Vauva vierastaa – näin tuet vierastavaa lasta tunteikkaassa tilanteessa
Useimmissa vauvaperheissä tulee ennen pitkään eteen ajanjakso, jolloin vauva vierastaa perheen ulkopuolisia ihmisiä. Lapsen voimakas reaktio voi aiheuttaa ristiriitaisia tuntemuksia vanhemmassa ja on hyvä muistaa, että vauvan vierastaminen on normaali kehitysvaihe. Kerromme tässä artikkelissa, mitä kaikkea ohimenevästä vauvan vierastamisvaiheesta on hyvä tietää.
Minkä ikäisenä vauva vierastaa?
Osa vauvoista saattaa vierastaa jo 4–6 kuukauden iässä, mutta keskimäärin vierastaminen alkaa 6–8 kuukauden iässä. Voimakkainta vierastaminen on usein 12–15 kuukauden ikäisillä lapsilla, minkä jälkeen vierastus alkaa yleensä hiljalleen hiipua lapsen kasvaessa ja kehittyessä.
Vierastamisen voimakkuus ja kehitysvaiheen ajoittuminen vaihtelevat kuitenkin yksilöllisesti ja osalla vauvoista vierastamista esiintyy luonnollisesti enemmän kuin toisilla.
Näin vierastaminen heijastuu käyttäytymiseen
Vauvan vierastaminen näkyy yleensä siten, että lapsi jähmettyy, muuttuu vakavaksi ja voi alkaa myös itkeä. Vauva saattaa kääntää katseensa pois vieraammasta ihmisestä ja käpertyä tutun aikuisen syliin ja tarrautua häneen.
- Lue myös: Linea negra
Syitä vauvan vierastamiselle
Kuten sanottua, vauvan vierastaminen on täysin normaalia ja menee ohi ajan myötä. Vierastava vauva erottaa tutut ihmiset vieraista ja ymmärtää, että vanhempi on hänestä erillinen yksilö. Vierastaminen kuuluu normaaliin psyykkiseen ja sosiaaliseen kehitykseen.
Miten vierastavaa vauvaa voi tukea?
Vauvalle on hyvä antaa mahdollisuus tottua rauhassa vieraampiin ihmisiin. Kun vauva vierastaa, ei häntä tule painostaa ottamaan kontaktia muihin tai olemaan esimerkiksi vieraamman ihmisen sylissä.
Vauvan vierastamiseen parhaita lääkkeitä ovat lapselle läheisimmän aikuisen tarjoama tuki ja turva. Lapsen voimakasta reaktiota ei ole suositeltavaa jättää huomiotta. Vauvalle voi antaa vaikkapa suukkoja ja haleja, ja aikuinen voi vaikkapa laulaa jotakin lapsen lempilaulua, kunnes tämä hieman rentoutuu tilanteessa.
Aikuisen on hyvä puhua rauhallisella äänensävyllä vierastavalle vauvalle. Kaiken huomion ei silti tarvitse olla lapsessa: aikuinen voi keskustella muiden ihmisten kanssa ja osoittaa samalla vauvalle, että vuorovaikutus hänelle vieraampien ihmisten kanssa on turvallista.
- Lue myös: Lapsi lyö ja puree
Vierastavan vauvan jättäminen hoitoon
Jos vaan mahdollista, on lasta hyvä totuttaa häntä hoitavien ihmisten seuraan kaikessa rauhassa. Vanhempi ja vauva voivat alkuun viettää yhdessä mukavaa aikaa lastenhoitajan kanssa ennen vanhemman pois lähtemistä.
Päivähoidon aloitus voi olla erityisen haastava, mikäli vauva vierastaa voimakkaasti samoihin aikoihin. Vanhemman tuki ja hellyydenosoitukset ovat ensiarvoisen tärkeitä ja hiljalleen lapsi tottuu omassa tahdissaan uuteen tilanteeseen.
Lähteet: Hyvä kysymys, MLL, Healthline
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock