3 + 1 vinkkiä turvallisempaan koulumatkaan
Parin viikon sisällä kymmenet tuhannet Suomen ekaluokkaiset aloittavat koulutaipaleensa. Yksi vanhempia eniten huolestuttava asia koulunkäynnissä on koulumatka ja sen turvallisuus. Tässä Mutsimedian vinkkejä turvallisempaan koulumatkaan!
Opetelkaa reitti yhdessä
Käykää yhdessä kävelyillä ja retkillä koulumatkan lähistöllä useasti. Näytä lapsellesi vaaranpaikat ja suojatiet. Käykää läpi, missä kohdissa pitää katsoa autoja ja milloin saa kulkea vapaammin. Kerro, että matka kuljetaan reippaasti, eikä tutulta reitiltä saa poiketa.
Opeta lapsi huomioimaan ympäröivää liikennettä
Lapsen koulumatka muuttuu turvallisemmaksi päivä päivältä, kun lapsen kyky huomioida ympäröivää liikennettä kehittyy. Onneksi monet autoilijat ymmärtävät varoa lasta, mutta myös lapsen tulee varoa autoja. Voit esimerkiksi opettaa lapsesi moikkaamaan reippaasti autoilijaa, joka päästää lapsen suojatien yli. Näin autoilijakin saa selkeitä merkkejä pikkuisen kulkijan aikeista.
Älä soita lapsellesi koulumatkalla
Oletko sopinut, että lapsi lähettää viestin ollessaan koululla tai vastaavasti päästyään iltapäivällä kotiin? Jos viestiä ei kuulu oletettuun aikaan, tekisi helposti mieli soittaa ja varmistaa lapsen olevan kunnossa. Se ei kuitenkaan kannata. On parempi, että lapsi keskittyy koulumatkan tarpomiseen, eikä puhelimen etsimiseen ja siihen puhumiseen. Puhelin kannattaa siis pitää repun taskussa koko matkan ajan.
Käyttäydy itse turvallisesti liikenteessä
Ehkä kävelet itse ensimmäiset päivät lapsesi kanssa koulureittiä tai kyyditset hänet autolla kouluun. Yhtä kaikki, lapsi imee aikuisten liikennekäyttäytymisestä valtavasti vaikutteita itseensä. Jos itse lompsit suojatielle nenäkkäästi autoja katsomatta, myös lapsesi tekee hyvin todennäköisesti niin. Jos puhut puhelimeen autolla ajaessasi, lapsi tekee niin pyöräillessään.
Vaikka aikuiselle nämä tilanteet eivät ehkä olisikaan vaarallisia, lapsen tekemänä riskit moninkertaistuvat hurjasti. Muista myös lähtiessäsi kurvailemaan koulun pihalta kohti työpaikkaasi, että vaikka oma pienokaisesi onkin jo koulun porttien sisäpuolella, kohtaat liikenteessä muiden lapsia, ehkä oman lapsesi luokkatovereita. Säästä siis kaasujalkaa, jotta hekin pääsevät turvallisesti kouluun.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Anni Virtanen