Artikkelin kuva
lifestyle

Kivien maalaus akryylimaaleilla – kivibongaus on hauska kesäharrastus!

Kivien maalaus on kiinnostanut minua jo pidempään. Törmättyäni Ylen uutiseen siitä, että kivibongaus kasvattaa suosiotaan Suomessa vauhdilla, ryhdyin viimein tuumasta toimeen. Tahdoin osallistua kivibongaukseen, mutta sen lisäksi myös maalata kiviä omaksi ja läheisteni iloksi.

Kivibongauksessa ideana on, että kivi ensin maalataan, sitten piilotetaan jonnekin ihmisten ilmoille ja annetaan sijainnista vinkki FinStones-Facebook-ryhmään. Joku onnekas löytää maalatun kiven ja saa siitä mitä todennäköisimmin iloa päiväänsä. Löydetyn kiven voi joko pitää itsellään tai piilottaa sen uuteen paikkaan ja vinkata piilopaikasta Facebookissa.

Kivien maalaus akryylimaaleilla

Minulla ei ollut aiempaa kokemusta kivien maalaamisesta eikä tarvikkeita sitä varten, joten suuntasin ensin kaupoille. Ostin eri värisiä akryylimaaleja, sivellinsetin ja spray-lakan, jonka avulla maalatusta kivestä saa säänkestävän. Aion myöhemmin hankkia vielä yhden siveltimen erityisen kapealla harjaksella, jotta yksityiskohtien maalaaminen helpottuu.

Markkinoilla on myös akryylitusseja, joilla on helppoa piirtää ja kirjoittaa kiviin. Jos raaskin, hankin myöhemmin vielä ne. Pohjavärin kiveen saisi myös levitettyä kätevästi tuputussiveltimellä, mutta yritän toistaiseksi pitää välinearsenaalin maltillisena.

Maalaukseen sopiva kivi löytyi siirtolapuutarhapalstaltamme, ja luonnonkivet sopivatkin maalausprojektiin mainiosti. Kaupoista saa halutessaan ostettua edullisesti koristekiviä, joiden joka puolelta sileään pintaan on erityisen helppoa taiteilla.

Maaleja keskenään sekoittamalla saat haluamasi värisävyt. Kuva: Sennin kotialbumi


Itse päätin jo kaupassa akryylimaalien värejä valitessani, että aion maalata kiveen mustikanvarpuja. Ideoita kiviin maalattavista aiheista voi etsiä esimerkiksi Pinterestistä, tai toteutus voi syntyä yhtä lailla omasta mielikuvituksesta. Kiveen voi halutessaan kirjoittaa esimerkiksi myös jonkin mietelauseen tai vitsin – näissähän vain taivas on rajana! Kiven pohjaan voi kirjoittaa löytäjälle ohjeeksi esimerkiksi: ”Pidä tai piilota. Kerro Facebookissa: FinStones.”

Suojasin maalauspisteeni sanomalehdellä, ja laitoin akryylivärejä kertakäyttölautaselle. Värien ohentamista varten kaadoin astiaan vettä, ja sitten kaikki oli valmista kiven maalausta varten. Jos maalaat kiviä lapsen kanssa, kannattaa ainakin hänen pukeutua vaatteisiin, jotka saavat sotkeutua.

Täytyy sanoa, että kiven maalaus oli todella rentouttavaa. Maalaamiseen tuli keskityttyä herkeämättä, ja ajantaju katosi mustikanvarpuja taiteillessa. Sadekuuro kuitenkin hätyytti minut pihalta sisälle jatkamaan maalaamista. Tiedän jo nyt, että kivien maalaus tulee olemaan tämän kesän leppoisa ajanviettotapa niin itselläni kuin lapsillamme.

Kivien maalaus on helppoa ja sujuu hyvin myös ensikertalaiselta. Kuva: Sennin kotialbumi

Kuva: Sennin kotialbumi


Kun maalaamalleni kivelle suihkuttamani spray-lakka oli kuivunut, oli aika piilottaa kivi ja sanoa sille hyvästit. Julkaisin FinStones-ryhmässä päivityksen, jossa kerroin kiven missä Helsingin kaupunginosassa kivi sijaitsee. Toivottavasti kiven löytäjä ilahtuu tästä hieman erilaisesta mustikkamättäästä.

Bongasin aiemmin Emma Rapalan ja Iisa Juvan Leikki leikkinä pihalla -kirjasta (Tammi 2023) hauskan idean ulkona pelattavasta ristinollapelistä. Sitä varten tarvitaan kahdeksan melko samankokoista kiveä, jotka jaetaan kahteen ryhmään. Neljä kiveä maalataan samanlaisiksi, esimerkiksi neljä leppäkerttua ja neljä mehiläistä. Maalatut kivet toimivat pelinappuloina maahan piirretyssä yhdeksän ruudun ruudukossa. Nyt kun meillä on tarvikkeet valmiina kivien maalausta varten, aion toteuttaa pelinappulat tätä varten yhdessä esikoisemme kanssa.

Katso alta vielä ohjeet kivien maalaukseen Mutsimedian videolta.

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.


Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Teksti, kuvat ja video: Senni Loikala