Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Vauva herää liian aikaisin aamulla – 7 syytä, miksi vauva ei nuku pidempään

Vauvan syntymä muuttaa arjen täysin ja uusi elämänvaihe heijastuu usein koko perheen yöuniin. Lapsella voi olla monenlaisia nukkumishaasteita eri ikäkausina. Yksi yleisimmistä haasteista on, että vauva herää liian aikaisin aamulla. Mikä neuvoksi, kun vauva ei nuku pidempään?

Onneksi vauvan nukkumiseen on mahdollista vaikuttaa. Jotta pikkuista voi auttaa nukkumaan paremmin, täytyy ensin ymmärtää, minkä takia tämä herää aikaisin. Uniohjaaja Teija Kautto Uneksijasta kertoo Mutsimedialle, mitkä ovat tavallisimmat syyt vauvan säännölliselle heräämiselle aamutuimaan.

Vauva ei nuku – miksi lapsi herää liian aikaisin aamulla?

Monen vanhemman mielessä voi käydä ajatus siitä, että aikaiset herätykset kuuluvat ehkä väistämättä vauvavuoteen. Tähän Kautto vastaa näin:

– Jos vauva herää selvästi ennen kuutta, kuten vaikkapa kello 4.40 tai 5.20 aikoihin, on se liian aikaisin. Kun vauvalla on ikää yli neljä kuukautta, ei päivää tarvitse aloittaa niin varhain. Yöunet saadaan yleensä jatkumaan vähintään aamukuuteen asti puuttumalla liian aikaisen heräämisen syihin.

Alla ovat yleisimmät tekijät, jotka uniohjaaja Teija Kauton mukaan selittävät vauvan heräämistä liian aikaisin aamulla.


1. Yliväsymys

– Yliväsymys on yleisin syy liian aikaisille herätyksille. Tällöin päiväunet ovat usein jääneet liian lyhyiksi jo pidempään, mikä on kerännyt univelkaa. Toinen yliväsymykseen johtava asia on, että vauva laitetaan nukkumaan yöunille liian myöhään eli hän on liian pitkään hereillä viimeisten päiväunien jälkeen.

Yliväsymys saa aikaan sen, että stressihormonia erittyy liikaa aamuyöstä. Tämä saa vauvan heräämään ja uudelleen nukahtaminen voi olla hankalaa. Myös monella aikuisella on kokemusta siitä, että stressi valvottaa aamuyöstä.

Miten vauvan päiväunien kestoa voisi sitten pidentää? Kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta, sillä ne voivat jäädä vajaiksi monesta eri syystä.

– Joskus perheissä siirrytään kolmista päiväunista kaksiin hieman liian aikaisin. Kun kolmas lyhyempi unihetki palautetaan vauvan päivään, hän yleensä nukkuu pidempään myös aamulla.

Jos päiväunien määrä on sopiva lapselle, voi syy liian aikaisille aamuherätyksille löytyä päiväajan uniympäristöstä.

– Osalle vauvoista mieluisin nukkuma-asento on vatsallaan, jolloin päiväunien nukkuminen rattaissa esimerkiksi kaupungilla ei ole ihanteellista. Lapsi nukkuu todennäköisesti pidemmät päiväunet sisällä sängyssä.

– Uniympäristön valon määrään kannattaa kiinnittää huomiota myös päivällä. Jotta vauva malttaa nukahtaa uudelleen yhden unisyklin jälkeen, tulisi ympäristön olla riittävän pimeä.

Uniohjaaja Teija Kautto suosittelee lisäksi varmistumaan, että vauva on riittävän väsynyt ennen päiväunia. Tällöin unet kestävät todennäköisesti pidempään ja vauva jaksaa olla hereillä myöhempään illalla.

Päiväunille laitettu vauva saattaa myös virkistyä siitä, että vanhempi yrittää auttaa häntä nukahtamaan.

– Joskus unikoulu on toimiva ratkaisu, jotta lapsi oppii nukkumaan itse hyvät päiväunet ja sitä kautta myös yöunet.


2. Liian pitkät päiväunet

Pitkät päiväunet koetaan usein myönteiseksi asiaksi, mutta joskus ne voivat myös olla syynä vauvan liian aikaisille heräämisille aamulla.

– Unta ei yksinkertaisesti riitä aamuyöllä pidempään. Iloinen asia on, että tämä haaste on helppoa korjata lyhentämällä vauvan päiväunien kestoa.

3. Nälkä

Myös nälkä voi joskus saada vauvan heräämään ennen aikojaan.

– Vanhempien on luonnollisesti hyvä varmistua, että vauva syö riittävästi päivällä ja saa tarpeeksi proteiinia, Kautto muistuttaa.

4. Vauvan lämpötila

Eihän vauvalla ole liian kuuma tai kylmä nukkuessaan? Tästä johtuva ikävä olo voi saada lapsen hereille liian aikaisin.

– Lapsi voi esimerkiksi potkia peiton pois päältään eikä osaa laittaa sitä takaisin. Tällöin kannattaa korvata peitto unipussilla, uniohjaaja vinkkaa.

5. Häiritsevät äänet

Vanhemmat eivät välttämättä voi taata, että vauvan nukkumaympäristö olisi hiljainen läpi yön. Ulkoa voi kantautua monenlaisia ääniä aina esimerkiksi peruuttavista roskautoista koirien haukuntaan.

– Tilanne ratkeaa helposti laittamalla jatkuvan kohinan eli white noisen päälle vauvan lähelle.

6. Vauvan hoivaaminen aamuyöllä

Ihanteellista olisi, että vauva viihtyisi itsekseen sängyssä aikaisesta heräämisestään huolimatta. Tällöin hän todennäköisemmin myös nukahtaa uudelleen verrattuna siihen, että vanhempi tulee paikalle.

– Vauva voi innostua aamuyöllä siitä, että oma vanhempi on hereillä. Jos perhe haluaa toteuttaa unikoulun, tämä haaste yleensä ratkeaa.

7. Vähäisempi unentarve

Suuri osa vauvoista nukkuu vähintään 11-12 tuntia vuorokaudesta, mutta Teija Kauton mukaan harvinaisemmissa tapauksissa lapsen unentarve voi joskus olla vähäisempi.

– Tällöin muutetaan hiljalleen yöunien ajankohtaa. Jos vauva nukkuu esimerkiksi iltaseitsemästä aamuviiteen, siirretään ajankohtaa iltakahdeksasta aamukuuteen tai vieläkin myöhemmäksi.

Jos vauva ei nuku tavallisesti vähintään aamukuuteen asti ja liian aikaiset aamut mietityttävät ja koettelevat myös omaa jaksamista, kannattaa asia ottaa hyvissä ajoin puheeksi neuvolassa. Apua on saatavilla myös vauvojen uniohjausta tarjoavien yritysten kautta.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock