Artikkelin kuva
lifestyle

Kukkien kastelu lomalla – minikasvihuone muovipussista ja muut DIY-ratkaisut

Moni kotipuutarhuri ja huonekasvien ystävä pohtii, miten kukkien kastelu hoituu lomalla. Matkoja ja reissuja on mukavaa tehdä, mutta samalla ne tarkoittavat poissaoloa kotiympyröistä. Miten toimia, jos kasteluapua esimerkiksi naapureista tai sukulaisista ei ole saatavilla?

Lyhyempien poissaolojen ajaksi riittää, että täytät ruukun aluslautasen vedellä. Hieman pidempien reissujen ajaksi on kuitenkin hyvä kehittää toisenlaisia ratkaisuja, jotta kasvit voivat hyvin vielä lomasi jälkeen.

Kukkien kastelu lomalla

Kasvien ja kukkien kasteluun lomalla on useita DIY-vaihtoehtoja. Minkä niistä valitsetkin, kastele kasvi huolellisesti ennen kuin otat käyttöön omatekoisen kastelujärjestelmäsi. Markkinoilla on lisäksi erilaisia kastelulaitteita, kuten kastelupalloja. Lue DIY-ratkaisujen listaus alta ja valitse niistä itsellesi sopivin!


Tekstiilinen kastelunauha

Isoon ruukkuun voi laittaa muutaman kastelunauhan. Kuva: Senni Loikala

Esimerkiksi kengännauhat, matonkuteet, paksummat puuvillalangat tai vaikkapa rullana myytävästä tiskirätistä leikatut pitkähköt suikaleet toimivat mainiosti kukkien ja kasvien lomakastelijana.

Laita kulhoon tai muuhun syvään astiaan runsaasti vettä. Aseta vesiastia ruukun lähelle niin, että astia on ruukkua alempana. Kastele tekstiilisuikale ja aseta toinen pää veteen ja toinen multaan parin sentin syvyyteen (vaihtoehtoisesti voit laittaa nauhan ruukkuun pohjareiän kautta.) Tiivistä multa huolellisesti tekstiilin ympäriltä. Laita vesiastiaan tekstiilin päälle jokin paino. Vesi imetyy hiljalleen multaan nauhan kautta.

Pullo hoitaa kastelun

Testasimme suosittua pulloniksiä. Pullo olisi varminta peittää vielä esimerkiksi parittomalla sukalla, sillä pullossa oleva vesi toimii linssinä ja voisi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tulipalovaaran. Kuva: Senni Loikala

Tee virvoitusjuomapullon korkkiin muutama pieni reikä. Täytä pullo vedellä, tee multaan lähelle kasvin tyveä riittävän syvä kolo ja aseta pullo siihen korkki edellä pystysuorassa asennossa. Tiivistä multa huolellisesti pullon ympäriltä.

Muovipussista pienoiskasvihuone

Huonekasveille voi tehdä myös niin kutsutun pienoiskasvihuoneen puhtaasta, riittävän suuresta muovipussista ja neljästä tukikepistä. Kastele kasvi tavalliseen tapaan, aseta tukikepit eri puolille ruukkua ja peitä kasvi mahdollisimman väljästi muovipussin sisälle. Ihanteellista olisi, ettei pussi koskisi kasvin lehtiä – mutta hento kosketus ei haittaa.

Voit puhaltaa myös ilmaa pussin sisään, jolloin pussi jää pallomaisesti kasvin ympärille. Aseta kasvi paikkaan, jossa se saa epäsuoraa auringonvaloa. Kovin paahteista paikkaa tulee sen sijaan välttää.

Kasvit kylpyyn

Tämä kylpyniksi sopii kasveille, jotka tarvitsevat erityisen runsasta kastelua ja jotka eivät kaipaa erityisen paljon valoa. Kasvit tulee myös olla hyvin salaojitettu.

Täytä käsienpesualtaan tai kylpyammeen pohja vedellä ja laita pohjalle pyyhe. Aseta ruukussa oleva kasvi pyyhkeen päälle, ja voit lähteä nauttimaan lomastasi.


Lähteet: Martat, Proflowers

Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala