Artikkelin kuva
lifestyle

Kirjavinkkejä itsensä kehittämiseen – ”Halusin ymmärtää, miksi minulle on tapahtunut näin”

Ennen kuin laitoin Oon ihan loppu -tekstin julki, kaivelin itseäni pimeyden onkaloista ja silloin tuli vastaan 75 Days Soft Challenge.

Haasteen yhtenä osana on lukea kymmenen sivua kirjaa joka päivä. Enää en ihan päivittäin lue, mutta kevään lukuinnon saattelemana olen lukenut tähän mennessä neljä vaikuttavaa kirjaa ja haluan antaa niihin perustuen kirjavinkkejä muillekin.

4 x kirjavinkkejä

Syksy on erityisen otollista aikaa kääriytyä sohvalle lämpimän viltin alle lueskelemaan hyvää kirjaa. Mutta mitä sitä oikein lukisi? Tässä neljä kirjavinkkiäni ja ajatuksiani kyseisistä teoksista.


Lotta Backlund – Sano kyllä!

Hyväksi havaittuja kirjavinkkejä syksyyn. Kuva: Mia Lappalainen

Oman ajan FOMO -juttuni jälkeen lähdin käymään kirjastossa tietämättä, mitä lukisin seuraavaksi. Uskon, että maailmankaikkeus ohjaa meitä välillä ja tämä kirja pinkin kannen kera herätti huomioni.

Kirjassaan Lotta kertoo, kuinka hänelle aiemmin iski FOMO nukkumaanmenon lähestyessä – siis mitä?! Tämä on juuri se aihe, josta kirjoitin edellisen tekstini klo 23.45 liittyen FOMO-kokemukseen omaa aikaa kohtaan.

Pystyin heti samastumaan kirjassa esitettyihin ajatuksiin omasta ajasta. Kirjassa kerrottiin esimerkiksi, että oman ajan voi käyttää tuotteliaasti esimerkiksi valitsemalla unen someselailun sijaan – viehän jälkimmäinen viimeisetkin aivokapasiteetit. Samalla Lotta kertoo, millaisia vaihtoehtoja on viettää omaa aikaa muulla tavoin kuin valvomalla yömyöhään. Hän iltaihmisenä on kirjoittanut kyseisen kirjan aamulla!

Kirjaa lukiessani tuli mieleen, että entä jos suhteuttaisin oman aikani järkevästi. Ma:na Netflix-sarjaa, ti:na aikaisin nukkumaan, ke:na hyvä kirja, to:na somea jne. Miksi kaikki pitäisi ehtiä aina tekemään samana iltana? Vai voisiko kaiken tämän suorittaa aamuisin? Jos samastuit FOMO-kirjoitukseeni aiemmin, suosittelen ehdottomasti lukemaan myös Lotta Backlundin Sano kyllä! -kirjan.

Kyseinen kirja on reippauden kunnianpalautus ja opas siihen, miten saavutat elämässäsi ne asiat, joita olet aina halunnut saavuttaa.

Thomas Eriksson – Narsistit ympärilläni ja Psykopaatit ympärilläni

Lisään näihin kirjavinkkeihin heti alkuun: Jos et ole koskaan kuullut ihmisten väreistä (punainen, keltainen, vihreä ja sininen), suosittelen lukemaan ensin Thomas Eriksson Idiootit ympärilläni -kirjan. Pääset jäljille siitä, kuka oikein olet ja voit saada oppia näistä kahdesta muusta kirjasta.

Arka aihe. En koskaan perhettä perustaessani miettinyt, että haluaisin olla sinkkuäiti tai yksinhuoltajaäiti. Kaikkien omien kokemuksieni jälkeen, halusin ymmärtää paremmin, miksi minulle on tapahtunut näin ja mitä voin tehdä, jotta ennaltaehkäisen sitä tapahtumasta uudelleen. Haluan tuoda nämä kaksi kirjaa esille ja suosittelen niiden lukemista. Nämä eivät nimittäin päde pelkästään perhe-elämään, vaan myös muihin lähisuhteisiin (ystävät, sukulaiset) kuin myös työelämään.


Narsistit ympärilläni -kirjassa kerrotaan, miten narsistisuus on nykypäivää ja sitä on löydettävissä kaikkialta. Ja mikä herättävintä oli se, että jopa vanhempina voimme korostaa narsistipiirteitä omissa lapsissamme, vaikka tavoitteenamme olisi kasvattaa vahvoja ja itsenäisiä lapsia, jotka selviytyvät ja saavuttavat unelmiaan.

Psykopaatit ympärilläni -kirjassa käydään läpi, miten psykopaattiset piirteet ilmenevät ja kuinka pahaa jälkeä ne voivat saada aikaan. Kirjan kautta voi saada voimaa ja vahvistusta sille tärkeälle pyrkimykselle, ettei itse menetä järkeään. Näin ainakin itse koin kirjan luettuani.

Thomas Erikssonin tuotannosta löytynee myös lisää kiinnostavia kirjavinkkejä, esimerkiksi uusimmat teokset Energiavarkaat ympärilläni, Vastoinkäymiset ympärilläni sekä Kehnot pomot ympärilläni. Nämä ovat vielä omalla lukulistallani, kuin myös Idiootit ympärilläni.

Annu Palmu – Rakasta itseäsi

Oikein hyvä, jos rakastat itseäsi ja tunnet itsesi. Mutta oletko huomannut koskaan, että olisit suuttunut lapsellesi asioista, joista omat vanhempasi suuttuivat ollessasi pieni ja kuinka se tuntui sinusta ikävältä? Tietyt asiat saattavat aiheuttaa meille lievää epämukavuuden tunnetta, vaikka rakastaisimmekin itseämme, ja näin ollen saatamme viedä eteenpäin tuota epämukavaa oloa lapsillemme.

Tämä kirja auttaa löytämään tavan elää levollisesti maailmassa, joka pakottaa sietämään jatkuvaa muutosta ja epävarmuutta. Itsensä rakastaminen ei välttämättä tapahdu hetkessä ja myös pitkäaikaisten tunnelukkojen löytämiseen voi kulua aikaa, sillä ne voivat muhia pitkään pinnan alla. Yhtenä päivänä voit kuitenkin herätä rauhallisempana itsesi kanssa.

Kirjan on kirjoittanut Nokian entinen juristi. Itse olen johtajahenkinen ja vaativa itseäni kohtaan, joten ehkä monelle muullekin uraäidille tämä voi olla ihan hyvä tapa löytää lempeä ja rakastava puoli itsestämme.

Toivottavasti joku näistä kirjavinkeistä osuu juuri sinulle ja pääset eteenpäin elämäsi haasteista.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Mia Lappalainen