Artikkelin kuva
lifestyle

9 vinkkiä ekologisempaan arkeen

Moni meistä on tietoinen maapallon tilanteesta ja ympäristön ongelmista. Useimmat meistä myös tahtoisivat tuoda oman kortensa kekoon asian hyväksi ja muutoksen hidastamiseksi. Kuitenkin omien mukavien ja helppojen tapojen muuttaminen voi kuitenkin tuntua haastavalta.

Tässä 9 vinkkiä ympäristöystävällisempään arkeen, jotka ovat myös lapsiperheessä mahdollista toteuttaa. Poimi listasta itsellesi sopivimmat!

1. Käytä kestokasseja

Ruokakaupassa kannattaa pakata ostokset kestokasseihin ja hedelmät ja vihannekset pikkuisiin kestopussukoihin. Mikäli liikut kauppaan pääsääntöisesti autolla, pidä kauppakassit aina siellä, joten ne on helppo napata mukaan, kun on ostosten aika.


2. Osta herkut irtona

Osta karkit ja pähkinät irtona ja pakkaa yllämainittuihin heviosastolta löytyviin kestopusseihin muovisten tai paperisten sijaan. Useasta marketista löytyy nykyään myös paistopiste, josta voit ostaa tuotteita vähemmällä pakkausmateriaalilla. Herkkujen ostaminen kangaspusseissa tuo myös yllättävän bonuksen lapsiperheellisille – lapsesi eivät kuule perinteisen karkkipussin rapinaa ja salainen aikuisten naposteluhetki on turvattu!

3. Roskapussit ekologisemmin

Monet käyttävät kaupan kassoilla ostosten kuljettamiseen myytäviä kauppakasseja edelleen roskapusseina. Kun luovut niistä, tulee eteen nopeasti ongelma roskiksien puutteesta. Kuitenkin ympäristön kiittää, kun käytät rullassa myytävää jätepussia. Se ajaa asiansa, vaikka onkin paljon ohuempi, ja siis ympäristölle parempi kuin paksusta muovista valmistetut kauppakassit. Käytä myös hyödyksesi kaikki kotiin kulkeutuvat pakkauspussit, esim. leipä- ja sipsipussit sekajätteelle ja biohajoavat paistopistepussit biojätteelle. Varsinkin biojäte on järkevää pakata pieneen pussiin, ettei sen täyttymistä tarvitse odotella hajuhaittojen uhalla monia päiviä.

4. Kierrätä muoviroskasi

Olet varmasti törmännyt kuviin muoviroskan täyttämistä rannoista ja merihevosista, jotka ovat kietoneet häntänsä muovipillin ympärille. Vaikka kuinka yrittäisi, aina ei voi valita muovitonta vaihtoehtoa. Muoviroska kannattaa kierrättää uusiokäyttöä varten, sillä kierrättämällä varmistat, ettei roska joudu luontoon. Lisäksi kierrätysmuovin valmistaminen vie vain 15% siitä energiasta, joka kuluisi vastaavan muovin valmistamiseen öljystä.

5. Käytä uudelleen käytettäviä mukeja

Älä osta take away -mukeja tai muovipulloja. Pidä sen sijaan mukanasi pestävää termosmukia, johon voit ottaa päiväkahvisi pahvisen, muovikantisen sijaan. Juoma pysyy pidempään kuumana ja turha roska vähenee. Tee myös sama juttu vesipullolle, hanki kaunis lasi- tai teräspullo ja täytä sitä aina uudelleen. Lapsiperheellisille vinkki tuottaa varmasti heti harmaita hiuksia – mukana raahattava tavaramäärä on muutenkin jo iso. Esimerkiksi autossa kupit kulkeutuvat kuitenkin helposti mukana.


6. Tuuleta vaatteet

Lapsiperheessä pesuvuori on yleensä aina suuri, joten kaikki vinkit sen pienentämiseen ovat varmasti tervetulleita. Vaatteiden peseminen kuluttaa kangasta, joten vaatteesi säilyvät kauniina pidempään, kun korvaat osan pesukerroista tuuletuksella. Tuuletus on hyvä juttu, koska ei kuluta ollenkaan vettä tai pesuainetta. Tietenkään tahroja tämä ei poista, mutta esimerkiksi tunkkaisen hajun saat vaatteesta näin pois. Pakkassää on omiaan raikastamaan tekstiilejä erityisen hyvin, joten käytä se vielä hyödyksesi ja vie vaatteiden lisäksi koko perheen tyynyt ja peitot myös nauttimaan rapeasta lumipesusta!

7. Valitse käyttöastiat metallisina

Esimerkiksi kipot, kupit, aterimet ja kuivatustelineet kannattaa hankkia kokonaan metallista valmistettuina. Ne ovat nättejä, kestäviä ja lopulta kierrätettäviä. Mitä muuta voi toivoa?

8. Osta kestopillejä

Lapset rakastavat värikkäitä muovipillejä, mutta ne ovat myös top 10 -listalla asioista, joita meristä löytyy. Onneksi muitakin vaihtoehtoja on olemassa, esimerkiksi bambu- tai teräspillejä. Varsinkin metalliset kestävät hyvin käyttöä ja ne voidaan muun metallijätteen mukana kierrättää.

9. Suosi palasaippuaa

Nestemäisissä saippuoissa, shampoissa ja suihkugeeleissä suuri osa on vettä, jonka kantaminen kotiin kalliilla litrahinnalla tuntuu tarkemmin ajateltuna hölmöltä. Lisäksi nestemäiset tuotteet on aina pakattu muoviin. Palasaippua taas on vedetön ja usein pakattu kartonkipakkaukseen. Palasaippua voi tuntua arjessa kömpelöltä ja epähygieeniseltä, mutta sitä sen ei tarvitse olla. Saippua pysyy hygieenisenä, kun sen kuivattaa ilmavasti. Lapset rakastavat pestä palasaippualla, koska he ovat luonnostaan kiinnostuneita uusista asioista. Lisäksi tahranpoiston ykkönen sappisaippua on tehokkain nimenomaan kiinteässä muodossa.

Juttu on saanut inspiraation mahtavasta Roskapuhetta -Instagram-tilistä. Sieltä löydät lisää vinkkejä ja juttuja ympäristöystävällisempään ja roskattomampaan arkeen.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Anni Virtanen