Vieraan taloyhtiön pihalle leikkimään? Se on sallittua, kunhan muistaa tärkeän säännön
Osaa vanhemmista voi mietityttää, saavatko lapset mennä leikkimään vieraan taloyhtiön pihalle. Aihe on jakanut mielipiteitä ainakin Facebookin vanhemmille suunnatuissa keskusteluryhmissä.
Mutsimedia selvitti vastauksen Isännöintiliiton viestintäpäälliköltä ja Kotitalo-median päätoimittajalta Maria Mäkiseltä.
– Lähtökohtaisesti taloyhtiön piha ei ole julkista aluetta, vaan se on taloyhtiön hallinnoimaa aluetta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että olisi olemassa lakia, joka kieltäisi tällaisilla leikkipaikoilla oleilun ja niiden tavanomaisen ja rauhallisen käytön.
Mäkinen muistuttaa, että lapset monesti ystävystyvät myös muualla naapurustossa asuvien lasten kanssa.
– Miten lapsille voisi sanoa, etteivät he saa tulla taloyhtiön pihalle kavereidensa kanssa? Se olisi aivan hassu ajatus.
Leluja säilytetään taloyhtiön pihalla omalla vastuulla
Kaikkia taloyhtiön pihalla leikkiviä lapsia koskevat samat säännöt, asuivatpa he kyseisessä taloyhtiössä tai eivät. Tämä sääntö on hyvä muistaa, kun lapset leikkivät millä tahansa taloyhtiön pihalla: häiriöitä ei tule aiheuttaa eikä taloyhtiön omaisuutta vahingoittaa.
– Jos lasten leikeissä esimerkiksi jalkapallo rikkoisi ikkunalasin, niin silloin tämä kuuluu huoltajan korvattavaksi. Harvoin tällaista kuitenkaan tapahtuu, Maria Mäkinen toteaa.
Joissain taloyhtiöissä vanhemmat hankkivat samassa talossa asuville lapsille yhteisiä ulkoleluja, joita säilytetään taloyhtiön pihalla. Moni leluja ostaneista vanhemmista ei piittaa, jos muutkin leikkivät niillä. Jotkut voivat kuitenkin suhtautua asiaan penseämmin.
– Siinä tapauksessa lelut voi kerätä mukaansa, viedä kotiin tai jonnekin lukkojen taakse. Ei voida olettaa, että jos pihalle jättää jotakin, ettei se häviäisi jonkun mukaan.
Kieltokylttejä vain osakkaiden yhteisellä päätöksellä
Joidenkin taloyhtiöiden piha-alueella on kyltti, jossa kielletään läpikulku tai asiaton oleskelu alueella. Maria Mäkinen painottaa, etteivät yksittäiset taloyhtiön osakkaat voi päättää tällaisten kylttien hankkimisesta. Kaikkien osakkaiden tai enemmistön heistä tulisi puoltaa yhtiökokouksessa kieltokyltin hankintaa.
– Kannattaa harkita huolella, onko kielto oikeasti perusteltu. Yksi osakas ei voi päättää, että pihalle hankitaan läpikulun kieltävä kyltti, jos 50 muuta osakasta ovat eri mieltä.
– Taloyhtiö on yhteisö, jossa pitäisi yhteisesti tai enemmistön äänellä päättää säännöistä, joiden mukaan eletään tai halutaan elää.
Näin ollen taloyhtiön pihalla saavat leikkiä muutkin kuin taloyhtiössä asuvat lapset, kunhan siellä oleskellaan häiriöitä aiheuttamatta.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, Pääkuva: Markus Spiske, Unsplash