Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Yksinhuoltajuuden vahvuus

Sanotaan, että yksinhuoltajat ovat vahvoja. Tottahan se on. Koska jos minä huoltaja en ole vahva, kuka huoltaa lapsiani? Kuka ruokkii heidät? Kuka maksaa laskut? Kuka hoitaa puhtaat vaatteet?

“En itke tai romahda.” Näin vastasin terapeutille hänen kysyttyään, milloin viimeksi olet itkenyt tai romahtanut.

“Miksi et?”, terapeutti kysyi seuraavaksi.

“Koska jos minä romahdan, kuka hoitaa lapsia, kuka hoitaa minua? Ei ole sellaista vaihtoehtoa.”

Tähän hän neuvoi: “Voit itkeä tai romahtaa, mutta löydä itsesi takaisin sinne kaikkeen hyvään, mitä sinulla on.”

Jos ympärilläni olevilta ihmisiltä kysytään, ovatko he nähneet Mian itkevän, vastaus on ei. Mitä saan kuulla: “Olet vahva.”

Ja näin se on. Kyllä jokaisen yksinhuoltajan on valitettavan pakko olla vahva. Yksinhuoltajuus ei ole pelkästään sitä, että olet yksin ainoa virallinen huoltaja. Voit olla yksin huoltaja parisuhteessa tai eron tapahduttua yhteishuoltajuudessakin. Kuka hoitaa lapsia?


Ensimmäisen kerran itkin äidilleni ollessani 30–vuotias. Toisen kerran samaan aikaan soitin isälleni itkien “minua pelottaa.” Sen jälkeen en uskaltanut paljoa itkeä, koska sitten vaadittiin paljon voimaa. Vuosia myöhemmin kolmannen kerran istuin sohvalla yksin ultrakuva kädessä ja itkin. Rakas tyttäreni tuli viereeni ja totesi “äiti älä itke, mä olen tässä.”

Tulee hetki, kun alat saamaan ohjat käsiisi ja olet päässyt pisteeseen, jossa on paljon kaikkea hyvää. Ihan kuin vain muistutuksena, yksi isoimmista saavutuksistasi viedään vielä pois ja koet täydellisen totaaliromahduksen, jonka hyvä ystäväsi pääsee todistamaan. Itku numero viisi.

Ulospäin näet aina vahvan yksinhuoltajan. Mutta älä koskaan aliarvioi, mitä tunteita hän käy oikeasti sisällään. Hän on juuri sinä aamuna voinut itkeä suihkussa 5min ennen lasten herättämistä kouluun ja päiväkotiin, siitä lähtien töihin ihan muina naisina. Kuten minä tässä kuvassa, kävelevä kaaos päiväkotitavaroiden tippuessa repussa ja neiti vähän sinne päin puettuna.

Kuva: Mian kotialbumi

Vahvuutta on myös tunteiden näyttäminen, en sitä sano. Haluan sanoa yksinhuoltajalle, ettet ole ainoa, joka välillä kokee ahdistusta siitä, että olet vahva, koska muutakaan ei tarjolla ole. Ole itsellesi armollinen, istu sohvalle ja anna kyynel itsellesi, että olet suoriutunut hienosti lastesi kanssa.


Haluaisitko sinä kirjoittaa Mutsimediaan? Voit kirjoittaa kiinnostuksesi mukaan mm. vanhemmuudesta, terveydestä ja hyvinvoinnista, urasta, muodista ja kauneudesta, matkustelusta ja kotiaiheista. Lähetä lyhyt esittelyteksti ja juttunäyte osoitteeseen info@mutsimedia.fi

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Mia Lappalainen, kuva: Shutterstock