Turvallinen lasten pyöräilykypärä – Liikenneturva: Näin vältät yleisimmän virheen
Pyöräilykypärän hankkiminen tulee ajankohtaiseksi jokaisessa lapsiperheessä jossain vaiheessa. Vanhempia voi mietityttää, millainen on hyvä ja turvallinen lasten pyöräilykypärä.
Yhteyspäällikkö Leena Piippa Liikenneturvalta kertoo Mutsimedialle, että ihmisten on suositeltavaa hankkia pyöräilykypärä uutena.
– Jos ostaa käytetyn kypärän, ei useimmiten voi olla varma, miten kypärää on käsitelty ja onko se kolahtanut maahan. Jokainen kolhu voi heikentää iskunkestävyyttä. Kaikki kypärän saamat kolhut eivät myöskään näy päällepäin.
Myös korkea lämpötila voi heikentää pyöräilykypärän suojaavuutta.
– Jos kypärä on sattunut jäämään autoon kuumana kesäpäivänä, voi tämä heikentää kypärää.
Vaikka käytetty pyöräilykypärä näyttäisi hyväkuntoiselta esimerkiksi nettikirpputorin myynti-ilmoituksessa, ei pelkkä kuva välttämättä kerro kaikkea.
– Vaikka saisi nähdä käytetyn kypärän ennen ostopäätöstä, ei voi olla aivan varma, onko se yhtä suojaava kuin mitä se on uutena ollut.
– Kirpputoreilta tai nettikaupoilta en ostaisi pyöräilykypäriä käytettynä tästä syystä.
Jos lasten kypärä kiertää oman perheen sisällä sisarukselta toiselle ja vanhemmat tietävät, ettei kypärä ole saanut kolhuja tai jäänyt esimerkiksi kuumaan autoon, voi samaa kypärää Leena Piipan mukaan käyttää useampi sisarus.
– On kuitenkin hyvä muistaa, että pyöräilykypärien valmistajat suosittelevat vaihtamaan kypärää 3–5 vuoden välein.
Turvallinen lasten pyöräilykypärä
- uusi tai huolellisesti käytetty kypärä
- CE- ja EN1708-merkinnät löytyvät
- sopivan kokoinen ja muotoinen lapsen päähän
- oikein kiinnitetty
- kirkas väri parantaa näkyvyyttä liikenteessä
Kypärän koko lapselle
Pyöräilykypärää kannattaa sovittaa lapsen päähän ennen ostopäätöstä. Kaikenmalliset kypärät eivät sovi kaikille. Leena Piippa Liikenneturvalta neuvoo, miten vanhemmat valitsevat oikeankokoisen kypärän lapselle.
– Kypärää on hyvä sovittaa niin, että laittaa kypärän päähän, mutta ei pistä kiinnitysremmejä kiinni. Kun päätä heiluttaa, pitäisi kypärän pysyä hyvin päässä eikä hölskyä.
Jos kypärä on liian suuri, riskinä on, että se irtoaisi päästä mahdollisessa törmäyksessä.
Mikäli pyöräilykypärän sovittaminen ennen ostamista ei ole mahdollista, kannattaa vanhemman mitata lapsen päänympärys ja valita oikeankokoinen kypärä mittojen perusteella.
– Vanhempien kannattaa myös lukea kypärän käyttöohje huolella ja laittaa säädöt kohdalleen ennen kuin kypärää käytetään. Yleisin virhe on, ettei kypärää ole kiinnitetty kunnolla.
Vanhempien on hyvä myös säännöllisesti tarkastaa, että lapsen kypärän säädöt ovat kohdallaan.
– Ne saattavat löystyä käytön myötä.
Opeta lapselle tärkeä sääntö kypärän käytöstä
Yhteyspäällikkö Leena Piipan mukaan vanhempien on hyvä opettaa lapselle, että pyöräilykypärää käytetään pelkästään pyöräillessä ja potkulautaillessa.
– Pyöräilykypärää ei tulisi pitää päässä leikkipuistossa, sillä ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi kiipeillessä.
– Sellaisia läheltä-piti-tilanteita on ollut, että lapsi on meinannut kuristua, kun hän päässyt luiskahtamaan jostakin raosta ja kypärä on jäänyt pitämään lasta kiinni.
Kun lapsella päässään turvallinen lasten pyöräilykypärä ja lapsi harjaantuu kulkemaan liikenteessä turvallisesti aikuisen opastuksella, ovat pyöräily ja potkulautailu kuitenkin mitä mainiompia kesäharrastuksia.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock