Kantasolurekisteriin liittymisestä kokemuksia – joka kuudes siirtoa tarvitseva on lapsi
Mielessäni oli käynyt jo vuosia sitten ajatus siitä, että voisin liittyä Kantasolurekisteriin. Jostain syystä liittyminen oli kuitenkin jäänyt, kunnes jokin aika sitten eteeni tuli sosiaalisessa mediassa Veripalvelun koskettava päivitys uusien jäsenten saamiseksi rekisteriin.
Uusille jäsenille on tarve, jotta mahdollisimman monella aggressiivista ja pahanlaatuista veritautia sairastavalla potilaalla olisi mahdollisuus parantumiseen kantasolusiirron avulla. Siirtoa käytetään viimeisenä hoitokeinona ja se on siten potilaan viimeinen toivo parantua.
Suomessa vuosittain yli sata potilasta tarvitsee vapaaehtoisen kantasoluluovuttajan apua, ja noin joka kuudes apua tarvitseva on lapsi. Kantasolusiirron saaneista lapsista parantuu 60-90 prosenttia ja aikuisista 50-70 prosenttia.
Kokemuksia Kantasolurekisteriin liittymisestä
Tein alkuun Veripalvelun sivustolla Sovinko luovuttajaksi? -testin. Kantasolurekisteriin liittymiselle on muutamia ehtoja, joista esimerkkeinä ikä, painoindeksi ja mahdolliset aiemmat leikkaukset. Itselläni on 34-vuotiaana viime hetket liittyä rekisteriin, sillä liittyä voi 35 vuoden ikään asti. Rekisterin jäsenenä voi olla 56-vuotiaaksi saakka.
Esteitä liittymiselleni ei ilmennyt, ja muutamia päiviä myöhemmin postiluukusta tipahti suurehko kirjekuori. Se sisälsi ohjeet ja tarvikkeet sylkinäytteen ottamista varten, Kantasolurekisterin merkin ja kuoren, jossa näytteet palautetaan postitse Veripalvelulle. Postimaksu on maksettu valmiiksi, ja Kantasolurekisteriin liittyminen on mielestäni tehty todella helpoksi kaikin puolin.
Sylkinäytteiden ottamiseen poskien sisäpinnalta meni muutama minuutti. Näytteenottopuikkoja piti heilutella ilmassa hetken, jotta ne kuivuisivat. Lopuksi jätin puikot kuivumaan ohjeiden mukaisesti tyhjään mukiin.
Otin sylkinäytteet aamulla toimistopäivän alkajaisiksi, ja työpäivän päättyessä siirsin kuivuneet näytepuikot ohjeiden mukaisesti palautuskuoreen. Sitten lähdin kohti kotia – postilaatikon kautta tietenkin.
Kantasolurekisterin jäsenistä vain 30 prosenttia on miehiä. Heitä kaivataan erityisen kipeästi jäseniksi, sillä miehiltä saa yleensä kerättyä kantasoluja naisia enemmän. Tämä johtuu siitä, että miehet ovat keskimäärin naisia isokokoisempia.
Olisi uskomattoman hienoa, jos voisin jonain päivänä antaa jollekulle mahdollisuuden parantumiseen kantasolusiirron avulla. Kantasoluja luovutetaan joko verenkierrosta tai luuytimestä ja se on täysin turvallista.
Tällä hetkellä Suomessa yksi viidestä kantasolusiirtoa tarvitsevasta potilaasta jää vaille täydellistä luovuttajaa. Haluaisitko sinäkin liittyä Kantasolurekisteriin? Lue lisää henkiä pelastavasta rekisteristä ja kantasolujen luovuttamisesta.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock ja Senni Loikala