Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Vaaleanpunainen museoretki – kesällä sukelletaan Barbien maailmaan

Sateisena kesälomapäivänä on mahtavaa suunnata museoon. Lapset pääsevät vierailemaan lähes kaikkiin suomalaisiin museoihin pääsymaksutta. Mansikkana kakun päällä Museokortti-kohteet jakavat tänä kesänä lapsille omia Museopasseja, joihin kerätään merkintöjä museokäynneistä sekä arvioidaan käyntikokemukset hymiöitä piirtämällä. Maksuttomien museopassien lisäksi museoissa on tarjolla museopuuhatehtäviä museovierailun mausteeksi. Mahtavia sadepäivän seikkailuja voi tehdä myös monessa museossa nuorille kävijöille suunnitellun oman museoreitin avulla, joka on täynnä etsimisen ja löytämisen riemua.

Pyrähdyksen päässä Eduskuntatalosta sijaitseva Kansallismuseo on tämän kesän kuumin museokohde. Kesän ajan museon lipputangoissa liehuvat pinkit liput, kun maailman tunnetuin muovinen esikuva valloittaa museon ja museovieraat.

Barbielle kaikki on mahdollista

Barbie – The Icon -näyttely hurmaa pienet ja suuret museovieraat. Se on elämyksellinen ja ainutlaatuinen aikamatka nukkeleikkien historiaan 50-luvun lopulta nykyaikaan.

Näyttely tuo supernaisesta esille paljon muutakin kuin vaaleanpunaista hattaraa. Näyttely sopiikin loistavasti jokaiselle tulevaisuuden aikuiselle ja menneisyyden lapselle. Infotauluissa kerrotaan Barbien historiasta ja vitriineistä voi bongailla samoja barbinukkeja, jotka ovat seikkailleet lapsuuden leikeissä ja nyt ehkä siirtyneet uuden sukupolven lelulaatikoihin. Näyttely rakentaakin siltaa sukupolvien välillä: mummot, äidit ja lapset voivat kaikki kertoa omia Barbie-tarinoitaan. Mummo löytää ehkä näyttelystä rakkaan nukkensa lapsuudenleikeistä, mutseille tutuimpia ovat kasaribarbit ja lapsi hihkaisee Netflix-sarjasta tutun Barbien Unelmatalon nähdessään.


Näyttelyssä on monia leikkimään innostavia ulottuvuuksia. Lapsivieras pääsee leikkimään barbeilla ja rakentamaan unelmiensa Barbien iPad-ohjelmalla. Jokaisesta näyttelyhuoneesta löytyy taustoittavia tarinoita, joista saa syvyyttä näyttelyyn ja Barbien historiaan.

Barbie-näyttely on monipuolinen ja sen satumaisessa tunnelmassa olisi viihtynyt pidempääkin. Kohokohtia näyttelystä on vaikea nostaa, sillä jokainen näyttelyhuone lumoaa omalla tavallaan. Esillä on yli 400 nukkea, mutta silti erityisesti lapsikävijälle jäi tunne, että näyttely loppui kesken ja värikkäillä barbeilla olisi voinut herkutella vielä pidempään.

Kansallismuseossa Barbie näyttäytyy itsenäisenä ja rohkeana esikuvana. Näyttelyä kiertäessä keskustelut Barbien liian kapeasta vyötäröstä tai pikkutyttöjen naiskuvan vääristämisestä tuntuvat kaukaa haetuilta väärinymmärryksiltä. Näyttelyssä punoutuvatkin upeasti yhteen vaaleanpunainen unelmamaailma ja Barbien luojan Ruth Handlerin sanat ”Kantava ajatukseni Barbien takana oli, että nuken välityksellä pikkutyttö voisi olla aivan mitä haluaa. Barbie on aina edustanut naisen valinnanvapautta. Kaikki on mahdollista.”


Vintillä leikitään historian havinassa

Barbien unelmamaailman jälkeen kannattaa kivuta jykevät kiviportaat Kansallismuseon vintille. Vintillä tutustutaan Suomen historiaan leikkimisen ja tekemisen kautta. Kesäisin päivittäin avoinna olevassa työpajassa voi vaikkapa harjoitella hirsirakentamista tai tunnistaa tuttuja, historiallisesti merkittäviä rakennuksia. Työpaja aktivoi vanhemman ja lapsen puuhailemaan yhdessä. Kesämuistoja voi rakentaa yhdessä valjastamalla suuren puuhevosen tai vanhojen pulpettien äärellä puuhaillen.


Kansallismuseon pysyvät näyttelyt sopivat myös hyvin tutkittaviksi nuorten museokävijöiden kanssa. Hiljainen museo ja koristeelliset näyttelytilat saattavat luovat jännittävän seikkailun kesäpäivään. Seikkailun varrella mieleen voi jäädä myös pieniä yksityiskohtia esihistoriasta tai keskiajasta.

Kesäkeskiviikkoisin kansallismuseossa on myös Barbie-vaatetyöpaja, jossa barbielle tehdään unelmien kesäleninki.

Barbie – The Icon -näyttely 26.8.2018 asti Kansallismuseossa. Museo auki kesällä joka päivä.

Teksti ja kuvat: Susanne Suvilaakso