Varhaisultraan hakeudutaan erityisesti kahden oireen takia – lääkäri kertoo alkuraskauden ultrasta podcastissa
Suomessa jokainen odottava äiti on oikeutettu kahteen maksuttomaan ultraäänitutkimukseen, joista ensimmäinen on raskausviikoilla 11+0–13+6 ja toinen 19–21. Raskaana oleva nainen voi halutessaan hakeutua ennen ensimmäistä ultraa maksulliseen alkuraskauden ultraäänitutkimukseen eli varhaisultraan. Joskus maksuttoman varhaisultran voi saada kunnallisella tietyin perustein.
Kätilön kahvitunti -podcast-sarjan Ensimmäinen kolmannes ja varhaisultraääni -jaksossa Lääkärikeskus Aavan Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nanna Sarvilinnan mukaan varhaisultraan kannattaa hakeutua aikaisintaan raskausviikolla seitsemän. Tutkimus olisi periaatteessa mahdollista tehdä jo edellisellä viikolla, mutta riskinä voi olla, ettei alkion sykettä löydy vielä tuolloin, vaikka kaikki olisikin hyvin.
– Siellä (varhaisultrassa) varmistetaan, että syke varmasti näkyy ja se syke on se, mitä lääkäri haluaa nähdä ja mitä eritoten odottaja haluaa nähdä, Sarvilinna kertoo podcastissa ja jatkaa myöhemmin:
– Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa metsästellään paitsi sykettä, niin yleisellä tasolla katsotaan, että missä raskaus on ja kuinka pitkällä se todellisuudessa on ja kuinka monta ihmisen alkua siellä on tulossa.
Varhaisultrassa lääkäri tutkii monenlaisia asioita odottajan terveydestä.
– Nyt jos puhutaan pelkästä ultraäänitutkimuksesta, niin toki katsotaan kohdun kasvu, kohdunkaulakanavan tilanne, sisäsuun tilanne, katsotaan munasarjat, katsotaan virtsarakko eli tavallaan se on koko pikkulantion screenausta tai tutkimusta.
Erikoislääkäri Nanna Sarvilinna kertoo podcastissa, että hän tekee varhaisultraan tuleville asiakkailleen aina myös kliinisen gynekologisen tutkimuksen ennen ultraäänitutkimusta. Tutkimus voi paljastaa oleellisia asioita asiakkaan terveydentilasta.
Sarvilinna kertoo, että varhaisultratutkimus tehdään odottajalle aina emättimen kautta. Tämä siitä syystä, että näkyvyys vatsan päältä on varhaisilla raskausviikoilla erittäin huono, ellei jopa olematon.
Miksi moni hakeutuu varhaisultraan?
Kätilön kahvitunti -podcastissa Nanna Sarvilinna avaa sitä, miksi monet odottajat hakeutuvat varhaisultraan.
– Yleensä ei ole mitään ongelmia siinä kohtaa, kun vastaanotolle tullaan, mutta voi myös olla, että lyhyen alkuraskauden aikana on voinut tulla oireita ja yleisimmät oireet ovat emättimestä tuleva verenvuoto tai vaikkapa alavatsakipu. Ja jos näin on, niin yleensä ollaan todella huolissaan ja silloin tullaan tarkastukseen.
– Joskus voi olla niin, että taustalla on aiempi epäonninen raskaus ja halutaan ennen julkisen puolen ensimmäisen trimesterin seulaa tulla tarkastamaan, onko tällä kertaa kaikki hyvin vai ei.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock