Artikkelin kuva
lifestyle

Askartele pyörivä vappuhyrrä – katso selkeät kuvat ohjeista vaihe vaiheelta!

Vappuhyrrä on yksi vapun ajan suosituimpia koristeita, joka viihdyttää pyörimisellään ennen kaikkea lapsia. Näitä suloisia koristeita myydään toki kaupoissa, mutta vinhasti pyörivän vappuhyrrän voi valmistaa myös itse.

Netistä löytyy erilaisia ohjeita vapun klassikkokoristeen askarteluun, ja me Mutsimediassa testasimme kahdeksansakaraisen vappuhyrrän tekoa. Vappuhyrrän valmistaminen onnistuu hyvin myös heiltä, jotka eivät ole askartelijoita henkeen ja vereen. Mainittakoon kuitenkin, että se vaatii jonkin verran keskittymistä ja tarkkuutta.

Vaihtoehtona on askarrella helpompi nelisakarainen vappuhyrrä, mutta pienellä panostuksella jokainen varmasti onnistuu myös loihtimaan näyttävämmän kahdeksansakaraisen hyrrän.

Kahdeksansakaraisen vappuhyrrän askartelu sopii erityisesti kouluikäisille lapsille, mutta toki aikuisen opastuksella puuha voi onnistua hienosti myös sitä nuoremmilta lapsilta. Tässä askartelussa käytetään myös nuppineulaa ja sillä operoiminen voi kuitenkin olla hyvä jättää aikuiselle.


Omatekoisessa vappuhyrrässä tärkeää on tietysti se, että hyrrä myös pyörii. Testasimme pöytätuulettimen avulla, miten tällä ohjeella valmistamamme vappuhyrrä oikein selviytyy tehtävästä. Ja erittäin hienosti hyrrä pyöri!

Katso video testistä alta.

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Vappuhyrrä-askartelu

Askartele vapun ihastuttavin koriste näillä kuvallisilla vaihe vaiheelta -ohjeilla.

Tarvitset:

Paperia (mikä vain melko ohut paperi käy: meillä oli ruskeaa lahjapaperia, jonka päälle liimasimme paperiliimalla silkkipaperia)
Sakset
Viivoitin
Paperipilli
Puuhelmi
Kynä
Nuppineula
Kynä
Pyöröpihdit


Tee näin:

  1. Leikkaa kaksi 15 cm * 15 cm paperipalaa. Merkitse molempiin paloihin kynällä keskikohta.
Kuva: Senni Loikala

  1. Ota toinen papereista ja piirrä viivoittimen avulla sen kaikista kulmista 8 cm pitkä viiva kohti keskikohtaa. Leikkaa saksilla näitä viivoja pitkin. Huom! Tee tämä vain toiselle paperille.
Kuva: Senni Loikala

  1. Laita leikkaamasi paperi toisen paperin päälle alla olevan kuvan näyttämällä tavalla vinottain ja varmista, että paperien keskikohdat ovat vastakkain:
Kuva: Senni Loikala


  1. Merkitse päällä olevan paperin viiltojen aloituspisteet (jotka ovat lähimpänä paperin keskikohtaa) alla olevaan paperiin kynällä. Voit tehdä tämän nostamalla hieman yhtä sakaraa ylöspäin ja sitten vain merkitset kynällä kohdan (katso alla oleva kuva.)
Nosta sakaraa hieman ja piirrä kynällä merkki sakaran alkukohtaan (eli kuvassa sormien väliin jäävään terävään kulmaan.) Kuva: Senni Loikala

  1. Ota päällä oleva paperi pois ja vedä merkeistä viivat kohti kulmia alla olevan kuvan osoittamalla tavalla. Leikkaa lopuksi saksilla viivoja pitkin.
Kuva: Senni Loikala

  1. Laita ensimmäisenä leikkaamasi paperi toisen paperin päälle. Vedä alla olevasta paperista neljä sakaraa päällä olevan paperin päälle viiltojen kohdalta kuvan osoittamalla tavalla:
Kuva: Senni Loikala


  1. Kuvittele, että taittelisit seuraavaksi torttua. Nosta vuorotellen hyrrän keskelle alla olevasta paperista sakara, sitten viereinen samansuuntainen sakara päällä olevasta paperista. Kun keskellä on kahdeksan sakaraa, pistä nuppineulalla niistä kaikista läpi (sakaroita voi karkailla, mutta kerää ne sinnikkäästi takaisin keskelle.) Lopuksi työnnä neula molempien paperien keskikohdasta läpi.
Keräile sakaroita keskelle tällä tavalla, ennen kuin pistät nuppineulalla papereista läpi. Kuva: Senni Loikala

  1. Aseta puuhelmi hyrrän takana olevaan nuppineulan päähän. Työnnä neula pahvipillistä läpi, ja pyöristä neulan pää pyöröpihdeillä.
Kuva: Senni Loikala

Neulan pään voi jopa saada työnnettyä pillin sisälle, jolloin koriste on vielä turvallisempi. Kuva: Senni Loikala

…ja sitten valloittavasti pyörivä vappuhyrrä on valmis!

Hauskaa vappua kaikille! Kuva: Senni Loikala


Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala