Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Vauvarokko nostaa korkean kuumeen – miten pitkään ikävät oireet kestävät?

Vauvarokko nostaa äkillisesti korkean kuumeen, joka kestää ainakin kolme päivää. Kuumetta seuraa osalla lapsista haalea ihottuma, joka katoaa parissa päivässä.

Kaikki lapset sairastavat vauvarokon ennen pitkään. Tämä pikkulasten tauti voi kuitenkin herättää monenlaisia kysymyksiä vanhemmissa. Kerromme tässä artikkelissa, mitä vauvarokosta oikein on hyvä tietää.

Mikä vauvarokko on?

Vauvarokko, eli kolmen päivän kuume, on yleinen lievä viruksen aiheuttama pikkulasten rokkotauti. Aiheuttajana ovat yleensä HHV6- ja HHV7-herpesvirukset.

Milloin tauti yleensä sairastetaan?

Tautia esiintyy pääasiassa puolen vuoden iästä kahden vuoden ikään, suurin osa sairastaa viruksen ennen kolmatta ikävuotta. Tautia ei juuri esiinny yli nelivuotiailla. Oireiden voimakkuus vaihtelee yksilöllisesti, ja vain osalle lapsista tulee tyypillinen vauvarokko.

Vauvarokko tarttuu herkästi perhepiirissä, eikä sen tarttumista voi ehkäistä. Itämisaika on viidestä viiteentoista päivään. Tautia esiintyy ympäri vuoden.

Oireet

Vauvarokko alkaa ainakin kolme päivää kestävällä, äkillisesti nousevalla korkealla kuumeella. Lapsella voi ilmetä esimerkiksi myös ärtyisyyttä, silmien punoitusta, etuaukileen (linkki: Vauvan aukileet – tästä tunnistat normaalin aukileen) pullistumista, imusolmukkeiden suurentumista ja löysiä ulosteita.

Kuumeen laskettua osalle lapsista ilmaantuu haaleaa punottavaa ihottumaa kaulalle ja vartalolle. Ihottuma kestää yleensä yhdestä kahteen vuorokauteen. Joskus rokon aikainen korkea kuume voi laukaista kuumekouristuksen. Tyypillisesti lapsella ei ole hengitystieinfektion oireita.

Ihottuma katoaa yleensä viimeistään parissa päivässä. Kuva: Shutterstock

Hoito

Vauvarokko ei vaadi hoitoa, vaan paranee itsestään. Lääkärikäynti on usein kuitenkin tarpeen, jotta voidaan varmistua, ettei kyse ole vakavammasta bakteeri-infektiosta. Kuumeisen ja kipeän lapsen oloa kannattaa helpottaa tulehduskipulääkkeellä.

Kuumeen aikana lapsen vaatetusta kannattaa vähentää. Myös riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen on tärkeää.

Terveydenhuoltoon tulee ottaa yhteyttä heti, jos lapsen väsymys on poikkeavaa, hän on vaikeasti heräteltävissä tai sekava. Jos lapsi on korkeassa kuumeessa ja on käsittelyarka ja kipeä, on syytä hakeutua lääkäriin. Mikäli nesteytys ei onnistu kotona, ota yhteys terveydenhuoltoon seuraavana päivänä.

Milloin takaisin päivähoitoon tai kouluun?

Vauvarokon sairastanut lapsi voi palata päivähoitoon tai kouluun, kun hän jaksaa leikkiä ja osallistua toimintaan normaaliin tapaan.

Lähteet: Terveyskirjasto: Vauvarokko, Terveyskylä: Vauvarokko, Duodecim Oppiportti: Vauvarokko

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock