Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Teininä mutsin kanssa

Teinin elämä on aika vaikeeta. Etenkin kun se pitää jakaa mutsin kanssa. Mutsi on se ihminen, joka osaa olla maailman ärsyttävin. Se lyhyt käppänä, joka on tiellä joka paikassa.

Mutsi on tyyppi, joka kyselee ja haluaa tietää asioita. Niinku mitä koulussa oli ruokana ja onko tyttöystävälle puhuttu nätisti. Tai onko koira muistettu käyttää ulkona tai kiusataanko ketään koulussa. Välillä sen kysymykset rasittaa hemmetisti. Kun ei tekisi mieli puhua mitään ja haluisi vaan olla ja selata snäppiä.

Mutsi soittelee aina perään eikä sille uskalla jättää vastaamatta. Jos mutsille lyö luuria korvaan, tulee takuuvarmaa noottia. Vaikka kyllä sille välillä joutuu luuria antamaan. Ei frendien kanssa todellakaan aleta mutsin kysymyksiin vastailla. Paitsi jos tarvii kyytiä johonkin tai rahaa. Joo. Rahaa tarvii aika usein. Siitä on mutsille sanottu. Viikkorahan tarttisi todellakin olla isompi.

Joskus mutsin kanssa tulee riitaa kotiintuloajoista. Niinku haloo. Mitä muka voisi sattua. Suuri osa nuorista kantaa puukkoa taskussa. Ei meitä pelota, mutsi on siinä taas ihan hukassa. Se sanoo, että pitää puhelimessa äänet päällä, kun ollaan myöhään ulkona. Että heti pitää soittaa, jos mitään tulee. Ei se sillai onneksi enää apinoi, että tasan kympiltä tarttis olla kotona. Ei sen tartte pelätä.


On mutsi aika usein pelastanut jostain tilanteista, missä on oltu pulassa. Niinkuin se kerta, kun kiivettiin kaverin faijan partsilta sisään – ilman lupaa tietty, mut hei meidän kaveri sanoi että se on ihan ok. Niin totta kai me siihen luotettiin. Ennemmin kuin johonkin mummoon, joka tuli siihen jotain rageemaan. Ei ois kannattanu kuitenkaan. Mut onneksi mutsi on näissä ihan pätevä ja se osaa hoitaa hommat puhumalla.

Nuhjuinen äitienpäiväkortti vuosien takaa löytyy edelleen jääkaapin ovesta. Kuva: Liinan kotialbumi

Pojilta lahjaksi saatu koru on kallisarvoinen. Kaksi yhteen liittynyttä sydäntä. Kuva: Liinan kotialbumi

Välillä joutuu pyytämään siltäkin anteeksi ja miettiä. Kun joskus tulee sanottua jotain, mikä saa mutsin pahalle mielelle. Tai se nyt itkee ihan mistä vaan. Vaikka yleensä se on ihan hyvällä tuulella. Ja kai se usein jotain huumoriakin tajuaa. Eikä se yleensä valita. Vaikka joskus onkin vihaisen näköinen, mut se sanoo, että se on sen perusilme ja sit se tulee tökkimään jotain ja pussaa ja halaa ja on taas ihan ärsyttävä ja siitä on pakko lähteä. Vaikka saattaa siihen joskus hetkeksi jäädäkin ja antaa sen halata.

Mutsi käy välillä vessassa ovi auki. Siis tää hei haloo! Mitä jos tyttöystävä tulisi siihen ja näkisi? Eikä se aina usko kun sille sanoo, nauraa vaan. Ja sit kun se oikeesti pistää sen oven kiinni, niin se on just silloin, kun siellä tarttisi muidenkin olla. Sillä on niitä kuukautisiakin ja kaikkea ällöä. Ei pysty. Ei vaan pysty. Älä kysy enempää.

Mutsi tekee aina samoja ruokia, ei koskaan mitään erityistä. Eikä se pese pyykkiä niin että kaikki ois aina kaapissa valmiina. Se huomauttelee astioista, mitä j o s k u s jää jonnekin pinoihin lojumaan ja on töissä myöhään eikä aina ehdi kuskaamaan. Kai sitä joskus on myös vähän ikävä.

Mutsi ajaa sillä nololla autolla, jossa ei kukaan kehtaa näyttäytyä ja se heittää meidän jengiä Kivistöön tai Lohjalle ja me luukutetaan niillä surkeilla kajareilla musiikkia. Mutsi vääntää volaa pienemmälle kun ei se kuule, mihin se ajaa tai jotain muuta outoa. Vanhat ihmiset on sellaisia.

Joskus se miettii, onko ollut hyvä mutsi ja on siihen pakko sanoa, että tietty on. Kyllä me tiedetään, että se tekee meidän puolesta mitä vaan. Pitää huolta ja siihen voi oikeesti luottaa. Että jos mitään tulee, niin se kyllä tulee ja jeesii. Kai sitä sen pituuttakin jotenkin täytyy kestää. Ei sitä ilmankaan haluaisi elää.

Koska mutsi on <3.


Haluaisitko sinäkin kirjoittaa Mutsimediaan vanhemmuudesta tai joistakin muista itsellesi tärkeistä aiheista? Kirjoitamme mm. terveydestä ja hyvinvoinnista, kodista, sisustamisesta, matkailusta ja urasta. Kerro lyhyesti itsestäsi ja lähetä juttunäyte info@mutsimedia.fi

Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Teksti ja kuvat: Liina Sievers