Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Tyypilliset alkuraskauden oireet – mitä tehdä, jos raskausoireet katoavat äkisti?

Raskauden alkuvaihe on jännittävää aikaa, kun suuri elämänmuutos nostaa pintaan monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Myös odottajan kehossa tapahtuu valtavia muutoksia, vaikka ne eivät vielä näy ulospäin. Moni myös tuntee ennen pitkää raskausoireita. Olemme koonneet tähän artikkeliin vastaukset yleisiin raskauden ensioireita koskeviin kysymyksiin.

Missä vaiheessa alkuraskauden oireet alkavat?

Osa odottajista voi tuntea raskausoireita jo silloin, kun kuukautiset ovat kaksi viikkoa myöhässä. Osalla oireet alkavat vasta myöhemmin, kun taas joillain niitä ei juurikaan ole. Pahimmillaan tuntemukset ovat yleensä raskausviikoilla 6–8.


Mitkä ovat tyypilliset alkuraskauden oireet?

On yksilöllistä, millaisia ja kuinka voimakkaita oireita alkuraskaudessa esiintyy. Sekin on normaalia, ettei oireita ole juuri lainkaan. Tyypillisiä raskausoireita kuukautisten poisjäämisen lisäksi ovat:

  • voimakas väsymys
  • aamupahoinvointi (kaikkea lievästä ällötyksestä oksenteluun, voi myös aiheuttaa ruokahaluttomuutta)
  • tihentynyt virtsaamistarve
  • rintojen aristus ja kasvu (verisuonet voivat myös erottua selkeämmin ja nännit tummua)
  • hajuaistin herkistyminen
  • painontunne, nipistelyt ja vihlaisut alavatsassa
  • lisääntynyt valkovuoto (ilman tulehdusoireita)

Tiesitkö? Alkiolla ei ole hätää, vaikka odottaja kärsisi voimakkaastakin pahoinvoinnista. Sen katsotaan jopa olevan yksi ennusmerkki siihen, että raskaus tulisi sujumaan hyvin. Toisaalta on muistettava, että usein raskaus jatkuu normaalisti, vaikka raskausoireita ei olisikaan. Hyperemeesi sen sijaan tarkoittaa raskaudenaikaista vakavaa pahoinvointia ja siitä kärsivien on tärkeää hakeutua hoitoon.


Tarvitseeko huolestua, jos raskausoireet häviävät äkisti?

Joskus voi käydä niin, että odottaja tuntee selkeitä oireita alkuraskaudessa, mutta tuntemukset katoavat yhtäkkiä.

Raskaus voi yhä jatkua normaalisti, vaikka oireet häviäisivät äkisti. Tilanne kannattaa aina kuitenkin tarkastuttaa lääkärillä, sillä osassa tapauksia kyse voi joskus olla keskenmenosta. On silti tavallista, että odottajan vointi vaihtelee raskauden edetessä ja oireita esiintyy vaihdellen.

Onko alkuraskauden vuoto normaalia?

Pieni vuoto on tavallista alkuraskaudessa. Monesti tämä kuitenkin saa odottajan huolestumaan, onko alkiolla kaikki hyvin. Tällöin on hyvä hakeutua varmuuden vuoksi lääkärin tutkimukseen, mutta monesti tutkimuksessa ei löydy syytä vähäiselle verenvuodolle.

Kuinka pitkään raskausoireet jatkuvat?

Yleensä oireet helpottavat tai jopa häviävät viimeistään alkuraskauden jälkeen. Osalla oireet jatkuvat kuitenkin pidempään.


Lähteet: Terveyskirjasto, Terveyskylä, Kätilön kahvitunti -podcast, Aava

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock