Artikkelin kuva
lifestyle

Kerrostalon ensimmäisen kerroksen asunto – kokemuksia hyvistä ja huonoista puolista

Olemme perheeni kanssa asuneet kerrostalon ensimmäisen kerroksen asunnossa reilu 2,5 vuoden ajan. Tämä on ensimmäinen kokemukseni alimmassa kerroksessa asumisesta, vaikka lähes kaikki aiemmat kotini ovat olleet kerrostaloissa. Lapsuuden kodissani, kerrostalon kuudennessa kerroksessa, näin ikkunasta kuusien latvat vantaalaislähiön juna-aseman välittömässä läheisyydessä.

Ensimmäisen kerroksen asunto

Kerron tässä kirjoituksessa kokemuksiani viime vuosilta asumisestamme kerrostalon ensimmäisen kerroksen asunnossa pohjois-helsinkiläisessä kaupunginosassa.

Plussat

Helppous. On erittäin kätevää, että pääsemme hetkessä kodistamme ulos / ulkoa kotiimme. Hissittömässä talossa asuminen olisi hankalampaa, jos emme asuisi ensimmäisen kerroksen asunnossa. Kannamme lastenrattaat vain yhden porrastasanteen verran ja olemme jo kotona (tai ulkona, jos olemme lähdössä jonnekin.)

Perheeseemme kuuluu myös labradorinnoutaja ja lenkille lähtiessä ja lenkiltä kotiutuessa on helpotus, ettei rapuissa tarvitse juurikaan liikkua – saati jos asuisimme hissitalossa ja käyttäisimme hissiä koiran kanssa (vaikka ei sekään luonnollisesti niin kauheaa olisi, tämä vain on helpompaa.)

Pienten lasten ja koiran kanssa on mielestäni kätevää asua ensimmäisessä kerroksessa. Kuva: Sennin kotialbumi


Alakerran naapureita ei voi häiritä. Olemme kaksilapsinen perhe (esikoinen 6-v. ja kuopus 1,5-v.) ja lapsissamme on vauhtia. On suuri helpotus, ettei alakerrassa ole ketään kuuntelemassa pienistä jaloista kuuluvaa töminää.

Vieraat voi vastaanottaa ikkunasta huudellen. Kun odotamme vieraita kotiimme, esikoisellamme on tapana odotella ikkunassa. On kätevää, kun esimerkiksi ovikoodin voi kertoa tulijoille suoraan avoimesta ikkunasta.

Kotona olevat perheenjäsenet voivat antaa ikkunasta unohtuneet tavarasi, kun olet ehtinyt jo lähteä ulos. Tiedätkö tunteen, kun olet juuri päässyt ulos ja huomaat jotakin tärkeää jääneen kotiin? Ensimmäisen kerroksen asunnossa on se hyvä puoli, että voit pirauttaa kotona oleville perheenjäsenille ja he antavat unohtuneet tavarasi suoraan ikkunasta tai parvekkeelta.

Heijailin kuopustamme uneen parvekepäikkäreille vauvavuotena, ja nappasin samalla kuvan vehreästä ympäristöstä. Kuva: Sennin kotialbumi

Unohtuneet avaimet saa joskus haettua ilman huoltomiehen apua. Avopuolisoltani unohtui avaimet kotiin kesällä ja hän nosti esikoisemme makuuhuoneen avoinna olleesta ikkunasta sisään. Lapsi kipaisi avaamaan kotiovemme, ja näin vältyimme tilaamasta huoltomiestä avaamaan ovea. Tällainen hyöty koskettaa pelkästään ensimmäisen kerroksen asuntoja!

Parvekkeen lattian voi pestä juoksevalla vedellä. Jos parvekkeen lattiaa ei ole pesty pitkään aikaan, voi se luonnollisesti olla likainen. Monet taloyhtiöt linjaavat, ettei lattiaa saa pestä juoksevalla vedellä (ymmärrettävää, sillä vesi voi valua suoraan alempien kerrosten parvekkeille.) Ensimmäisen kerroksen asunnoissa tätä ongelmaa ei ole, ja olen pessyt huoletta parvekkeen lattian juoksevalla vedellä.


Miinukset

Verhoja tulee pidettyä usein kiinni. Talomme ohi kulkee silloin tällöin ihmisiä, minkä takia pidämme yleensä verhoja kiinni erityisesti olohuoneessa. Huomaan joskus kaipaavani, että ikkunoista avautuisi kaunis maisema ja luonnonvalo tulvisi sisään (eikä ohikulkijoita olisi.) Mielessä on käynyt myös, että sälekaihtimet olisivat varmasti hyvä hankinta ja tällöin verhoja voisi pitää enemmän auki.

Verhotyylimme on värikäs. Kuva: Sennin kotialbumi

Ruokapöydän takana on kapea ikkuna, johon kaipaan erityisen kovasti sälekaihtimia. Kuva: Sennin kotialbumi

Kylmyys. Nykyinen kotimme tuntuu joskus aiempia kotejamme viileämmältä. Erityisesti makuuhuone on viileä välikausina ja talvella, ja pidämme usein lämpimiä vaatteita kotona. Onkohan muilla ensimmäisessä kerroksessa asuvilla samanlaisia kokemuksia siitä, että lähellä katutasoa oleva asunto olisi hieman tavallista kylmempi?

Turvallisuus. Sanottakoon alkuun, ettei meillä ole turvaton olo kodissamme. Fakta kuitenkin on, että jos joku haluaisi kiivetä parvekkeellemme, ei se olisi hankalaa. Tästä syystä haluan, ettei esimerkiksi arvokkaampaa pizzauuniamme jätetä pidemmäksi aikaa parvekkeelle.

Ötökät kesäisin. En rehellisyyden nimissä tiedä, eksyvätkö hyönteiset keskimääräistä useammin ensimmäisen kerroksen asuntoihin – mutta siltä ainakin tuntuu! Kesällä kodissamme pörisee ja jaloittelee hyönteisiä mielestäni useammin kuin aikoina, jolloin olen asunut ylemmissä kerroksissa. Ulkona ikkunoidemme vieressä kiipeilee myös villiviini, jota hyönteiset ehkä käyttävät hissinä kotiimme.

Keksin enemmän plussapuolia ensimmäisessä kerroksessa asumisesta kuin miinuksia. Koska kuitenkin haluaisin pitää verhoja nykyistä enemmän auki ja nauttia maisemista täysin yksityisesti, näkisin seuraavan kotimme sijaitsevan samalla asuinalueella ylemmässä kerroksessa jonain päivänä. Koen silti, että tämä koti palvelee nykyistä elämäntilannettamme pikkulapsi- ja koiraperheenä juuri nyt erittäin hyvin.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala