Unisyöttö auttaa luopumaan yöimetyksestä asteittain – tukee vauvan nukkumista hyvin
Monessa lapsiperheessä tulee ennen pitkään eteen tarve lopettaa yöimetys. Muutosvaihe ei aina ole helppo, sillä vauvan heräilyt ja itkut yöllä voivat väliaikaisesti lisääntyä, ennen kuin hän tottuu uuteen käytäntöön.
– Osalle perheistä toimii parhaiten, että yösyötöt jätetään kerrasta pois. Toiset puolestaan haluavat vähentää syöttöjä asteittain ennen niiden lopettamista kokonaan, kertoo unikonsultti Liisa Niskakangas Unijunasta Mutsimedialle.
Niskakangas on auttanut satoja lapsiperheitä saavuttamaan paremmat yöunet ja työssään hän on tukenut vanhempia myös yöimetykseen liittyvissä kysymyksissä.
– Monissa tapauksissa perheiden perimmäinen tarve aloittaa lapsen unikoulu johtuu siitä, että yösyöttöjä halutaan vähentää tai toiveissa on lopettaa ne kokonaan. Olisi hyvä, että vieroitus tapahtuisi mahdollisimman loogisesti lapsen näkökulmasta.
Unisyöttö avuksi yösyöttöjen vähentämiseen
Unikonsultin mukaan unikoulussa ei välttämättä tapahdu edistystä, jos vanhemmat päättävät esimerkiksi, ettei lapsi saa yöllä maitoa ennen tiettyä kellonaikaa. Tällöin vauvan heräilyt ja itkut voivat lisääntyä, sillä hän ei ymmärrä, miksi lopulta pääseekin ruokailemaan. Unisyöttö voi olla toimivampi tapa vähentää yösyöttöjä asteittain.
– Olen huomannut, että unisyötöt toimivat monilla erittäin hyvin. Unisyöttö tehdään vanhemman aloitteesta eli lapsi on unessa tai puoliunisena, kun syöttö aloitetaan. Joka kerta, kun lapsi itse herää yöllä itkemään, hänelle ei anneta maitoa.
- Lue tietopaketti: Perhepeti
– Unisyötöt auttavat usein onnistumaan unikoulussa, koska vauva saa aluksi jonkin verran maitoa yöllä, mikä voi vähentää itkua.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock