Futon tuo jämäkkyyttä ja rauhaa nukkumiseen
Artikkeli on tehty yhteistyössä Futonnetin kanssa.
Futon-patja on yksi niistä asioista, jota voin varauksetta suositella kaikille. Meidän perheemme on nukkunut futonilla jo vuodesta 2018 ja olemme edelleen tyytyväisiä siihen päätökseen, että ensimmäisen patjamme päädyimme ostamaan.
Muutimme viime joulukuussa uuteen kotiin, jolloin uuden sängyn ja patjan hankkiminen tulivat ajankohtaisiksi. Muuten olisimme pärjänneet hyvin nykyisellä patjallamme, mutta uuden kodin makuuhuone oli aikaisempaan kotiimme verrattuna pienempi. Meillä ei myöskään enää ollut tarvetta leveälle (180 cm) patjalle ja sängylle.
Tuolloin kolme vuotta sitten hankimme ison sängyn, koska siinä nukkui öisin usein kolme ihmistä lapsemme tullessa aina kesken uniensa viereemme nukkumaan. Vanha patjamme oli edelleen hyvässä kunnossa, sillä olimme suojanneet sen Ekomatin Top Cover Cotton -petauspatjalla ja käännelleet patjaa aina lakananvaihdon yhteydessä. Sekä patja että sänky löysivätkin nopeasti uudet kodit Facebookin kierrätysryhmän sekä Tori.fi:n kautta.
Futoniin liittyvissä asioissa olemme kääntyneet aina Futonnetin puoleen, sillä olemme saaneet heiltä aina asiantuntevaa sekä nopeaa palvelua: hyvä asiakaskokemus jättää hyvän muistijäljen. Tälläkin kertaa laitoin sähköpostia Saaralle ja pohdimme yhdessä minkälainen sänky sekä patja sopivat parhaiten tarpeisiimme.
Itseäni japanilainen estetiikka viehättää sen yksinkertaisuuden ja selkeiden muotojen vuoksi. Olin ihastunut meillä jo olevaan Karupin Pace Daybediin ja halusin uuden sängyn olevan samaa sarjaa, sillä tiesin Pacen runkoa olevan myös täysleveänä sänkynä. Aiemmassa sängyssämme oli futonista Luxus-patja, olimme sen meille sopivaksi testanneet, joten myös uuteen sänkyyn päädyimme ottamaan saman patjan. Tällä kertaa hankimme molemmat 160 cm leveinä.
Etukäteen mietin Paceen liittyen, että tuntuvatko sängyn rungossa olevat poikkipuut patjasta läpi nukkuessa. Toinen asia, jota pohdimme, oli patjan paikoillaan pysyminen pelkän sänkyrungon päällä. Nämä huolet osoittautuivat kuitenkin turhiksi: sängyn rakenne ei tunnu patjasta läpi laisinkaan ja patja on pysynyt paikoillaan hienosti. Aikomuksemme on hienosäätää nukkumisalustaamme vielä hiukan ostamalla patjan päälle villaiset petarit, jotka lämmittävät talvella, mutta ovat kuitenkin viileät kesällä.
Futonista pidämme meillä erityisesti siksi, että patja on jämpti eikä anna periksi. Toinen luonnonmateriaaleista valmistetun patjan etu on se, että siinä nukkuessa kroppa ei hikoile samalla tavalla kuin muovisella patjalla. Futon-patjaa hankkiessa on kuitenkin syytä muistaa, että se tarvitsee hyvin hengittävän alustan kuten sälepohjaisen sängyn tai tatamin. Patjaa on myös syytä käännellä aika ajoin, jotta se pääsee hengittämään eikä menetä muotoaan.
Meillä on futonin myötä siirrytty kaikissa petivaatteissa, niin patjoissa, tyynyissä kuin peitoissakin luonnonmateriaaleihin: luonnonkumiin, villaan, puuvillaan ja pellavaan. Muutos on tehnyt kolmihenkiselle perheellemme hyvää, yöt ovat rauhoittuneet ja aamulla kaikilla tuntuu olevan levänneempi olo. Hyvään uneen, ja sen myötä hyvään oloon, kannattaakin panostaa.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Jenni Siikaniva