Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Vauvan kynsien leikkaus – miten leikata vastustelevan lapsen kynnet?

Vauvan kynsien leikkaus voi kuulostaa yksinkertaiselta tehtävältä, mutta joskus vastaan tulee myös haasteita. Monia vanhempia mietityttää, miten nuo ihmeellisen pienet kynnet oikein lyhennetään. Vauva ei välttämättä myöskään pidä kynsien leikkauksesta ja saattaa pistää vastaan, mikä hankaloittaa onnistumista.

Pikkuisen kynsiä ei välttämättä tarvitse leikata pariin kuukauteen syntymän jälkeen. Kynsien kasvuvauhti on kuitenkin yksilöllinen, ja osa vastasyntyneistä voi kaivata leikkuuta toisia aiemmin. Osalla on jo syntyessään pidemmät kynnet kuin toisilla.

Tiesitkö? Vauvan kynsiä ei tule leikata ennen kahden viikon ikää, sillä vastasyntyneen kynsivallit tulehtuvat erityisen herkästi.

Pienet vauvat eivät vielä osaa hallita raajojensa liikkeitä ja raapivat itseään tahattomasti. Raapaisut jättävät toisinaan jälkiä iholle erityisen herkästi, jos kynnet ovat melko pitkät tai jos niissä on teräviä reunoja. Vastasyntyneellä tumput suojaavat myös raapimisilta, mutta hiljalleen ne kannattaa jättää pois – onhan vauvan tärkeää päästä tutustumaan käsiinsä.

Vauvan kynsien leikkaus

Moni vanhempi leikkaa vauvansa kynnet silloin, kun tämä nukkuu. Erityisesti tilanteissa, joissa pikkuinen pyristelee kynsien leikkuuta vastaan, on tämä mitä parhain vaihtoehto.

Vaihtoehtoisesti kynnet voi lyhentää vauvan ollessa tyytyväinen, esimerkiksi kylvyn jälkeen. Kylpeminen myös pehmittää kynsiä, mikä helpottaa leikkausta. Myös imetyksen jälkeen voi olla hyvä hetki vauvan kynsien leikkuulle.

Vauvan kynsien leikkaamista varten tarvitset pienille lapsille tarkoitetun kynsileikkurin tai -sakset. Osa hankkii myös vauvojen kynsiviilan, sillä joskus pelkkä kynnen kärkien viilaus voi riittää.

Tee näin

Vauvan kynsien leikkaus kannattaa ottaa työn alle aina, kun kynnet ovat kasvaneet sormenpäitä pidemmiksi. On selvää, ettei vauvan kynsiä tule ikinä lyhentää puremalla. Kokosimme alle selkeät ohjeet onnistuneeseen leikkuuseen.

  1. Ota vauva syliisi tai laita hänet makaamaan tasaiselle alustalle. Valaistuksen tulee olla hyvä, jotta erotat varmasti kynsien ja kynsivallien rajan.

  2. Ota vauvan kädestä tai jalasta kiinni riittävän napakalla otteella, jotta hän ei liikuttaisi raajaa kynnen leikkauksen aikana.

  3. Paina hellävaroen sormenpään tai varpaan kärjen ihoa poispäin kynnestä, jotta et vahingossa osu ihoon leikkaamisen aikana.

  4. Leikkaa kynsi ja toista kaikille kynsille.

Vinkki! Anna lapselle aina myönteistä palautetta ja kehuja, kun olette saaneet kynnet leikattua.

Jos lapsi ei siedä kynsien leikkausta

Joskus jo pelkkä kynsisaksien kaivaminen esiin herättää suurta vastarintaa lapsessa. Kokosimme alle muutamia keinoja, joiden avulla voit saada operaatiota inhoavan jälkikasvusi kynnet lyhennettyä.

  1. Yritä rauhoitella lasta puhumalla ja/tai laulamalla.

  2. Yritä saada lapsen huomio kiinnittymään johonkin leluun.

  3. Kynsien leikkaus voi sujua paremmin, jos lapsi saa osallistua siihen. Voit antaa pienen lapsen tutkia kynsiviilaa ja kokeilla kynsien itse viilaamista. Isompien lasten kanssa voi harjoitella kynsien leikkaamista itse esimerkiksi tylpillä kynsisaksilla. Jotkut vanhemmat puolestaan leikkaavat lapselta kynnen lähes kokonaan ja lapsi saa vetää sen itse pois.

  4. Kokeile palkkiojärjestelmää. Tee lapselle vaikkapa tarrataulu, johon hän saa aina tarran onnistuneesta kynsien leikkauksesta. Palkintona esimerkiksi viidestä tarrasta voi olla jokin mukava yhteinen tekeminen. Muistathan kuitenkin, että ulkoiset motivaattorit eivät välttämättä pidä lapsen motivaatiota yllä pitkäaikaisesti (linkki: Tarrataulu lapselle vai ei? Kasvatuksen asiantuntija kommentoi (mutsimedia.fi)).

  5. Keskustele lapsen kanssa, minkä takia kynnet ovat tärkeää leikata. Pitkien kynsien alle kerääntyy pöpöjä, joiden vuoksi voi sairastua. Riskinä ovat myös sisäänpäin kasvaneet kynnet ja tulehdukset. Kynsien leikkaaminen on ennen kaikkea itsestä huolehtimista.

  6. Leikkaa vain muutama kynsi yhdellä kertaa. Joskus lapsi ei voi sietää kynsien leikkaamista, vaikka kokeilisit mitä. Tuolloin parasta voi olla leikata vain muutama kynsi kerrallaan ja jatkaa leikkuuta myöhemmin. Näin operaatio on ohi nopeassa ajassa, mikä voi helpottaa lasta.

Lähteet: Pregnancy, Birth and Baby, Today’s Parent, Väestöliitto

Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock