Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Yhteisöllinen jäälinna tuo iloa lapsiperheille – katso ohjeet!

Pakkasten paukkuessa useiden Helsingin kaupunginosien lapsiperheet ovat innostuneet yhteisöllisestä talvipuuhasta: kauniin jäälinnan rakentamisesta.

Eikä jäälinnoja pelkästään Helsingissä synny. Linnakkeiden rakentamiseksi on luotu Facebookissa tapahtumia myös ainakin Keravalle ja Jämsään. On mahdollista, että muuallakin Suomessa rakennellaan jo linnoja.

Ideana on, että kuka tahansa voi jatkaa jäälinnan rakentamista maito- tai mehutölkissä jäädyttämillään jääpalikoilla. Kun sana linnakkeen rakentamisesta leviää lähialueen asukkaiden keskuudessa ja yhä useampi innostuu, nousee jäälinna suurena ja kauniina piristämään maisemaa ja ihmisten mieliä.

Yhteisöllinen talviaktiviteetti sopii erityisen hyvin korona-aikaan, vaikka jäälinnoja on useissa paikoissa rakennettu jo aiempina talvina. Nyt kuitenkin yhteisöjen voimaa ja iloa arkeen tarvitaan enemmän kuin koskaan, kun pandemia rajoittaa elämää.

Mutsimedia kannustaa kaikkialla Suomessa asuvia lapsiperheitä rakentamaan jäälinnan muiden alueen asukkaiden kanssa. Jos asuinpaikassasi ei vielä ole rakenteilla linnaketta, voit innostaa muitakin mukaan sosiaalisessa mediassa.


Näin rakennat jäälinnan

  1. Täytä litran tyhjä maito- tai mehutölkki vedellä. Värjää vesi halutessasi vesiväreillä tai elintarvikeväreillä. Jotkut laittavat koristeita sekaan, esimerkiksi havuja, käpyjä tai kukkia.
  2. Laita tölkit ulos tai pakastimeen jäätymään. Huomioi, että jäätyminen ottaa oman aikansa.
  3. Kun vesi on jäätynyt, on aika mennä ulos jäälinnaa rakentamaan. Veitsestä saattaa olla hyötyä, kun poistat jääpalikat tölkeistä. Voit myös ottaa suihkepulloon vettä palikoiden kiinnitystä varten.
  4. Kiinnitä jääpalikat toisiinsa veden tai lumisohjon avulla.

Myös Instagramissa on reilu viikon aikana julkaistu paljon kuvia hauskasta talvipuuhasta #jäälinna-hashtagilla.

Viime keväänä puolestaan lapsiperheiden suosioon nousi nallejahti-leikki, ja ikkunoista voi vieläkin bongailla pehmoja. Lue lisää nallejahdista ja muista ulkoleikeistä täältä.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuva: Senni Loikala