Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Vauvan napatynkä, napasieni ja napatyrä – lue kiinnostavat faktat

Vauvan navan hoito aloitetaan jo synnytyssairaalassa, jossa vanhempia opastetaan puhdistamaan napa oikein. Päivittäisiä puhdistuksia jatketaan kotona, kunnes vauvan napatynkä irtoaa ja siitä jäänyt haava on parantunut täysin.

Mitä napatyngästä ja sen puhdistamisesta on hyvä muistaa? Entä mitä ovat napasieni ja vauvan napatyrä? Kokosimme alle kiinnostavia faktoja ja hyödyllisiä vinkkejä.

Milloin vauvan napatynkä irtoaa?

Tynkä putoaa kahden ensimmäisen viikon kuluessa.

Miten hoidan vauvan napaa?

Vauvan navan hoito on helppoa: tarvitset vain vanupuikkoja, vanulappuja ja puhdasta vettä. Kastele vanupuikko ja pyörittele sitä napatyngän juuressa mahdollisimman tarkasti. Putsaa myös tyngän reunan alta. Jos navan reunoilla on kellertävää eritettä, poista se kostealla vanulapulla. Ota lopuksi puhdas vanupuikko ja kuivaa napa sillä.

Napaa hoidetaan vähintään kahdesti päivässä siihen asti, että tynkä irtoaa ja siitä jäänyt haava on parantunut kokonaan. Vältä hankaamasta liikaa vauvan herkkää ihoa, mutta voit silti puhdistaa navan varmoin ottein.

Vinkki! Anna vauvan navan tuulettua aina mahdollisuuksien mukaan, jotta kosteus ei pääse muhimaan. Voit myös kääntää vaipan reunaa niin, että napa jää näkyviin.


Onko normaalia, että tyngästä tulee hieman verta?

Ensimmäisinä päivinä on tavallista, että napatyngästä tulee vähän verta. Tämä ei kuitenkaan aiheuta vauvalle kipua.

Mitä tehdä, jos napatynkä haisee?

Vauvan napatyngän tyven erittämä kudosneste voi olla pahanhajuista. Jos haju on maltillinen, hoida napaa apteekista saatavalla antiseptisellä liuoksella. Navan puhdistuskertojen väliä on myös hyvä tihentää. Mikäli napatynkä haisee voimakkaasti, ota yhteys neuvolaan.

Mikä on napasieni?

On tärkeää kuivata vastasyntyneen napa aina putsaamisen ja kylvyn jälkeen, sillä kosteat olosuhteet ovat otollisia napasienen kehittymiselle. Sitä hoidetaan neuvolassa lapisliuoksella. Navan punoitus, turvotus ja pistävä haju voivat viitata siihen, että napatynkä on tulehtunut.

Napatynkä irtosi – mitä nyt?

Jatka navan päivittäisiä puhdistamisia siihen asti, että napaan jäänyt haava paranee ja navanpohja on siisti.

Mietityttääkö vauvan napatyrä?

Napatyrä on yleinen pienillä lapsilla ja se näkyy pullistumana navan kohdalla. Pullistuma johtuu siitä, että lapsilla on navan kohdalla vatsanpeitteissä aukko ja jos tuo aukko on suuri, siitä työntyy suolistoa. Aukko umpeutuu hiljalleen muutamien vuosien aikana. Pikkulapsilla napatyrä korjaantuukin yleensä itsestään.


Lähteet: Tays, Hyvä kysymys, Mehiläinen

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock