Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Vauvan kapalointi – helppo ohje sopivan napakkaan kapaloon

Katkeamattomat yöunet jäävät toistaiseksi historiaan, kun uusi perheenjäsen syntyy. Pienokaiset ovat kuitenkin keskenään hyvin erilaisia nukkujia – siinä, missä yksi nukkuu yllättävän hyvin alusta lähtien, voi toinen heräillä vähän väliä ensikuukausien aikana.

Vauvan kapalointi on kokeilemisen arvoinen keino, kun toiveissa on lapsen ja koko perheen paremmat yöunet. Kerromme tässä artikkelissa, mitä kapaloinnista on hyvä tietää.

Mistä on kyse?

Vauvan kapalointi on usein hyvä apukeino siihen, että pienokainen nukahtaa nopeammin ja nukkuu pidempään. On olemassa useita erilaisia tapoja kapaloida vauva ja nuo tavat poikkeavat jonkin verran toisistaan.

Yleensä vauvalle tehdään kapalo esimerkiksi peitosta, lakanasta tai pussilakanasta. Markkinoilla on ollut jo pidempään esimerkiksi myös erityisen helppokäyttöisiä kapalopusseja.


Vauvan kapaloinnin hyödyt

Kapalo muistuttaa pienokaista kohdunaikaisista turvallisista olosuhteista. Kapaloituna vauva ei säpsähtele eikä säikähdä omia liikkeitään, mikä vaikeuttaa nukahtamista osalla pikkuisista. Moni vanhempi kokeekin, että kapalosta on hyötyä pienen vauvan nukkumiseen.

Myös tutkimukset ovat osoittaneet, että kapalointi yhdistettynä ääneen ja liikkeeseen usein rauhoittaa tehokkaasti itkeviä vauvoja.

Historiaa

Vauvan kapaloinnilla on pitkä historia: kapaloita on tehty ainakin jo 4000-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Myös Raamatussa mainitaan, että Maria olisi kapaloinut Jeesus-lapsen ennen seimeen laittamista.

Ajan saatossa vauvan kapalointia on perusteltu esimerkiksi sillä, että tuolloin lasta on helppoa kuljettaa mukana, kapalo auttaa pitämään vauvan lämpimänä ja se edesauttaisi lapsen kasvamista hyväryhtiseksi.

Minkä ikäisen vauvan voi kapaloida?

Jo aivan vastasyntyneelle voi tehdä kapalon. Kapalointia voi jatkaa noin 3–4 kuukauden ikään asti, minkä jälkeen siitä olisi hyvä pyrkiä eroon. Tämä siitä syystä, että lapsella tulisi olla mahdollisuus tutustua omiin käsiinsä eli imeä niitä myös nukahtamistilanteissa. Moni vauva harjoittelee noihin aikoihin myös kääntymistä ja tuolloin pienokaista ei tule enää kapaloida turvallisuussyistä.


Muistilista turvalliseen kapalointiin

Kapaloinnin turvallisuus mietityttää monia vanhempia. Erityisesti seuraavat asiat ovat tärkeää pitää mielessä vauvaa kapaloidessa.

  1. Varaa kapalointia varten riittävän suuri ohut kangas. Muistathan, ettei kapaloidun vauvan päälle tule laittaa esimerkiksi peittoa. Aina onkin tärkeää varmistua siitä, ettei vauvalle tule liian kuuma. Ethän kapaloi kuumeista tai huonovointista pienokaista.

  2. Kapalo saa olla napakka, mutta ei liian tiukka. Vauvan rintakehän ja kapalon väliin olisi hyvä mahtua ainakin kaksi tai kolme sormea. Jätäthän kapaloon riittävästi tilaa erityisesti vauvan lantion ja jalkojen kohdalle. Jalkojen ei tule jäädä aivan suoriksi napakan kapalon sisälle, vaan niiden tulee pystyä olemaan niin kutsutussa sammakkoasennossa. On tärkeää muistaa myös, ettei kapalo saa löystyä liikaa vauvan liikehtiessä tukehtumisriskin takia.

  3. Muistathan yleisesti huolehtia vauvan turvallisesta nukkumisesta. Nukuta pienokainen selälleen tasaisen ja riittävän napakan alustan päälle. Kapaloitua vauvaa ei tule koskaan nukuttaa kyljelleen. Huolehdithan myös, ettei lapsen ympärillä ole esimerkiksi leluja tai muita tarvikkeita.

Katso alta helppo ohjeistus siihen, miten teet kapalon.

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Vauvan kapalointi yöksi

Osaa vanhemmista voi mietityttää vauvan kapaloiminen yöksi. Onko varmasti turvallista, jos pienokainen nukkuu erityisen pitkään kapaloituna? Heräänkö varmasti itse, jos vauvalle tulee jokin hätä?

On hyvä muistaa, että kapalossa nukkuminen on yhtä turvallista niin päivällä kuin yöllä. Voit kapaloida vauvan yöksi hyvillä mielin, kun huolehdit kapalon turvallisuudesta ja pienokaisen turvallisista nukkumisolosuhteista. Pieni vauva myös herää ruokailemaan tai hänet herätetään syömään yön aikana, jolloin vanhemmalla on mahdollisuus tarkastaa kapalon turvallisuus.


Lähteet: Nct, What to Expect, Hyvä kysymys, Historia

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock