Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Tyttö vai poika? 10 uskomusta, teoriaa ja testiä sikiön sukupuolen leikkimieliseen ennustamiseen

Jokainen odottava äiti valmistautuu vanhemmuuteen omalla tavallaan. Moni luo yhdessä mahdollisen kumppaninsa kanssa mielikuvia ja haaveita siitä, millaiselta tuleva arki tulee näyttämään. Osa odottaa kovasti myös kätilön rakenneultrassa tekemää arviota sikiön sukupuolesta. Ennen tuota ajankohtaa sikiön sukupuolta voi halutessaan arvailla vanhojen uskomusten, leikkimielisten testien ja teorioiden perusteella.

Jo vanhalla kansalla oli omia ennustuksiaan siihen, kasvaako odottavan äidin vatsassa tyttö vai poika. Osa näistä muinaisista uskomuksista ja testeistä elää vielä tänä päivänä – joskin niihin ei tule suhtautua ryppyotsaisesti. Rinnalle on kehittynyt myös uudenlaisia teorioita, joiden pyrkimyksenä on muodostaa arvaus sikiön sukupuolesta.

Testejä ja uskomuksia sikiön sukupuolen arvailuun

Kokosimme tähän artikkeliin uskomuksia, testejä ja teorioita, joita on käytetty yleisesti sikiön sukupuolen ennustamiseen pilke silmäkulmassa. Muistutamme, että menetelmät ovat epätieteellisiä ja niiden pohjalta ei voi saada luotettavaa näkemystä sukupuolesta. On hyvä muistaa myös sukupuolten moninaisuus ja tyttö-poika-jaottelu on luonnollisesti liian suppea.


1. Sikiön syke

Uskomuksen mukaan sikiön syke voisi antaa vihjeitä sukupuolesta. Jos pikkuisen syke on nopeampi kuin 140 lyöntiä minuutissa, viittaisi tämä epätieteellisen teorian mukaan tyttöön. Tätä hitaampi syke povaisi puolestaan poikavauvaa.

Todellisuudessa hieman korkeampi syke johtuu todennäköisemmin kuitenkin siitä, että sikiö on sillä hetkellä aktiivinen. Normaali syketaso sikiöllä on 110-160 lyöntiä minuutissa.

2. Nub-teoria

Erityisesti sosiaalisessa mediassa tehdään paljon arvauksia sikiön sukupuolesta nub-teorian perusteella. Kuva: Shutterstock

Suositun nub-teorian mukaan sikiön genitaalikyhmyn kulma antaa viitteitä sikiön sukupuolesta. Tähän perustuvaa arvailua on mahdollista tehdä ensimmäisen ultratutkimuksen aikoihin ultrakuvien perusteella, kun taas raskausviikon 16 jälkeen kyhmystä ei voi tehdä päätelmiä.

Teorian mukaan vatsassa kasvaisi tyttö, jos genitaalikyhmy on samansuuntainen selkärankaan nähden ja kulma on alle kymmenen astetta. Yli 30 asteen erkaneva kulma puolestaan viittaisi poikaan. On tärkeää muistaa, että epäselvissä tapauksissa kyhmystä on mahdotonta vetää minkäänlaisia päätelmiä sikiön sukupuolesta.

3. Tekeekö mieli makeaa vai suolaista?

Kuva: Shutterstock

Mieliteot erilaisiin ruokiin ja herkkuihin ovat yleisiä raskausaikana ja ne voivat vanhan kansan uskomuksen mukaan antaa osviittaa vauvan sukupuolesta. Jos mielesi tekee erityisesti makeaa, kasvaa vatsassasi vanhan legendan mukaan tyttö. Jos puolestaan kaipaat suolaista ja proteiinipitoista ruokaa, saatat ehkä odottaa poikaa.

Todellisuudessa raskausajan mieliteot eivät ole yhteydessä sikiön sukupuoleen, vaan ne voivat joidenkin arvioiden mukaan yhdistyä esimerkiksi tiettyjen ravintoaineiden puutteeseen tai riippuvuutta aiheuttaviin ravintoaineisiin.


4. Raskausvatsan muoto

Kuva: Shutterstock

Jo pitkään ihmiset ympäri maailmaa ovat tehneet arvauksia sikiön sukupuolesta raskausvatsan muodon perusteella. Jos raskauskumpu on ylempänä, viittaa tämä vanhan uskomuksen mukaan tyttöön – ja puolestaan matalammalla oleva kumpu ennustaa poikaa.

Tosielämässä ennen kaikkea istukan sijainti vaikuttaa raskausvatsan kokoon ja muotoon, kuin myös raskauden kesto ja sikiön koko. Today’s Parent -lehdessä kerrotaan, että joidenkin tutkimusten mukaan poikasikiöt kasvavat keskimäärin nopeammin ja isommiksi kuin tyttösikiöt ja tällä voisi mahdollisesti olla yhteys siihen, että matalammalla oleva vauvakumpu viittaisi juuri poikaan.

5. Aamupahoinvointi

Jos kärsit voimakkaasta aamupahoinvoinnista raskaana, odotat vanhan kansan uskomuksen mukaan tyttövauvaa. Jos puolestaan et liioin kärsi pahoinvoinnista aamulla, saatat olla poikavauvan tuleva äiti.

Lehden mukaan muutamissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu yhteys voimakkaan raskausajan pahoinvoinnin (hyperemesis gravidarum) ja tyttösikiön välillä ainakin ensimmäisten raskauksien ja monisikiöraskauksien kohdalla.

6. Raskausajan hehku

Kuuluisa raskausajan hehku voi kertoa jotakin sikiön sukupuolesta, mutta vain leikkimielisen uskomuksen mukaan! Jos ihosi on kuulas ja hiuksesi tavanomaista vahvemmat, viittaa tämä poikaan. Tällaisen hehkun puute puolestaan on uskomuksen mukaan merkki siitä, että tuleva perheenjäsen olisi tyttö.

Todellisuudessa raskausajan hehkua käy kiittäminen raskauden mukanaan tuomaa hormonimuutosta ja vilkastunutta verenkiertoa. Vanhan uskomuksen mukaan tyttövauva kuitenkin ”varastaisi” äidin hehkeyden raskausaikana.

7. Kiinalainen syntymäkalenteri

Eri maissa on ollut käytössä vuosisatojen ajan erilaisia menetelmiä sikiön sukupuolen ennustamiseksi. Vanhan tarun mukaan 700 vuotta sitten Kiinasta kuninkaallisesta hautakammiosta löytyi kalenteri, jota käytettiin juuri tähän tarkoitukseen.

Kalenteriin on listattu vaakatasossa kuukaudet ja pystytasossa ikävuodet. Odottaja löytää kalenterista ennustuksen sikiön sukupuolesta kohdasta, jossa hänen ikänsä ja hedelmöittymiskuukausi kohtaavat.


8. Voisiko mieliala paljastaa sukupuolen?

Kuva: Shutterstock

Uskomuksia sikiön sukupuolen määrittämiseksi on monenlaisia ja yksi niistä liittyy odottavan äidin mielialaan. Jos mielialasi on enemmin ailahteleva kuin tyyni, saattaa perheesi kasvaa tytöllä – ainakin vanhan kansan uskomuksen perusteella. Rauhallinen mieliala puolestaan viittaisi poikavauvaan.

Raskaudenaikaiset mielialan vaihtelut ovat todellisuudessa kuitenkin yhteydessä ennemmin hormoneihin kuin sikiön sukupuoleen. Väsymys, pahoinvointi ja tavallista huonommin nukutut yöt kuuluvat monesti raskauteen ja vaikuttavat luonnollisesti myös mielialaan.

9. Valkosipulitesti

Jos haluat testata leikkimielisesti, odotatko tyttöä vai poikaa, tee vanhan kansan valkosipulitesti: Syö runsaasti valkosipulia ja havainnoi, miten voimakkaasti alat tuoksua valkosipulilta. Jos haju ei ole voimakas, saatat olla tulevan tyttövauvan äiti – ja mikäli tuoksu on tymäkkä, voi vatsassasi kenties kasvaa pieni poika.

10. Sormustesti

Sido sormus langan tai ohuen narun päähän, ota seisoma-asento ja laita sormus raskausvatsasi päälle. Jos sormus liikkuu ympyrää, vanhan uskomuksen mukaan saatat odottaa tyttöä. Mikäli se heiluu puolelta toiselle, olisi uusi perheenjäsen poika.

Sikiön sukupuoli kiinnostaa monia odottavia perheitä ja sukupuolta on mahdollista ennustaa pilke silmäkulmassa epätieteellisin keinoin esimerkiksi pienokaisen sykkeen perusteella. Ovatko ennustukset teillä osuneet oikeaan vai väärään?


Lähde: Today’s Parent

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock