Varjoteatterista tuli syksyn luovin leikki – vinkit helppoon esitykseen kotona
Päädyimme aiemmin syksyllä leikkimään neljävuotiaan lapsemme kanssa sattumalta varjoteatteria. Ulkona oli jo pimeää, ja tähystin taskulampulla sohvan alle etsiäkseni lego-ukon irronnutta päätä. Pian taskulamppu ajautui lapsen mukana pöydälle niin, että se heijasti hämärän olohuoneen seinään valokeilan.
Keksimme hakea leikkifiguurit esille ja katsoa, miltä niiden varjot näyttävät valokeilassa. Ja nehän olivat todella hienoja! Lapsemme innostui varjoleikistä pidemmäksi aikaa ja esitti meille vanhemmille niin dinosaurus-, hevos- kuin sarvikuonoesityksen. Niiden päätteeksi hänelle oli tärkeää saada aplodit.
Eilen löysimme itsemme leikkimästä jo toisen kerran varjoteatteria. Olin lapseni kanssa aluksi leikkimässä hänen pimeässä huoneessaan sellaista, että esitän nukkuvaa (tekokuorsauksen kera) ja lapseni käy ”varastamassa” kädestäni heijastimen, jolloin säpsähdän hereille ja yritän estää varkauden. Huomasimme pian, että ikkunasta heijastui vaatekaapin oveen katulampun valoa ja oksien varjoja – kuin tehty varjoteatterille!
Kaivoimme jälleen lapsen leluhahmot ja taskulampun esille ja leikimme varjoleikkiä jonkin aikaa. Tällä kertaa prätkähiiri oli esityksen pääosassa, kuten kännykkäkameralla napatusta kuvasta näkyy.
Varjoteatterilla on kiehtova historia
Perinteisessä varjoteatterissa on läpikuultava suoja ja valo, joiden välissä pidetään erilaisia nukkeja. Yleisö näkee niiden varjot suojan läpi. Jos oikein innostumme, voisimme seuraavaksi kokeilla valkoisen lakanan virittämistä esimerkiksi tuolien väliin ja katsoa, millaisen varjoteatteriesityksen saisimme pimeässä huoneessa aikaan kirkasvalolampun ja lapsen lelujen avulla.
Iki Taru -sivuston mukaan varjoteatteri on ikivanha taidemuoto, jolla on juuria Aasian maissa jo ennen ajanlaskun alkua. Varjoteatterilla kerrotaan olleen vahva yhteys uskontoon ja esimerkiksi Kiinassa varjoteatterin hahmot esittivät joidenkin uskomuksien mukaan kuolleiden henkilöiden varjomuotoja.
Näin järjestätte helpon esityksen kotona
- Ottakaa taskulamppu ja lelut (esimerkiksi eläinfiguurit) esille.
- Laittakaa huoneesta valot pois ja verhot kiinni, jos ulkoa tulee valoa.
- Osoittakaa taskulampun valo seinään, laittakaa leluja valokeilan eteen ja aloittakaa varjoteatterileikki.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock ja Senni Loikala