Artikkelin kuva
lifestyle

Hymy pelastaa päiväsi

Syksy on jo ovella ja illat pimenevät. Sataa ja tuulee. Kuinka tästä vuodenajasta voi selvitä?

Hymyilemällä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kun ihminen hymyilee, stressi vähenee ja mieliala kohenee.

Kun olet hyvällä mielellä hymyily on toki helppoa, mutta hymy toimii myös toisin päin. Vaikka mielialasi olisi apea, hymyillessäsi aivoissasi aktivoituu hyvänolon tunteeseen liittyviä alueita ja ne alkavat tuottaa endorfiineja, serotoniinia ja dopamiinia.

Aidosta ilosta kumpuava hymy vaatii monien eri kasvojen lihasten työskentelyä. Siksi hymy toimii erityisen hyvin, jos samalla ajattelet mukavia asioita elämässäsi, näin hymysi ulottuu aina silmiin asti ja alat todella säteillä. Kun kasvojesi lihakset tuottavat hymyilyä, aivot luulevat, että nyt on mukavaa, ja lähettävät mielihyvähormonit liikkeelle.

Oletko koskaan miettinyt miksi mainoksissa mallit hymyilevät leveästi? Hymy myy. Olet varmasti itsekin joskus tehnyt turhan ostoksen, ihan vain koska myyjä sattui olemaan niin miellyttävä henkilö, ja todennäköisesti hymyili leveästi sinulle.

On tutkittu, että ihmiset tiedostamattaan suosivat hymyilijöitä. Hymyilijää pidetään mukavampana, viehättävämpänä ja jopa älykkäämpänä kuin ihmistä, joka ei hymyile.

Sitäkin on tutkittu, miten hymyileminen vaikuttaa terveyteen. Ja kyllä, hymyilevät ihmiset elävät pidempään, keskimäärin seitsemän vuotta totisempia tovereitaan. Hymy kertoo positiivisesta luonteenlaadusta ja se vaikuttaa myönteisesti myös ihmisen terveyteen. Ei siis lainkaan huono syy hymyillä vähän enemmän!

Aurinkoisen olemuksen omaavat ihmiset myös tutkitusti menestyvät paremmin elämässään ja ovat onnellisempia. Hymyily on myös tarttuvaa, kuten haukotuskin. Hymyilevien ihmisten ympärillä viihtyy paremmin.

Seuraavan kerran kun lähdet ulos syksyn pimeään ja märkään lasten kanssa, koeta hymyillä vaikkei siltä tuntuisikaan, maailma alkaa pian näyttää valoisammalta ja mielialasi kohenee!

lähteet yle.fi, psychologicalscience.org, tiede.fi

Teksti: Riikka Harju