Artikkelin kuva
lifestyle

Hyvä uni on ihmisen paras ystävä

Artikkeli on tehty yhteistyössä Laatupeitteen kanssa.


Jokainen meistä tietää, miten tärkeitä hyvä uni ja nukkuminen ovat ihmiselle. Pahassa univajeessa ihmisen koko luonne muuttuu, hänestä tulee kärttyinen, kömpelö ja unohteleva. Erityisesti pienten lasten vanhemmille uni, tai paremminkin sen puute, on usein hyvin ajankohtainen aihe.

Hyvää unta edesauttavat säännöllinen elämänrytmi ja hyvä unihygienia. Hyvällä patjalla, peitolla ja tyynyillä voi myös olla suuri vaikutus unen laatuun.

Harvoin tulee ajateltua, että valtaosa markkinoilla olevista patjoista, peitoista ja tyynyistä on valmistettu polyesterista eli muovista. Vietämme siis suuren osan vuorokaudesta nukkuen muovissa ja sitä hengittäen. Kuulostaa aika karulta, eikö?

Nukkumiseen panostaminen kannattaa

Meidän perheessämme huomasimme merkittävän eron nukahtamisen nopeudessa ja unen laadussa, kun päätimme hankkia luonnonmateriaaleista valmistetun futon-patjan reilu vuosi sitten.

Olemme myös vähitellen tyynyjen, peittojen ja muiden petivaatteiden osalta siirtyneet luonnonmateriaaleihin, kuten villaan, puuvillaan sekä pellavaan, ja ero aikaisempaan on valtava. Uni on rauhallisempaa ja keho tuntuu raikkaammalta unien jälkeen, sillä luonnonmateriaalit eivät saa nukkujaa hikoilemaan samalla tavalla kuin keinokuidut.

Viisivuotiaamme oli ennen puuvillatyynyyn siirtymistä varsinainen kuumakalle, hikoili öisin tyynynsä litimäräksi ja potki peiton pois päältään. Luonnonmateriaaleihin siirtymisen jälkeen hikoilu on vähentynyt huomattavasti, eikä tyynyä tarvitse kesken unien käydä kääntämässä kuivalle puolelle.


Suomalaista käsityötä jo kolmannessa polvessa

Hankintapäätöstä tehdessäni puuvillaisten peittojen ja tyynyjen osalta tein tutkimustyötä päädyin Futonnetin sivustolle, josta bongasin suomalaisen Laatupeitteen puuvillaiset tyynyt ja peitot.

Laatupeite on tamperelainen perheyritys, joka on perustettu 1952 ja yritys on siirtynyt vuosien myötä isältä pojalle aina tähän päivään asti jo kolmannessa polvessa.

Kotimaisuus ja ekologisuus ovat tärkeitä arvoja Laatupeitteelle.

– Tuotteiden valmistuksen haluamme ehdottomasti pitää Suomessa, sillä kotimaisuus on tärkeä laatukriteeri ja kilpailuvaltti meille. Valmistamme tuotteita vain tilauksesta, tarpeeseen ja pyrimme käyttämään kaikki vanhat kankaat ennen kuin uutta mallistoa tilataan. Kangasleikkuuylijäämiä myydään myös matonkuteiksi, kertoo Laatupeitteen toimitusjohtaja Sami Rainevuo.

Laatupeite erottuu muista kilpailijoistaan laadulla ja tarkalla käsityöllä. Suuria asiakasryhmiä yritykselle ovat muun muassa huonekaluliikkeet sekä futonliikkeet ja -verkkokaupat ympäri Suomen.

– Valmistamme edelleen kaiken käsityönä Suomessa. Pystymme myös tekemään kaikkia tuotteitamme asiakkaan omilla mitoilla. Esimerkiksi veneiden ja matkailuautojen erikoismittaisten ja -muotoisten patjojen kysyntä on noussut. Emme edes yritä kilpailla halvimmilla raaka-aineilla, vaan panostamme materiaalivalinnoissa laatuun.


Kerran asiakas, aina asiakas

Laatupeitteellä on paljon uskollisia kanta-asiakkaita, jotka suosittelevat tuotteita tuttavilleen ja tätä kautta saadaan uusia asiakkaita yritykselle. Kerran Laatupeitteen tuotteita hankkinut, ostaa niitä myös todennäköisesti uudelleen.

– 100% puuvillapeitot ja -petauspatjat ovat menneet kaupan jo vuosikymmenien ajan. Ne ovat kestäviä ja ne on tehty luonnollisesta materiaalista, joka hengittää, toisin kuin keinokuitupeitot. Puuvilla on ihanteellinen materiaali kutiavalle iholle ja siten myös villalle sekä keinokuidulle herkistyneet voivat käyttää sitä.

Yritys ajattelee tulevaisuudesta maltillisen varmasti, eikä sillä ei ole kunnianhimoisia kansainvälistymissuunnitelmia tai maailmanvalloitushaaveita.

– Toivomme tuotannon jatkuvan entisellään, jotta voimme työllistää edelleen. Pienet kivijalkahuonekaluliikkeet, eli tuotteidemme jälleenmyyntipaikat, vähenevät koko ajan. Toisaalta alan verkkokauppoja on jo syntynyt ihan mukavasti ja etenkin puuvillatuotteiden myynti on sitä kautta kasvanut.

Katso Laatupeitteen jälleenmyyjät täältä.

Teksti: Jenni Siikaniva