Artikkelin kuva
lifestyle

Haluaisitko liikkua enemmän? Näin lisäät liikuntaa vaivattomasti ruuhkavuosiin

Liike on lääke ja liikunnan harrastamisen tärkeys on tiedossa, mutta mistä ihmeestä löytää ruuhkavuosien keskellä aikaa kuntoiluun? Tämä on kuuma peruna monissa lapsiperheissä, joissa vuorokauden tunnit eivät tunnu millään riittävän kaikkeen välttämättömään.

Liikkumattomuus aiheuttaa tutkimusten mukaan muun muassa sepelvatimotautia ja tyypin 2 diabetesta sekä altistaa merkittävällekin ylipainolle. Tiedämme tämän kaiken, mutta silti liikunta on liian usein se, josta helposti nipistää kiireen keskellä.

Olen toisaalta huomannut vuosien aikana, että liikuntaan ja varsinkin ulkoiluun jää helposti koukkuun. Niinpä kehoni ja mieleni ilmoittavat hyvin pian, jos liikunta on syystä tai toisesta jäänyt väliin. Liikunta on ottanut itsetietoisesti sille kuuluvan tilan arjestani ja limittyy nykyään luontevasti arkeen. Tämän ovat mahdollistaneet muutamat asiat, jotka haluan jakaa teille muillekin.

Miten liikuntaa saa lisättyä ruuhkavuosiin?

Ensimmäisenä on mainittava muutos ajattelutavassa. Minäkin ajattelin varsinkin ennen lapsen saamista, että liikunta on jotakin sellaista, jota pitää lähteä erikseen harrastamaan jonnekin, ja joka on nimetty joksikin tietyksi lajiksi. En osannut arvostaa arkista hyötyliikuntaa.

Sittemmin olen oivaltanut, että päivittäistä liikuntaa voi harrastaa myös pienissä erissä pitkin päivää. Jos sinulla siis on viisitoista minuuttia aikaa tehdä vaikka kävelylenkki, tee se. Valitse kävely tai nappaa pyörä alle työmatkoille, jos mahdollista.

Olen ottanut lapsemme päiväkotiuran alusta asti tavaksi hakea hänet iltapäivisin kävellen kotiin, jolloin edestakaista matkaa kertyy yhteensä jo mukavat kaksi kilometriä. Meneehän siinä enemmän aikaa kuin jos kurvaisin autolla paikalle, mutta toisaalta: Mihin sitä lopulta aina on niin kiire? Saamme mukavan yhteisen hetken kävellessämme kotiin ja samalla saan kerrytettyä vuorokauden liikuntakiintiötä.

Erityisesti taaperoiden vanhemmille annan suuren suosituksen leikkipuistojumpasta. Leikkipuistot tarjoavat mitä mainioimman tilaisuuden lihaskunnon vahvistamiseen ja omaehtoiseen liikuntaan. Voit tehdä esimerkiksi nousuja hiekkalaatikon reunalle taaperon rakennellessa linnoja ja hyödyntää liukumäkiä ja kiipeilytelineitä lihaskuntoliikkeissä. Tähän hyvä apuväline on myös jumppailuun tarkoitettu kuminauha. Lapset myös rakastavat aikuisen kanssa yhdessä leikittyjä hippaleikkejä ja juoksukisoja, joissa askeleita kertyy huomaamatta.

Silloin kun lapset ovat pieniä ja elämä hyvin tiivistä, ei välttämättä ole realistista saada liikuntaharrastuksia sidottua tiettyihin päiviin ja kellonaikoihin. Ratkaisu voi löytyä esimerkiksi kaupunkien tai liikuntaseurojen korteista tai kausimaksuista, jonka maksamalla voi käydä vapaasti harrastamassa oman aikataulun mukaan eri lajeja. Ei haittaa, jos ei joka tiistai pääse jumppaan, koska sen sijaan voi käydä torstaina tanssitunnilla tai lauantaina lätkimässä sulkapalloa.

Erityisesti asiantuntijatyötä tekevien kalenterit täyttyvät erilaisista palavereista. Mitä jos niitä kaikkia ei tarvitsisikaan hoitaa tietokoneen äärellä, vaan välillä voisi laittaa napit korviin ja lähteä kehittämään työpaikan prosesseja luonnossa kävellen. Tässä hoituisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja innovointi pääsisi aivan eri sfääreihin, kun ajatustyön tueksi saisi aimo annoksen happea. Kävelypalavereista soisi tulevan normi kaikilla työpaikoilla ilman erillistä neuvottelua.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Tiina Pitkänen, kuva: Shutterstock