Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Tarrataulu lapselle vai ei? Kasvatuksen asiantuntija: ‘‘Ulkoiset motivaattorit kärsivät helposti inflaation’’

Monessa perheessä pohditaan, millainen olisi toimiva palkitsemisjärjestelmä pienen lapsen toivotunlaiselle käytökselle ja toiminnalle. Yhtenä suosittuna vaihtoehtona on tarrataulu, johon lapsi saa aina uuden tarran vaikkapa hyvin sujuneen pottailun, hammaspesun tai vaatteiden pukemisen päätteeksi. Käymme läpi tässä artikkelissa, mitä lapsen aineellisesta palkitsemisesta on hyvä muistaa.

Tarrataulu lapselle – kannattavatko aineelliset lahjat?

Positiivisen kasvatuksen asiantuntija Tiia Trogen otti esille lapsen aineellisen palkitsemisen toivotunlaisesta käytöksestä huhtikuussa Lapsimessuilla pitämässään esityksessä.

– Ulkoiset motivaattorit voivat joskus toimia lyhytaikaisesti, mutta pitkäaikaisesti eivät niinkään, Trogen linjasi.

Yhtenä haittapuolena aineellisissa palkkioissa voi usein olla, että lapsi alkaa toivoa aina vain parempia palkkioita suorituksistaan.

– Ulkoiset motivaattorit kärsivät helposti inflaation. Jos lapselle antaa esimerkiksi hyvin sujuneesta kauppareissusta palkkioksi tikkarin, seuraavalla kerralla hän saattaa toivoa kahta tikkaria ja myöhemmin kolmea tai neljää tikkaria, Trogen kertoi.

Myös Hyvä kysymys -sivustolla muistutetaan, että lapsi voi alkaa odottamaan joka kerta aineellista palkkiota suorituksistaan. Samalla sanalliset kehut eivät enää motivoi lasta entiseen tapaan.


Kehuminen, kiittäminen ja ihailu ovat ensisijaisia tapoja kannustaa lasta toimimaan toivotulla tavalla myös jatkossa. Joskus aineellinen palkitseminen voi alkuun kuitenkin motivoida lasta opettelemaan uusia taitoja. Aineellisia lahjoja olisi kuitenkin hyvä antaa vain harvoin ja harkitusti.

Päiväkoti-ikäistä lasta voi joskus palkita yllättäen aineettomasti silloin, kun hän toimii toivotunlaisesti jo suhteellisen usein. Lapselle voi kertoa esimerkiksi, että hän saa valita lautapelin perheen yhteiseen ajanviettoon kiitokseksi vaikkapa astioiden omatoimisesta palauttamisesta keittiöön ruokailun jälkeen.

Herätä lapsen sisäinen motivaatio

Aikuinen auttaa lasta ymmärtämään, minkä takia hänen kannattaa käyttäytyä tai toimia toivotulla tavalla tietyissä tilanteissa.

– Sisäinen motivaatio vaan kasvaa ja kasvaa, kun sitä lähdetään herättelemään. On tärkeää, ettei lapsi esimerkiksi pese hampaitaan pelkästään saadakseen tarran, vaan ymmärtää minkä takia hampaista pidetään hyvää huolta. Palkkioina ovat puhdas suu ja terveet hampaat, Tiia Trogen tuumasi esityksessään.

Lapsen käyttäytymiseen ja toimintaan vaikuttavat monet eri tekijät, Trogen painotti. Unella, ravinnolla ja liikunnalla on erityisen suuri merkitys. Entä ovatko lapsen fyysiset ja henkiset tarpeet tulleet täytetyiksi päivän aikana?

– Ei ole mikään ihme, ettei lapsi aina voi suoriutua tilanteista toivotulla tavalla. Onneksi aikuisella on kuitenkin mahdollisuus olla näissä hetkissä lapsen apuna.

Kysymykseen siitä, kannattaako hankkia tarrataulu lapselle vai ei, ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Joskus aineellinen palkitseminen voi alkuun kannustaa lasta opettelemaan uusia taitoja. Keskeistä on kuitenkin auttaa lasta ymmärtämään, minkä takia uusien taitojen harjoittelu ja toivonlainen käytös on tärkeää.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock