Artikkelin kuva
lifestyle

Helpota pyykinpesua – 5 niksiä, jotka jokaisen pyykkääjän tulee tietää

Pyykinpesu vie aina oman aikansa arjessa. Joskus pyykkihuolto voi myös aiheuttaa harmaita hiuksia, varsinkin jos likapyykkiä kertyy vauhdikkaassa arjessa runsaasti lyhyessä ajassa. Myös puhtaiden pyykkien kuivattaminen ja kuivuneiden pyykkien viikkaus ja siirtäminen takaisin vaatekaappiin eivät aina suju niin kuin oppikirjoissa.

Uutisoimme aiemmin erään äidin keksimästä niksistä, jonka avulla märän pyykin saa kuivumaan tavallista nopeammin lakanan ja lämpöpatterin avulla. Pääset katsomaan viraaliksi nousseen videon tästä.

Pyykinpesu – kohti helpompaa pyykkihuoltoa

Ilana Aallon Vartin voima – 365 nopeaa konstia kodin järjestämiseksi -kirjassa (Otava 2024) esitellään hyödyllisiä vinkkejä pyykinpesun ja pyykkikierron helpottamiseksi. Kokosimme kirjasta viisi erityisen mainiota vinkkiä tähän artikkeliin. Helpota oman taloutesi pyykkihuoltoa alla olevilla nikseillä.


  1. Yksinkertaista pyykin lajittelua. Pyykinpesu helpottuu kummasti, kun pyykki lajitellaan pääsääntöisesti karkeasti tummiin ja vaaleisiin. Avuksi voi ottaa myös värinkeräysliinat. Pohdi, onko pyykkejä mahdollista pestä samassa pesulämpötilassa esimerkiksi neljässä- tai kolmessakympissä. Yksinkertaista materiaali-, väri- ja lämpötilalajittelua mahdollisuuksien mukaan.

  2. Siirrä likaiset vaatteet suoraan koneeseen. Voit unohtaa pyykkipäivän, kun täytät konetta likaisella pyykillä sitä mukaa kun sitä kertyy. Sitten vain pyykinpesuun, kun kone on sopivan täynnä!

  3. Perusta ikipyykille oma keräilypaikka. Ikipyykiksi kutsutaan sellaista pyykkiä, jota säilytetään pikiä aikoja pyykkikorissa. Se koostuu erikoispesua vaativista vaatteista, esimerkiksi villavaatteista, ja tällöin pyykinpesu usein viivästyy. Järjestä ikipyykille oma keräyspiste esimerkiksi kestokassiin pesukoneen lähelle.

  4. Vie pyykkipisteitä sinne, minne vaatteita jää lojumaan. Joskus tuntuu, että pesua kaipaavat vaatteet päätyvät kaikkialle muualle kuin pyykkikoriin. Ratkaise ongelma esimerkiksi kestokassilla tai nätillä kannettomalla sisustuskorilla, joka ajaa pyykkikorin virkaa esimerkiksi olohuoneessa tai muualla, minne vaatteita kerääntyy.

  5. Aseta pyykinkuivaustelineelle porttikielto olkkariin. Aina tilaa puhtaan pyykin kuivattamiselle ei ole kovin paljon, ja pyykinkuivausteline voi löytää paikkansa esimerkiksi olohuoneesta. Löytyisikö kodistasi kuitenkin käytävä tai syvennys, jonka seinien väliin voi kiinnittää kannattimilla harjanvarren tai pingotettavan suihkuverhotangon? Siinä voi kuivattaa helposti erityisesti henkareilla ja nipsutelineissä roikkuvat pyykit, kuin myös lakanat ja pyyhkeet. Myös seinään kiinnitettävä oskarinoksaksi kutsuttu kuivausteline vie vain vähän tilaa.

Pyykinpesu kuormittaa vähemmän, kun tiedostat perheesi pyykkihuollon kompastuskivet ja pyrit löytämään niihin yksinkertaiset ratkaisut. Katso myös vinkki ihanan raikkaaseen pyykkiin DIY-pyykkietikan avulla.


Artikkelin lähteenä on käytetty Ilana Aallon Vartin voima – 365 nopeaa konstia kodin järjestämiseksi -kirjan (Otava 2024) sähköistä arvostelukappaletta.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock