Artikkelin kuva
lifestyle

Astianpesukoneen puhdistus – miten soodaa, etikkaa ja sitruunahappoa käytetään?

Astianpesukone tuo suuren helpotuksen keittiötöihin. Jotta tiskikone puhdistaisi astiat kunnolla päivästä toiseen ja koneen käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä, tulee kone puhdistaa aika ajoin. Miten usein tiskikoneen puhdistus tulee tehdä? Entä miten astianpesukoneen puhdistus hoidetaan etikalla, soodalla ja sitruunahapolla?

Säännöllinen puhdistaminen tarpeen

CNN:n mukaan astianpesukoneen puhdistus tulisi tehdä vähintään kerran kuussa. Jos konetta käytetään kuitenkin erityisen paljon, voi putsaus tulla tarpeeseen tätä useammin.

Astianpesukoneen puhdistus etikalla, soodalla ja sitruunahapolla

Voit käyttää tiskikoneelle tarkoitettuja puhdistusaineita, jotka tehoavat käyttöohjeita noudatettuna kalkkisaostumiin ja usein myös pinttyneeseen rasvaan. Entä miten astianpesukoneen puhdistus onnistuu etikalla, soodalla ja sitruunahapolla? Lue hyödylliset niksit alta!


Etikka

Voit hoitaa tiskikoneen puhdistuksen etikalla, kerrotaan Marttojen sivustolla. Kaada kahden desin kahvikuppi tai muu astia täyteen väkiviinaetikkaa ja laita koneen ylätasolle. Laita 60-65 asteen pesuohjelma päälle ja pysäytä ohjelma ennen kuivausvaihetta, jos vaan mahdollista.

Huom! Muistathan tarkastaa astianpesukoneen käyttöohjeista, saako etikkaa laittaa koneeseen.

Ruokasooda

Tiskikoneen puhdistus onnistuu myös soodalla. Sirottele kupillinen ruokasoodaa tyhjän astianpesukoneen alaosaan ja valitse lyhyt pesuohjelma mahdollisimman kuumalla lämpötilalla.

Huomioithan, ettei etikkaa ja ruokasoodaa kannata laittaa koneeseen samanaikaisesti. Pese ensin etikalla ja vasta sen jälkeen soodalla.

Sitruunahappo

Martat neuvovat kokeilemaan tiskikoneen puhdistusta annostelemalla pesuainelokeroon alkuun kahdesta kolmeen ruokalusikallista (20-30 grammaa) sitruunahappoa. Jos tämä ei puhdista konetta kunnolla, lisää sitruunahapon määrää 50 grammaan.

Kun sitruunahappo on pesuainelokerossa, laita 60-65 asteen pesuohjelma päälle. Kytke kuitenkin pesuohjelman kuivausvaihe pois päältä, jos se vaan mahdollista. Muussa tapauksessa keskeytä ohjelma mahdollisuuksien mukaan ennen kuivausvaihetta. Tämä siitä syystä, että kuivaus saattaa saada jäljellä olevan sakan kiinnittymään uudelleen koneeseen.

Kun pesu on valmis, viimeistele astianpesukoneen puhdistus laittamalla pesuohjelma uudelleen päälle pesuaineen kanssa ilman astioita.

Muistathan myös

Pidä tiskikone puhtaana huolehtimalla jätesihdin säännöllisestä puhdistamisesta, ja putsaa tarvittaessa myös suihkuvarret.

Myös luukun pinta kannattaa pyyhkiä kostealla liinalla säännöllisesti, kuin myös luukun tiivisteet (viimeistele kuivaamalla ne pyyhkimisen jälkeen.)

Astianpesukoneen puhdistus on toimenpide, joka kannattaa tehdä säännöllisesti. Tällöin tiskikone puhdistaa astiat perusteellisesti ja koneen käyttöikä todennäköisesti pitenee.


Lähteet: CNN, Martat, Southern Living

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock