Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Vastasyntyneen ulkoilun aloitus – milloin vauvan kanssa julkisille paikoille?

Vastasyntyneen ulkoilu mietityttää monia tuoreita vanhempia. Milloin vauvan kanssa voi mennä julkisille paikoille? Mitä vauvan ulkoilusta on ylipäänsä hyvä tietää? Vastaamme näihin kysymyksiin tässä artikkelissa.

Vastasyntyneen ulkoilun aloitus

Kesävauvan ulkoilun voi aloittaa yleensä nopeasti, kun taas talvivauvan ulkoilu aloitetaan asteittain noin kahden viikon iässä.

Kylmällä säällä ulkoiluta vastasyntynyttä vauvaa aluksi vain noin 15–20 minuuttia, ja pidennä ulkoiluaikaa päivittäin noin 20 minuutilla. Hiljalleen vastasyntynyt voi nukkua ulkona pidempiä pätkiä sään salliessa.

Vauvan kädet ja jalat voivat tuntua herkästi kylmiltä, joten pienokaisen todellista lämpötilaa on hyvä aina kokeilla niskasta myös ulkona.


Huomioi pakkasraja talvella

Suosituksen mukaan vauvaa ei tulisi viedä ulos, jos ulkona on yli kymmenen astetta pakkasta. Peitä pakkasella vaunujen aukko esimerkiksi harsoliinalla tai jollain muulla kankaalla, joka läpäisee ilmaa.

Huolehdithan myös, ettei vauvalle tule kylmä erityisesti ulkona nukkuessa. Pue pienokaiselle aina useita vaatekerroksia pakkasella.

Vauvan ulkoilu kesällä

Sijoita vaunut niin, ettei suora auringonpaiste osu niihin. Muutoin vaunukoppa saattaa lämmetä liikaa melko nopeasti. Suojaa vaunut tarpeen mukaan myös hyttysverkolla.

Vauvat eivät pysty viilentämään oloaan aikuisten tavoin, joten aikuisen tulee huolehtia, ettei pienokainen pääse lämpenemään liikaa. Suosi auringolta suojaavia kevyitä kesäasuja, joissa on mielellään pitkät hihat ja lahkeet.

Milloin vauvan kanssa julkisille paikoille?

Täysiaikaisena syntyneen terveen vastasyntyneen vauvan kanssa ulkoilun ja julkisille paikoille menemisen voi aloittaa yllä olevien ohjeiden mukaisesti (kesällä syntyneiden vauvojen kanssa melko nopeasti ja talvella syntyneiden kanssa noin kahden viikon iässä.)

Pyri erityisesti pienen vauvan kanssa liikkuessasi pitämään julkisilla paikoilla etäisyyttä ihmisiin, jotka vaikuttavat flunssaisilta. Näin vähennät tartuntariskiä.

Jos vauva on syntynyt keskosena tai hänen terveydessään on jotain erityistä huomioitavaa, keskustele ensin lääkärin kanssa ulkoilun aloittamisesta ja julkisille paikoille menemisestä.

Vauvan kanssa kannattaa mennä ulos silloin, kun hän on hyväntuulinen (usein hyvä hetki on ruokailun ja vaipanvaihdon jälkeen). Ulkoilu vastasyntyneen vauvan kanssa tuo usein vanhemmankin päiviin lisää virtaa raittiin ilman ansiosta.


Lähteet: Tampereen yliopistollinen sairaala, Terveyskylä, Pregnancy, Birth and Baby

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock