Kärsitkö uniongelmista? Korjaa asennettasi!
Uniongelmia aiheuttavat niin fyysiset kuin psyykkisetkin tekijät, jotka ylläpitävät elimistön vireystilaa myös unen aikana. Korkea vireystila vaikeuttaa nukahtamista sekä unessa pysymistä, joten on tärkeää rauhoittaa niin mieli kuin kehokin ennen nukkumaanmenoaikaa.
Ihminen tarvitsee unta, myös me äidit! Uni on perusta kaikelle muulle elämälle. Ruuhkavuosien aikana tulee eteen tilanteita ja ajanjaksoja, jotka heikentävät unen laatua ja määrää tai estävät sen pahimmassa tapauksessa kokonaan. Juuri nuo haastavat ajanjaksot ovat niitä hetkiä, kun nukkumiselle olisi löydettävä aikaa ja omasta hyvinvoinnista pitäisi huolehtia erityisen tarkasti. Kuulostaako mahdottomalta yhtälöltä?
Asennemuutoksesta apua uniongelmiin
Merkittävin apu uniongelmien ratkaisemiseen saattaa löytyä oman asenteen korjaamisesta. Sillä on paljon merkitystä, millä asenteella itse kohtaa uniongelmat. Onko täydellisyyden tavoittelu ja loputtoman to do -listan suorittaminen sinulle tärkeämpää kuin oma hyvinvointisi? Oletko jo luovuttanut ja hyväksynyt sen, että uniongelmat ovat normaali osa elämääsi? Vai ajatteletko riittävää unta tärkeimpänä aarteena, jota vaalit kaikin mahdollisin keinoin?
Uniongelmat harvoin paranevat puhumalla, siksi on tärkeää muuttaa myös omia toimintatapojaan. Väsyneenä on hankalaa poiketa totutuista tavoista tai nähdä ylipäätään vaihtoehtoja tilanteeseen. Uniongelmat vaikuttavat päivän touhuihin ja toisaalta päivän touhut saattavat aiheuttaa uniongelmia. Oravanpyörä kannattaa katkaista niin pian kuin suinkin mahdollista.
Muuta tärkeysjärjestystä ja aseta uni aina etusijalle. Elämästä löytyy aina aikaa meille tärkeille asioille, myös kiireen ja ruuhkavuosien keskellä. Luo nukkumisesta siis itsellesi tällainen elämänarvo, jota pidät erityisen tärkeänä.
Opettele pyytämään ja ottamaan apua vastaan. Tähän kannattaa panostaa, vaikka se saattaakin tuntua aluksi vieraalta. Avun pyytäminen ei ole epäonnistumista, se on rohkeutta.
Rauhoita mieli. Henkinen vointi heijastuu helposti uneen. Selvitä mieltä vaivaavat asiat ja keskity elämäsi hyviin asioihin.
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen vaatii itsekkyyttä
Jokaisen tulisi asettaa oma hyvinvointi tärkeimpien asioiden joukkoon elämässä. Valitettavasti tämä ei monenkaan kohdalla toteudu, etenkään meidän äitien. Lasten hyvinvointi on aina etusijalla, luonnollisesti. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että äidin mielentila heijastuu myös lapsiin ja lopulta vaikuttaa koko perheen arkeen.
Omaan hyvinvointiin panostaminen ja uusien rajojen luominen saattaa tuntua haastavalta, jos se on ollut aiemmin täysin unohduksissa. Itsestään huolehtiminen on kuitenkin tervettä itsekkyyttä ja vaikuttaa positiivisesti myös muihin perheenjäseniin. Tarkastele siis uudestaan omaa arvomaailmaasi ja raivaa arkeesi aikaa itsellesi.
Uniongelmat muuttuvat helposti kroonisiksi, joten erityisen vaikeista ja pitkittyneistä uniongelmista on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Teksti: Titta Laurinen