität polviin ohuen kerroksen lanoliinia.
Lähde: The Bump
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock